Handbrake logo

Handbrake 1.0 na dertien jaar uit beta: nog makkelijker video’s converteren

Na dertien jaar ontwikkeling zijn de makers van Handbrake eindelijk klaar met versie 1.0. Met deze gratis software kun je video's omzetten voor iPhone, iPad, Apple TV en andere apparaten.

Handbrake, het populaire open source-programma voor het omzetten van video’s, is na dertien jaar ontwikkeling eindelijk het betastadium ontgroeid. Versie 1.0 staat nu klaar om te downloaden. Vroeger gebruikte je Handbrake misschien al voor het rippen van cd’s, tegenwoordig kun je het nog steeds gebruiken voor het omzetten van video’s voor de iPad, Apple TV en allerlei andere apparaten. In een oerwoud van schreeuwerige aanbieders van software om video’s te converteren is Handbrake een aangename (en gratis) oase.

Handbrake logo

Handbrake 1.0 na 13 jaar ontwikkeling

“How does a project get to be a year late?” vraagt het team van HandBrake zich af bij de aankondiging. Simpel: de dagen komen en gaan. Voordat je het weet is het een maand, een jaar en in dit geval meer dan 13 jaar later.

Toch was Handbrake in de jaren dat het in betafase verkeerde prima te gebruiken. De open source-tool voor video’s converteren kreeg bij deze feestelijke 1.0-versie een nieuwe online uitleg, die minder technisch is. Met stap voor stap-uitleg moet het iedereen lukken om een video om te zetten. Die uitleg is overigens wel in het Engels, wat voor de meeste Nederlanders geen probleem zal zijn.

Voor een overzicht van de belangrijkste functies van Handbrake ga je naar deze pagina.

Video’s omzetten met Handbrake
Handbrake 1.0.0 is alleen te downloaden via de officiële website en biedt een hele reeks verbeteringen, zoals nieuwe instellingen voor apparaten, ook voor Matroshka (MKV), verbeterde synchronisatie van audio en video bij moeilijke bronnen en meer dan 1700 aanpassingen in de code voor bugfixes en kleine verbeteringen. Wil je gebruik maken van de Intel QuickSync Video H.265/HEVC-encoder, dan heb je wel een Intel Skylake of nieuwere CPU nodig.

Handbrake presets

Handbrake kan de meeste gangbare multimediabestanden en de meeste DVD- en BluRay-schijven aan, zolang er maar geen kopieerbeveiliging op zit. Het levert bestanden op in de formaten .MP4(.M4V), .MKV, H.265, H.264, H.265 MPEG-4 en MPEG-2, VP8 en Theora. Ook kun je audio omzetten en opslaan in AAC/HE-AAC, MP3, Flac, AC3 of Vorbis.

Je kunt bij het omzetten ook meteen kiezen voor optimalisatie voor de iPod, iPhone en iPod touch, iPad, Apple TV of Android(-tablet).

Handbrake presets

Ben je fanatiek gebruiker van HandBrake, dan is het slim om te controleren of er nog activiteiten in de wachtrij staan in je huidige versie. Ook kun je bij de overstap naar HandBrake 1.0 bepaalde zelfgekozen instellingen en presets kwijtraken.

Downloaden: HandBrake 1.0.0 voor Mac OS X 10.7 t/m 10.12, Windows Vista t/m 10 en Ubuntu

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2016, 9:08
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen converteren, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.