Instagram op iPhone, met kopje koffie, foto via Shutterstock (shutterstock_273074036).

Instagram-foto’s staan ook in Nederland niet langer in vaste volgorde

Instagram gaat foto's niet langer in vaste volgorde tonen, maar geoptimaliseerd op jouw interesse. In Nederland is deze niet-chronologische tijdlijn nu ook ingevoerd.

De foto’s in jouw Instagram-app staan niet langer in chronologische volgorde, dus op basis van tijdstip. In plaats daarvan gaat Instagram ze in een andere volgorde tonen, zodat de foto’s die jou interesseren het eerst in beeld komen. De wijziging moet het probleem van een te drukke tijdlijn aanpakken, waarbij mensen niet meer tijd hebben om de foto’s van honderden of zelfs duizenden ‘vrienden’ te bekijken. In Nederland is de nieuwe tijdlijn nu ook ingevoerd.

Instagram op iPhone, met kopje koffie, foto via Shutterstock (shutterstock_273074036).

Sinds de start in 2010 laat Instagram alle foto’s van vrienden zien, gebaseerd op tijd. Als je op een bepaald moment de app opent krijg je de laatst gepubliceerde foto’s te zien en dat zijn niet altijd de meest interessante.

Ontwikkelingen rondom Instagram

Twee ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat Instagram nu voor een afwijkende volgorde kiest: er komen steeds meer onervaren mensen op Instagram én mensen volgen steeds meer vrienden, celebrities en andere noemenswaardige figuren, waardoor het ondoenlijk is om alles in de gaten te houden. Daardoor missen mensen 70 procent van de foto’s die in hun feeds worden gepost en dat is niet ideaal voor Instagram’s advertenties. Mensen moeten het idee hebben dat ze dankzij de app op de hoogte blijven en niette app aan de kant gooien omdat het allemaal niet meer bij te houden is.

Geen vaste volgorde meer

Instagram spreekt over het ‘optimaliseren’ van de feeds, iets wat Twitter en moederbedrijf Facebook eerder ook al hebben gedaan. Daarbij krijg je de berichten te zien die (hopelijk) relevant voor jou zijn en niet domweg alle foto’s die de afgelopen uren zijn gepost. Daarbij gebruiken ze een aantal prestatiefactoren. Hoe het precies gaat werken, daar wil Instagram nog niet te veel over zeggen.

Het enige wat ze kwijt willen is dat de foto’s en video’s zodanig in beeld komen, dat de kans het grootst is dat jij geïnteresseerd bent. Ze kijken daarbij onder andere naar de relatie die jij met de persoon hebt en het tijdstip waarop het bericht verscheen. Kunstmatige intelligentie moet ervoor zorgen dat de app gaandeweg beter leert wat jij leuk vindt.

Bij elke foto is nog wel het tijdstip te zien en als je wilt kun je ook nog alle berichten te zien krijgen. Je moet daarvoor alleen wat verder omlaag bladeren in je feed.

Foto: 10 FACE / Shutterstock.com

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 06 april: De nieuwe Instagram-tijdlijn is nu ook in Nederland doorgevoerd. Daarom hebben we het artikel opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2016, 11:41
Categorie Apps
Onderwerp instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.