Reacties voor: Apple begint uitrol van anti-tracking popups in iOS 14.4

Mensen die de iOS 14.4 beta geïnstalleerd hebben krijgen voor het eerst anti-tracking popups te zien. De functie wordt in 2021 volledig uitgerold.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 19 reacties

  1. Volgens mij is Apple gewoon begonnen met de uitrol. Ik draai iOS 14.3, maar kreeg deze pop-up gisteren ook te zien. Dit was in VI en RTL XL. Ik heb bij Privacy ook een knop ‘Tracking’ staan.

  2. @Oude sok: Ik heb hetzelfde. Ook iOS 14.3 en geen idee welke app.
    Volgens mij een in-app browser zoals het openen van een link in Facebook.

  3. Netjes deze functie

  4. Kreeg deze melding al in 14.2

  5. Zolang ik de geïnstalleerde apps normaal kan blijven gebruiken door tracking uit te zetten dan zal ik deze voor welke app dan ook uitschakelen. Lukt het niet dan ga ik het overwegen om de app te verwijderen. Ben benieuwd!

  6. Heel mooi ook al kan je niet volledig anoniem leven, tenminste als je op het internet wil.
    Maar bepaalde dingen hoor je gewoon te kunnen blocken, dus hoop dat deze functie snel uitgerold wordt

  7. @DezeGebruiker: De optie is er bij mij al zie ik onder Privacy, en deze staat uit dus niks heeft toegang tot tracking.
    Heb nog niet gemerkt dat apps niet werken, goed ben ik een slecht voorbeeld sommige hebben 100derden apps wat ik niet snap maar dat is een ander verhaal :)(Ik heb er maar 40 volgens ios).

  8. Origineel geplaatst door Dennis
    @DezeGebruiker: De optie is er bij mij al zie ik onder Privacy, en deze staat uit dus niks heeft toegang tot tracking.
    Heb nog niet gemerkt dat apps niet werken, goed ben ik een slecht voorbeeld sommige hebben 100derden apps wat ik niet snap maar dat is een ander verhaal :)(Ik heb er maar 40 volgens ios).

    Klopt. Ik zie ook ‘Tracking’ onder Privacy en deze staat ook uitgevinkt bij mij. Maar wellicht werkt momenteel het waarschuwen niet en komt dat pas vanaf iOS 14.4 beschikbaar.

    Aangezien apps nu nog niet verplicht zijn om te waarschuwen. Ook al vink ik het aan dan zie ik geen enkele app eronder (met toestemming) en met iOS 14.4 zal daar verandering in komen. Heb zelf nog nooit een pop-up gekregen dus ik weet ook niet of zo’n app dan blijft werken erna. Als ik zeg ‘track mij niet’.

    Ik ben net als jij iemand met heel weinig apps. Volgens Instellingen – Algemeen – Info heb ik er 56.

  9. Zo snel mogelijk uitbrengen Apple!

    En dan op zo’n manier dat als ik NEE zeg, dat de app ontwikkelaar me dan ook echt niet meer met een ID kan tracken.

  10. Facebook marketeer hier👋🏻

    Ik heb mn twijfels bij deze functie.. ik ben diep van binnen bang dat het schijnveiligheid gaat geven. We hebben het over facebook. They’ll find a way…. het is hun verdien model.

    Even niet gesproken over het stukje “facebook trackt veel meer dan nodig”

    Zorgt het er niet voor dat de popups verdwijnen zoals velen misschien denken..

    Als jij aan het kijken bent naar basketballen… en je opent een game ofzo.. whatever… dan krijg je nu popups over hoe je je nagellak… ofwel.. niet gepersonaliseerde ads.. alles op aarde alles wat je ooit gekocht hebt… komt door ads…

    Een ad is niet alleen een advertentie.. maar ik die jullie bijvoorbeeld een iphone aanraad is ook al een ad. Een video die een iphone en een samsung vergelijkt is bewijs van spreken ook een ad.

    Ofwel… ads ontkomen we niet aan… wil je dan ads die je vertellen wat je wilt? Of wil je ads die niks te maken hebben met je?

    Buiten dit om vraag ik mij af in hoeverre de dit op het internet ook gaat werken. In safari.. of in chrome.. hier zit facebook niet in.. maar staat geïnstalleerd op websites. Im de vorm van FB Pixel..

    Gaat de iphone dan bij elke website deze melding tonen? Irritanttttt hebben we weer een nieuwe popup..

    Of gaat website tracking nog steeds door? Want eerlijk.. daar kunnen ze weinig aan doen toch? Want dit gaat ook over conversie optimalisatie. Werkt een rode knop of een groene knop beter… etc

    Benieuwd naar jullie mening!

  11. @JustinK: Je hebt me nogal een bias .. alles wat je gekocht hebt op aarde door ads? Wat een nonsens. Hele eeuwen en culturen hebben zonder gedaan. Ik koop expres veel lokaal : geen ads, tenzij je telefoonnummer zoeken een ad vind, of mond op mond reclame ook onder ads schoffeld. Maar hoe gaat fb dat tracker?

    Je praat het allemaal erg naar fb toe. Ik wil niet gevolgd worden door fb, en zo min mogelijk reclame zien. Of dat gericht of wat dat ook kan mij niets schelen. Als je specs van product x opzoekt in n browser, krijg je door fb en zijn vrienden nog weken lang reclame te zien van product x, terwijl je het misschien al lang hebt gekocht, of geen interesse meer hebt. Erg dom.

    Het gaat fb niet aan welke apps ik gebruik, waar ik ben en hoelang, wie mijn contacten zijn etc.

    Ik gebruik fb niet, dus wil er ook geen last van hebben. Blij dat Apple dit gaat implementeren.

  12. @JustinK: Heb ook in Safari geen adds, heb een af Blocked genaamd Better.
    Dus al zouden ze tracker door pixels of iets, ik zie toch geen reclame.

    Ik heb liever onpersoonlijke reclame net zoals op de tv, dan gepersonaliseerde reclame.
    Als ik 1 keer na een wasmachine kijk betekent niet dat ik hem wil, en dan volop advertenties er voor krijg.

  13. “Gericht adverteren” haha 🤣 Facebook besodemieterd haar adverteerders. Facebook verzint ‘interesses’ voor deze doeleinden. Kijk maar eens in je gegevens. Verwijder alle nonsens die Facebook erin gezet heeft en kijk een paar weken later weer. Facebook heeft dan gewoon weer nieuwe ‘interesses’ verzonnen. Het zijn grote oplichters. Ook hun adverteerders worden opgelicht.

  14. @JustinK: Benieuwd naar mijn mening? Facebook is een super evil bedrijf wat over alles liegt. En nu in de slachtoffer rol kruipt omdat ze een klein beetje worden ingeperkt. Wat mij betreft lang niet genoeg. Los van de structurele privacy schandalen heb je ook nog de concurrentiebeperkende maatregelen. Heel jammer dat zoveel mensen nog gebruik maken van facebook.

    Wat mij betreft mag apple nog wel wat strenger worden. Ik wil zonder jailbreak een firewall op mn iphone die nog meer kan blokkeren.

  15. @JustinK: top dat je zo oprecht je mening durft te geven terwijl je vermeldt dat je zelf een marketeer bent. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou je (als consument) geen reden kunnen geven waarom ik liever een afgemeten advertentie zie, dan eentje die totaal niet binnen mijn interesses valt.

    Ik snap dat je inkomsten ervan afhankelijk zijn. Maar waarom zou ik enthousiast moeten worden van ‘iets’ wat mij geld uit de zakken probeert te kloppen?

    Je opmerking over dat Facebook nog vele andere manieren heeft om aan data te komen, klopt natuurlijk. Maar dat het bedrijf hier zo heftig op reageert, zegt wel dat ze bang zijn dat ze hier pijn van gaan voelen. Zo heeft Mozilla voor Firefox bijvoorbeeld ook de Facebook Container-extensie, die het voor Facebook aanzienlijk lastiger zou moeten maken om je te tracken.

    Ik verwacht dat dat soort initiatieven alleen maar ‘sterker’ worden en meer en meer standaard in browsers zullen worden opgenomen. Maar Chrome blijft natuurlijk een vreemde eens in de bijt, omdat het van een partij is die zelf ook vrijwel geheel afhankelijk is van advertenties.

  16. In de lockdown in het voorjaar zat ik zoals velen thuis en besloot om me te gaan verdiepen in Philips Hue verlichting.
    Op enkele fora en op hun eigen site een halve dag aan het lezen geweest. Dit deed ik op mijn iMac.
    Toegegeven gebruik ik zelf ook FB en plots stond die vol ads van Hue. Nog even later stond 50% van websites die ik later bezocht bevuild met die reclame.
    Dan heb ik op de iMac mbv LS alle verbindingen naar Facebook geblocked. Gigantisch verschil van dergelijke reclame op diverse websites. Als ik dingen ga opzoeken op een systeem waar geen blocker op staat krijg ik dat achteraf alsnog. Bewijs ivm Facebook voor mij geleverd!

    Ik ben met die wetenschap een beetje omver geblazen wat FB op de achtergrond allemaal bekijkt. Niet voor minder dat de app zo’n batterijslurper is op de iPhone.
    Ik kan bijgevolg niet wachten tot Apple deze functie op iOS zet.

  17. @Gert: Dat doen ze volgens mij niet via de app, maar met behulp van tracking-cookies en -pixels, die bij het bezoek van websites worden ingeladen ten behoeve van conversie-analyses.

  18. @Oude sok: Idd, maar blijkbaar gaat dat verkeer dan toch naar de servers van FB. Van in de lente, sinds ik alles van FB block, geen gekke reclames meer. Toch niet voor dingen opgezocht op de iMac.
    Ik wou maar zeggen hoe ongelofelijk hard die jongens je op de achtergrond volgen.

  19. Pihole & tracking uit voor alles.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.