iOS 8 uitgelicht: AirPlay gebruiken zonder aanmelden op hetzelfde netwerk

iOS 8 krijgt vernieuwde AirPlay, waarbij een directe WiFi-verbinding tussen apparaten wordt opgezet. Wachtwoord invoeren is niet meer nodig.

airplay-ios-8Apple gaat in iOS 8 het gebruik van AirPlay gemakkelijker maken. AirPlay is een oplossing om content draadloos van het ene naar het andere apparaat te laten streamen. Het wordt vooral gebruikt om muziek en video’s van je iPhone of iPad te streamen naar een Apple TV, zodat je er via een televisietoestel naar kunt kijken en luisteren. Tot nu toe had je voor AirPlay een draadloos netwerk nodig, waar beide apparaten op zijn aangemeld. Maar met de komst van iOS 8 gaat dat veranderen. AirPlay heeft geen gezamenlijk netwerk meer nodig, maar regelt de verbinding zelf.

Apple noemt het peer-to-peer AirPlay en het maakt afspelen van content veel gemakkelijker. Stel dat je bij een vriend op bezoek bent en je vakantiefoto’s wil afspelen via de Apple TV. Voorheen moest je het netwerkwachtwoord van je vriend weten en invoeren en als dat een complex wachtwoord is, ben je wel even bezig.

Een soortgelijke situatie doet zich voor, als je een zakelijke presentatie moet geven waarbij je de iPhone of iPad wilt gebruiken. Bedrijven hebben vaak meerdere netwerken en je moet eerst uitzoeken op welk netwerk de Apple TV is aangemeld. Waarschijnlijk op het supergeheime eigen netwerk, terwijl jij alleen maar gebruik mag maken van het gastnetwerk voor bezoekers. En als je dan na lang zeuren het wachtwoord van het interne netwerk hebt achterhaald, moet je die invoeren op de iPhone. Op een laptop is het nog wel te doen, maar een extra lang en ingewikkeld wachtwoord invoeren op de iPhone is een drama, zeker als je meermaals moet proberen omdat de andere partij niet meer weet “of het nou een 0 of een O was”.

Real-Racing-AirPlay-tv

In iOS 8 is het niet meer nodig. Zolang de beide apparaten nabij zijn en een ad-hoc draadloze verbinding kunnen maken, wordt die tot stand gebracht. Je hoeft alleen maar te zoeken naar een nabije Apple TV en kunt de content er naartoe streamen. Waarschijnlijk moet je nog wel een pincode invoeren, om te voorkomen dat iedereen zomaar beelden via een beamer kan vertonen.

Waarschijnlijk werkt deze nieuwe vorm van AirPlay op dezelfde manier als AirDrop. Dat wil zeggen: de apparaten herkennen elkaar op basis van Bluetooth-nabijheid en leggen dan via Wi-Fi Direct een verbinding voor het overpompen van bestanden. Deze oplossing is handiger voor iedereen, inclusief de gastheer die zijn Apple TV beschikbaar stelt: die hoeft niet langer zijn wachtwoord vrij te geven als een bezoeker even iets op de tv wil vertonen.

De nieuwe functie wordt genoemd op Apple’s pagina over nieuwe zakelijke functies in iOS 8. Apple schrijft:

With iOS 8, you can wirelessly connect iPad, iPhone, or iPod touch to Apple TV without first connecting to the organization’s network. Which means you can present or share your work even if you’re offline or the organization has a complex network.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2014, 9:54
Categorie iOS
Onderwerpen airplay, ios 8, ios 8 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.