iMessage-app van Disney

iMessage-afbeeldingen in lage kwaliteit zijn slechts 100KB

iMessage heeft een optie om foto's in lage kwaliteit te versturen en dat kan je behoorlijk wat data besparen. In plaats van één foto kun je nu 50 foto's uitwisselen.

De Berichten-app was lange tijd een soort veredelde sms-app op je iPhone. Je kon berichten sturen, maar daar was ook alles wel mee gezegd. In iOS 10 zitten er veel meer functies in iMessage, waardoor je het wellicht wat vaker gaat gebruiken. Eén instelling is daarbij wat onderbelicht gebleven, maar het is zeker een aanrader: het sturen van foto’s in lage kwaliteit. Dat scheelt je heel wat dataverkeer als je buitenshuis bent.

Foto’s in lage kwaliteit

Foto’s die je met iMessage uitwisselt zijn meest niet de mooiste shots. Het gaat erom dat een vriend je nieuwe schoenen kan bewonderen, of dat een ander kan zien hoe druk het in de Apple Store is.

iMessage afbeeldingen lage kwaliteit

Elke foto die je stuurt via iMessage wordt in het originele formaat en resolutie verstuurd. Dat kan behoorlijk wat data kosten, vooral als je veel foto’s verstuurt via 4G, namelijk tussen de 3 en 5 megabytes. Gelukkig is er een nieuwe optie om foto’s in lage kwaliteit te versturen. Een foto is dan nog maar 100 kilobyte. Dat scheelt nogal wat: in plaats van één foto in hoge kwaliteit kun je iemand nu 50 foto’s sturen.

De kwaliteit van de foto neemt wel iets af, zo hebben we na het testen kunnen constateren. Voor het sturen van portretfoto’s naar je oma, die ze vervolgens wil laten afdrukken, kun je dus beter de oorspronkelijke kwaliteit gebruiken. Maar wil je iemand even snel een foto vanuit een winkel sturen, dan gaat dat prima.

iMessage lage kwaliteit

Op de foto in hoge kwaliteit kun je veel verder inzoomen op het blauwe tasje. Bij de foto in lage kwaliteit lukt dat niet, maar het hoeft ook eigenlijk niet. Je wilt iemand laten zien hoe druk het in de Apple Store is, niet bij welke winkels de bezoekers nog meer zijn geweest.

Je kunt de lage kwaliteit inschakelen via Instellingen > Berichten > Afbeeldingen met lage kwaliteit.

Alleen voor foto’s die je zelf verstuurt
Er is wel een puntje van kritiek op deze optie. Als je de instelling kiest, geldt het alleen voor foto’s die je naar anderen zendt. Alleen jouw foto’s zullen klein en geoptimaliseerd zijn, niet de foto’s die je ontvangt. Je zult anderen dus ook ervan moeten overtuigen dat ze de schakelaar om zetten, als je data wilt besparen.

Privacy
Dat heeft wellicht iets te maken met het privacybeleid van Apple. Alle tekst en foto’s van iMessage worden versleuteld verzonden, dus Apple kan jouw foto op de server niet bewerken tot een kleiner exemplaar. Dat kan alleen op jouw eigen toestel, op het moment dat je de foto stuurt. Of aan het eind van de rit bij de ontvanger, maar dan is de volledige 3MB tot 5MB al getransporteerd.

De grootte van de ontvangen foto’s is steeds rond de 100KB, ongeacht of je een 3MB-foto van je eigen iPhone of een 15MB-foto van een fotocamera stuurt. Het zou handig zijn als Apple in een toekomstige versie van iOS meer opties geeft, bijvoorbeeld laag, midden, hoog en origineel. In de Mail-app heb je die mogelijkheid al.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2016, 8:51
Categorie Diensten
Onderwerpen berichten, imessage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.