Instapaper op Apple Watch

Instapaper stopt met Apple Watch-app

Na Instagram gaat nu ook Instapaper stoppen met de Apple Watch-app. In de vannacht verschenen update is het niet meer mogelijk om je bewaarde artikelen op Apple's horloge te lezen. Instapaper was een van de eerste apps voor de Apple Watch in 2015.

Instapaper verdwijnt van Apple Watch

Op de Apple Watch kon je met tekst-naar-spraak bewaarde artikelen laten voorlezen. Ook was het vanuit de app mogelijk om artikelen anders te sorteren, als favoriet te markeren, te wissen of te archiveren. Die functies kon je voorheen alleen gebruiken als je de Premium-upgrade van €3,49 per maand afsloot. Na de overname door Pinterest in 2016 werd het gratis, maar wellicht werd het toch door te weinig mensen gebruikt. iCulture deed afgelopen februari navraag bij enkele bedrijven waarom ze waren gestopt met hun Apple Watch-apps. De belangrijkste reden die we hoorden was dat de apps nauwelijks werden gebruikt, waardoor het niet meer kosteneffectief was om ze te onderhouden.


In Nederland stopten onder andere de Rabobank en de Telegraaf met hun Apple Watch-apps, daarbuiten trokken eBay, Slack en Instagram de stekker uit hun horloge-apps. Er is nog een andere reden waarom bedrijven stoppen: Apple ondersteunt niet langer oudere apps die met WatchKit 1.0 zijn gebouwd. Ontwikkelaars moeten daarom hun apps bijwerken of ermee stoppen. Veel van hen besluiten er na drie jaar maar mee te stoppen.

Ondertussen hebben de makers van Instapaper wel andere zorgen aan hun hoofd dan het onderhouden van de Apple Watch-app. De dienst is al sinds mei niet in Europa te gebruiken omdat het niet voldoet aan de nieuwe privacywetgeving. Ook is de app sinds een week of twee weer zelfstandig geworden, nadat het een tijdje onder de vleugels van Pinterest had gebivakkeerd.

Voor Instapaper had de beslissing te maken met het feit dat de verouderde Apple Watch-app bijgewerkt moest worden. Brian Donohue van Instapaper legt in een tweet uit dat het bedrijf heeft “overwogen om het te herbouwen, maar het gebruik was zo laag dat het weinig zin had”.

Zoek je een later lezen-app die wel op de Apple Watch werkt? Kijk dan eens in onze round-up naar Evernote. Dat is voorzover wij weten de enige later lezen-dienst die nog een Watch-app maakt. Pocket heeft het niet en ook de Safari Leeslijst is niet op de Apple Watch te raadplegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2018, 7:55
Categorie Apps
Onderwerpen instapaper, later lezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.