iPhones in India

Is jouw volgende iPhone ‘Made in India’?

Apple verkoopt Indiase iPhones in Europa

Als je binnenkort een nieuwe iPhone koopt, kan deze wel eens in India zijn gemaakt. Apple is in India begonnen met de productie van iPhones om aan lokale regels te kunnen voldoen. Nu blijkt dat deze toestellen niet alleen bedoeld zijn voor de binnenlandse verkoop.

De iPhones uit India blijken ook te worden geëxporteerd naar Europa, zo blijkt uit informatie van The Economic Times. Apple richtte de fabrieken in India op onder importheffingen uit te komen en om goedkoper te kunnen produceren voor de Indiase markt. Het opent voor Apple ook de mogelijkheid om lokale winkels te openen in een land waar nog veel potentie ligt. India is een gigantische groeimarkt en is daarom extra interessant voor Apple. Niet alle iPhones die in India worden gemaakt blijven echter in het land. Ze gaan ook naar Europa. Een analist zou tegen The Economic Times gezegd hebben dat er per maand tot zo’n 100.000 stuks naar Europa worden verscheept. Het gaat nu nog om exemplaren van de iPhone 6 en iPhone 7, maar daar komen binnenkort de nieuwste modellen bij.


Het gaat dus nog om relatief kleine aantallen, want wereldwijd verkoopt Apple miljoenen stuks. Toch kan India voor Apple op termijn een interessant productieland worden, bijvoorbeeld om onder importheffingen voor China uit te komen. “De export naar Europa is een paar maanden geleden begonnen”, vertelde de analist. Twee andere hooggeplaatste personen uit de industrie vertelden dat zo’n 70 tot 80 procent van de totale productiecapaciteit wordt geëxporteerd. Wistron produceert al een jaar de iPhone 6 en is dit jaar begonnen met de productie van de iPhone 7.

De Indiase overheid is ook blij met Apple’s nieuwe fabrieken. De regering wil bedrijven in de high-tech industrie stimuleren om zich in India te vestigen om de lokale economie een boost te geven. Tim Cook ging daarom al een paar keer op bezoek in India.

Het gaat trouwens niet alleen om oudere modellen: volgens The Economic Times kan Foxconn vanuit India ook de iPhone 11 gaan produceren. Er wordt daarbij gesproken over een capaciteit van 250.000 stuks per maand. Ongeveer 75% daarvan is bedoeld voor de export. Apple zou productiepartners hebben gevraagd om ook vanuit India te gaan produceren. Het zou voor het eerst zijn dat lokale partners buiten China de nieuwste generatie iPhone fabriceren. Apple is op zoek naar manieren om de toeleveringsketen aan te passen, nu er een Amerikaans-Chinese handelsoorlog dreigt. Apple zou van plan zijn om de komende jaren 15 tot 30 procent van de productie buiten China te laten plaatsvinden. De meerderheid van de toestellen komt dus nog steeds uit China.

Hoe dan ook: kijk bij je volgende iPhone maar eens of er ‘Made in India’ op de verpakking staat.

Foto: Tim Cook via Twitter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.