Tim Cook op tv

Kuo: ‘Apple neemt Chinese importheffingen voor eigen rekening’

Geen prijsverhoging voorspeld
Apple gaat de kosten van Chinese importheffingen niet in rekening brengen bij gebruikers. Dat voorspelt Apple-analist Ming-Chi Kuo. Hij denkt dat de heffingen die Trump wil invoeren niet tot gevolg hebben dat de prijzen omhoog gaan.

Dat heeft er volgens Kuo mee te maken dat Apple aanpassingen in de toeleveringsketen heeft doorgevoerd. In een notitie die de analist heeft geschreven, is te lezen dat zorgen over afnemende vraag naar Apple-producten vanwege prijsstijgingen, overdreven zijn. Kuo denkt dat Apple zich al op de gebeurtenissen heeft voorbereid. De 10% heffing die voor iPhones, iPads en Macs kan gaan gelden zal door niet worden doorberekend in de prijzen van de producten, denkt Kuo. Apple zal deze kosten voor eigen rekening nemen. En dat is ook relevant voor Europese klanten van Apple, want de prijsstelling van producten is vaak afhankelijk van de VS.


De heffingen hebben overigens wel een negatieve impact op de winst, als Apple zelf voor de extra kosten opdraait. Kuo denkt dat een deel van de gevolgen op te vangen zijn door over te schakelen naar productiebronnen buiten China, zoals India en Vietnam. Daar kan rond 2020 zoveel geproduceerd worden dat de Amerikaanse vraag naar iPhones, iPads en Apple Watches volledig afgedekt kan worden. Apple zou er daarbij ook voor kunnen kiezen om de productie de Amerikaanse markt buiten China te laten plaatsvinden en productie voor andere markten zoals Europa gewoon in China te laten.

Tim Cook in Fortune-interview

Trump wil 10% heffen op speelgoed, games en consumentenelektronica, zo kondigde hij aan in een serie tweets. In mei wilde hij nog een heffing van 25% invoeren. Meestal rekenen bedrijven zoals Sony en Microsoft dit soort heffingen door in hun prijzen voor consumenten. Kuo is goed op de hoogte van de productie-activiteiten van Apple, maar het is wat onduidelijk waar hij zijn voorspellingen nu op gebaseerd heeft. Tim Cook zei tijdens de nabespreking van de meest recente kwartaalcijfers namelijk dat analisten niet te veel moeten afgaan op berichten dat Apple de productie naar buiten China verplaatst.

Voor de iPhone ziet Kuo wat moeilijkheden om buiten China te produceren, omdat er in andere landen een veel lagere mate van automatisering van de productie mogelijk is. In 2020 moet het echter mogelijk zijn om met productie buiten China te voldoen aan de vraag in de Amerikaanse markt. Bij de iPad is het een stuk gemakkelijker, terwijl bij de Mac pas in 2021 voldoende productie buiten China mogelijk is. Vanaf 2020 zal Apple ook de Apple Watch buiten China gaan produceren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.