iculture-peilt
iCulture Peilt

iCulture peilt: Touch ID, hoe zijn de ervaringen nu?

Touch ID na een paar maanden: gebruik jij het nog? En wat zijn jouw ervaringen met het herkennen van verschillende vingers? iCulture peilt de stemming!
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5s-touch-id-scannerIn september introduceerde Apple de iPhone 5s met als belangrijkste vernieuwing de Touch ID-vingerafdruksensor. Niet langer je iPhone ontgrendelen met een toegangscode, maar met iets dat je altijd bij hebt: je vinger. Aanvankelijk was er scepsis of Touch ID wel zo veilig zou zijn. Ook hoorden we regelmatig dat vingerafdrukscanners hoe dan ook gedoemd zijn, omdat eerdere scanners in laptops niet zo accuraat bleken. Maar na vier maanden is de kritiek wat verstomd, al kun je je wel afvragen hoeveel mensen Touch ID nog actief gebruiken. Daar proberen we achter te komen in deze aflevering van iCulture peilt.

In ons dossier Touch ID kun je uitgebreid lezen hoe Touch ID werkt en hoe je het instelt. Touch ID werd met wisselend enthousiasme ontvangen. Er was een groep die sceptisch bleef, maar tegelijk was er ook een groep mensen die zo enthousiast was geworden, dat ze bij de introductie van de nieuwe iPads teleurgesteld waren dat er geen vingerafdrukscanner in zat.

Onderstaande polls zijn alleen bedoeld voor mensen met een iPhone 5s. Heb je geen iPhone 5s? Dan hebben we diverse andere polls die wel voor jou geschikt zijn, bijvoorbeeld over je favoriete iOS 7-functie, bewaren van oude iPhones en voorspellingen voor 2014. En vergeet ook niet te stemmen op de iCulture Awards 2013!

Gebruik jij Touch ID nog?

We zijn benieuwd of jij na een aantal weken/maanden met de iPhone 5s nog steeds enthousiast gebruiker bent van Touch ID. Of heb je de vingerafdrukscanner uitgeschakeld en ben je weer overgestapt op de normale pincode?

Poll niet zichtbaar? Klik dan hier.

Irritatiepuntje: geen wachttijd

Een van de nadelen van Touch ID, is dat je geen wachttijd kunt instellen. Bij gebruik van een pincode kun je aangeven dat je pas na 1, 5 of 15 minuten of na 1 uur opnieuw de pincode moet invoeren. Maak je met korte tussenpozen gebruik van je iPhone, dan kan dat handig zijn. Je hoeft niet bij elke vluchtige blik in je agenda of mailbox opnieuw de code in te voeren. Bij Touch ID is dat anders: Apple heeft gekozen voor een wachttijd nul. Telkens wanneer je even je iPhone uitschakelt en weer inschakelt, zul je je vinger op de knop moeten leggen. Als alles soepel loopt en je een geoefende Touch ID-gebruiker bent, is dat geen probleem. Maar heb je moeite met de herkenning, dan kan het vervelend zijn.

Betere of slechtere herkenning?

Volgens Apple leert de vingerafdruksensor je vinger(s) steeds beter kennen, naarmate je de technologie langer gebruikt. Toch zijn er ook ervaringen van mensen die menen de accuratesse van de sensor afneemt naarmate deze langer wordt gebruikt, vaak na een periode van enkele weken. Dit wordt onder meer beschreven door technologieblogger Dr. Dang, die naar eigen zeggen zijn vingers al meerdere keren opnieuw heeft moeten laten scannen. Overigens kwam hij uiteindelijk toch tot de conclusie dat zelfs een “slecht werkende” Touch ID beter is dan het telkens invoeren van een toegangscode.

Poll niet zichtbaar? Klik dan hier.

Ook op het iCulture-forum melden verschillende mensen wisselende ervaringen met Touch ID, al lijkt dit vooralsnog niet om grote aantallen te gaan. iCulture-forumlid BfromB schrijft: “Sinds vanmorgen werkt mijn Touch ID niet meer, hij geeft steeds de boodschap “opnieuw”.” waarop wollie1979 reageert dat ook hij regelmatig opnieuw zijn vingerafdruk moet scannen.

Het is moeilijk om de vinger te leggen op de oorzaak van dit probleem. Bij dergelijke biometrische beveiligingsoplossingen spelen een hoop factoren een rol. Volgens experts gaat het, naast mogelijke fouten in de hard- en software, ook om fouten die de gebruiker maakt en onze onwetendheid van biometrische oplossingen β€” we zijn immers niet gewend om dergelijke technologie op deze manier te gebruiken. Zo kan zweet of anderszins vocht ervoor zorgen dat een vingerafdruk niet (goed) wordt herkend. En anderzijds zorgt droogte β€” bijvoorbeeld tijdens de winterperiode β€” ook voor problemen.

Welke trucs zijn er en werken ze ook?

Sinds de introductie van Touch ID zijn er verschillende trucs bedacht om betere resultaten te krijgen. Zo kan het helpen om dezelfde vinger meermaals te registeren. Je kunt tot wel vijf verschillende vingers tegelijkertijd registreren, dus een zelfde vinger een extra keer registreren zou niet zo’n probleem moeten zijn.

Ook het opnieuw registreren van vingers werkt vrijwel altijd om Touch ID weer goed te laten werken, al is dit natuurlijk geen blijvende oplossing. Zolang je dit regelmatig moet herhalen blijft het uiterst onhandig. Ook kan het handig zijn om alleen de vingers te registreren die je ook echt gebruikt om te scannen. Hoe meer vingers, des te langer het duurt voordat de hard- en software de juiste vinger herkennt.

Jullie ervaringen met Touch ID

De positieve en negatieve uitschieters met Touch ID krijgen erg veel aandacht. Wij zijn benieuwd hoe de doorsnee iPhone 5s-gebruiker nu over Touch ID denkt. Gebruik jij het nog? Waarom wel of niet? We horen het graag!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 januari 2014, 19:55
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ervaringen, iculture peilt, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.