Reacties voor: H.264 veruit belangrijkste codec voor webvideo

H.264 is nu al de meest gebruikte video-codec op internet. Een jaar geleden was Flash nog goed voor 69 procent, inmiddels heeft H.264 al 66 procent in handen en is Flash weggevaagd.
Lees het complete artikel → H.264 veruit belangrijkste codec voor webvideo
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 33 reacties

  1. Erg jammer dat Firefox alleen maar Ogg Theora ondersteunt…

  2. Ja jammer van Firefox, dan moet ik Google Chrome maar gebruiken.

  3. Met dank aan…. Ik heb jullie deze tip toegestuurd op het moment dat er nog maar 103 hits voor waren via bit.ly. Dat is al 6 uur geleden, 5enhalf uur voor jullie dit plaatsten.

    Ik lees net pas een mailtje waarin wordt uitgelegd dat dit bericht al in de pijpleiding zat. Waren jullie allicht toch eerder.

    Dank voor je begrip! Wij doen in het weekend wat rustiger aan. Sociaal leven en zo… 😉

  4. Hé bedankt.

  5. Maar werkt dit ook in Safari al? (/Mobile Safari?)

    Dan krijg je toch zo’n quicktime logo en dan doet ie het?

    http://www.insidegamer.nl kan bijvoorbeeld filmpjes laten zien en dan niet via YouTube.

  6. Origineel geplaatst door sasf: Met dank aan…. Ik heb jullie deze tip toegestuurd op het moment dat er nog maar 103 hits voor waren via bit.ly. Dat is al 6 uur geleden, 5enhalf uur voor jullie dit plaatsten.Ik lees net pas een mailtje waarin wordt uitgelegd dat dit bericht al in de pijpleiding zat. Waren jullie allicht toch eerder.

    Er wil weer iemand wat aandacht ….

  7. Auw

    dat is pijnlijk voor Adobe

    @sasf: begin je eigen blog als je graag de credits wilt….. of laat deze mensen met rust.

  8. Ik snap niet veel van dit bericht, houdt dit in dat we straks filmpjes kunnen kijken via safari ofzo?

  9. ach zelfbevlekking is ook een vorm van aandacht.
    Dacht dat dit soort dingen gewoon leuk waren om met mekaar te delen.
    kan me voorstellen dat je trots bent dat je als één van de eerste dit artikel hebt gevonden.
    Maar zou er niet zo mee te koop lopen geeft meestal geen positieve reactie.
    En erom bedelen is zeker niet pienter

    Maar hierbij bedankt hoop dat je in de toekomst meer zult vinden en met ons wilt delen.(ij trouwens ook Gonny thnks 😉

  10. Sem,
    Dit heeft alles te maken met
    zowel de “oorlog” tegen adobe flash
    Als:
    Open standaarden?
    HTML5

    En in safari zal ‘t uiteindelijk niet zoveel uitmaken.

  11. Er zijn al veel meer browsers die HTML5 ondersteunen dan je denkt.

    alle op webkit gebaseerd browsers hebben het sowieso.
    IE9 gaat het ook krijgen

  12. @sasf:

    Ow ow ow ow….

    terug naar toppic:

    Go dit wist ik niet, flink omhoog met 66%..

  13. Waar staat adobe nu met hun verhalen dat ze de populairste zijn op het web met video?

    en wat blijft er over als je flash video weg haalt uit hun bedrijfsmodel?

    dan zijn het volgens mij alleen nog reclames en online applicaties. Of combinaties er van zoals chatroulette bijvoorbeeld.

    De brief van steve jobs begint steeds geloofwaardiger te worden.

  14. Het begint zo langzaamaan tijd te worden om je zorgen te maken over H264. De MPEG groep heeft beloofd tot 2015 geen royalties te vragen als je zelf ook geen geld verdient met streaming video, maar wat er daarna gebeurt is volstrekt onduidelijk.

    Een voorbeeld dat ik vandaag las: http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_Culture_is_Threatened_by_the_MPEG-LA
    In het kort komt het er op neer dat als je een videocamera koopt met H264 codering je die camera alleen mag gebruiken voor non-commercial doeleinden. Als je hem commercieel gebruikt moet je bij MPEG-LA een commerciele licentie aanvragen.

    Met andere woorden: de komende jaren mogen we nog gratis H264 gebruiken, totdat de marktpenetratie dusdanig is, inclusief zo’n beetje alle verkrijgbare hardware in de wereld, dat er geen andere keuze meer is, en dan gaat MPEG-LA geld vragen.

    Het begint echt hoog tijd te worden om te zorgen dat er minstens 2 formaten zijn die een behoorlijke marktpenetratie hebben.

  15. Origineel geplaatst door Sem
    Ik snap niet veel van dit bericht, houdt dit in dat we straks filmpjes kunnen kijken via safari ofzo?

    Het gaat er vooral om (de achterliggende gedachte) dat een veel aangehaald argument is dat de iPhone geen flash-filmpjes kan laten zien. Nu blijkt dus uit statistieken dat H.264 eigenlijk al veel groter is dan Flash-video’s en nu komt de klap voor adobe er ook nog eens bij dat Microsoft in Internet Explorer nu ook H.264 gaat ondersteunen. Aangezien Internet Explorer een erg groot marktaandeel heeft betekent dit dat flash door steeds minder websites gebruikt zal worden als video-codec.
    Voor iPhone gebruikers is dit weer goed want de iPhone ondersteunt zoals bekend geen Flash. Steeds meer filmpjes die je op het internet vind zullen dus in de komende tijd te bekijken zijn.

    Naast voor Adobe is dit trouwens ook een klap voor Mozilla denk ik. Aangezien Mozilla de H.264 codec (nog) niet ondersteund en die dus wel steeds vaker gebruikt wordt zou het goed kunnen dat gebruikers van Firefox overstappen op concurrenten als IE9, Safari of Chrome.. Mozilla moet dus ook een H.264 licentie aanschaffen maar dat kan wel eens duur zijn voor een non-profit organisatie.

  16. Goeie zaak dit. Ik erger me steeds meer aan Flash. Zoals Apple ook al zegt, Safari crasht nooit behalve met Flash. Processor gebruik en temperatuur schiet omhoog bij Flash websites of video. Sowieso zie je al bijna een jaar lang dat Flash websites langzaam aan het verdwijnen zijn. Apple heeft het weer goed gezien dat Flash yesterdays news is.

  17. @sasf..

    Bedankt! .. Als we jou toch niet hadden. 😛

  18. Ben na dit bericht direct met mijn iPhone op MTV.nl gaan kijken en idd: alle filmpjes doen het! Er zijn zelfs 2 non-stop streams, een met videoclips en een met series. Op wi-fi is het in iedergeval erg snel en mooie het beeld van prima kwaliteit.

  19. Wat ik niet snap is; hoe moeten die advertenties gemaakt worden dan ?? ook met dit H5N1 formaat? 😛 haha

    Bijna alle ads/banners zijn toch met flash gemaakt? Dus worden ze allemaal in de toekomst met H264 gemaakt? ? Zijn er al tools for dit?

    Kijk, over die videos dat snap ik wel… maar die banners?

  20. Origineel geplaatst door 4saus
    Waar staat adobe nu met hun verhalen dat ze de populairste zijn op het web met video?en wat blijft er over als je flash video weg haalt uit hun bedrijfsmodel?dan zijn het volgens mij alleen nog reclames en online applicaties. Of combinaties er van zoals chatroulette bijvoorbeeld.De brief van steve jobs begint steeds geloofwaardiger te worden.

    Het is natuurlijk wel zo dat dit de alleen de nieuwe filmpjes zijn, de installed base van Flash filmpjes zal nog wel veel groter zijn.
    Al zullen die ook wel om gaan, zie youtube.

  21. ja, H.264 is ZO belangrijk dat het grootste gedeelte van de filmpjes op notabene iPhoneclub.nl niet op de iPhone te zien zijn omdat ze in flash-formaat zijn…

  22. Origineel geplaatst door iNerd
    ootste gedeelte van de filmpjes op notabene iPhoneclub.nl niet op de

    Dit bericht gaat er juist over dat er steeds meer filmpjes naar H.264 worden omgezet en dat H.264 binnenkort erg breed ondersteund wordt. Dus ja H.264 is erg belangrijk aangezien over 1 jaar waarschijnlijk het merendeel filmpjes op iPhoneclub.nl in H.264 formaat beschikbaar is.

  23. Grafiekje klopt niet helemaal.. FLV is een bestandsformaat en de andere drie zijn Codecs. Een Codec (zoals vp6, ogg theora en H.264) zit altijd embedded in een bestandsformaat zoals .mov, .avi of .flv (of .f4v).

  24. Niet gek dat Microsoft ook voor H.264 kiest: ze zitten in hetzelfde consortium als Apple. Daar zitten nog veel meer grote bedrijven in die allemaal patenten hebben op het H.264 formaat.

    Voorlopig is H.264 gratis, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft. Daar zit het addertje onder het gras.

  25. Origineel geplaatst door JJ
    Wat ik niet snap is; hoe moeten die advertenties gemaakt worden dan ?? ook met dit H5N1 formaat? hahaBijna alle ads/banners zijn toch met flash gemaakt? Dus worden ze allemaal in de toekomst met H264 gemaakt? ? Zijn er al tools for dit?Kijk, over die videos dat snap ik wel… maar die banners?

    Heb jij de presentatie gezien bij de introductie van iAd (het nieuwe mobiele internet afvertentie vehikel van Apple)?
    De demo iAd (van Toy Story) was 100% gemaakt in HTML5, en zag er indrukwekkend uit. Compleet met interactief spelletje.. je hebt dus geen Flash meer nodig.

  26. AL die ophef over de codec van filmpjes… Is toch 80% porno? Waarom zo’n ophef hierover? Flash is voor mij uitsluitend interessant indien het om interactieve content gaat, filmpje in Flash lijkt mij niet nodig, maar interactieve content des te meer…

  27. Origineel geplaatst door WvB22
    Niet gek dat Microsoft ook voor H.264 kiest: ze zitten in hetzelfde consortium als Apple. Daar zitten nog veel meer grote bedrijven in die allemaal patenten hebben op het H.264 formaat.Voorlopig is H.264 gratis, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft. Daar zit het addertje onder het gras.

    En durf jij die garantie te geven voor Theora?
    Het lijkt erop (en is waarschijnlijk, daar ze hetzelfde probleem oplossen) dat die gebruik maakt van patenten van anderen…
    De maker van Theora durft het in ieder geval niet aan om die garantie te geven, dat zegt mij genoeg…

  28. Origineel geplaatst door JJ
    Wat ik niet snap is; hoe moeten die advertenties gemaakt worden dan ?? ook met dit H5N1 formaat? hahaBijna alle ads/banners zijn toch met flash gemaakt? Dus worden ze allemaal in de toekomst met H264 gemaakt? ? Zijn er al tools for dit?Kijk, over die videos dat snap ik wel… maar die banners?

    Blijkbaar heb je het verhaal van Steve Jobs over iAds ook niet gesnapt. Daarnaast worden banners nog steeds gemaakt met animated gif’s uit het stenen tijdperk.

  29. Een nogal vertekend onzingrafiekje. Immers, veruit de meeste video’s worden helemaal niet gecodeerd door dit bedrijfje, maar door reclamebureaus, mediabureaus en websites als youtube. En in die branche is het bijna uitsluitend FLV. Waarom? Welnu, heel simpel: FLV wordt door 98% van de bezoekers begrepen, een aantal waar h-264 bij lange na niet aan kan tippen, zolang meer dan 50% van alle internetgebruikers IE 6, 7 of 8 gebruikt….

  30. Origineel geplaatst door dries6951Blijkbaar heb je het verhaal van Steve Jobs over iAds ook niet gesnapt.

    Niet iedereen kijkt naar Jobs’ keynotes.

    Advertenties kunnen door een combinatie van HTML5, JavaScript en CSS3 gemaakt worden. In beginsel zijn de mogelijkheden dan net zo ruim. Alleen Flashapplicaties zullen dan nog een obstakel kunnen vormen, maar waarom zou Flash daarvoor niet kunnen worden gebruikt? Zolang de gebruiker kan kiezen om het plugin te installeren.

    Ik vind de ontwikkeling voor Mozilla en Opera betreurenswaardig. Deze organisaties hebben altijd veel energie gestopt in het fatsoenlijk implementeren van nieuwe standaarden en voor een gezonde concurrentie tussen de browsers gezorgd. Zij zullen de grote verliezers zijn als het om videoweergave in de browser gaat, met name omdat alleen de grote commerciële bedrijven het zich kunnen veroorloven om H.264 te hanteren. Ik kan me niet voorstellen dat webontwikkelaars beide videoformaten gaan toepassen, alleen om ook Opera- en Firefoxgebruikers te ondersteunen. Van een open standaard is hier jammergenoeg nog steeds geen sprake.

  31. @Peter:
    Ga jij eens hier kijken naar hoe ‘indrukwekkend’ HTML 5 presteert op de iPad in de realiteit: http://www.youtube.com/watch?v=rfmbZkqORX4

    En vergelijk dat vervolgens met hoe Flash presteert op jouw computer met een willekeurige flashwebsite van http://www.thefwa.com

  32. Allemaal mooie teksten en speculaties maar voor mij geldt maar één ding…….dat het gezien kan worden op éénder welk toestel in welk formaat dan ook!

    ik heb gezegd!

  33. Bijna alle ads/banners zijn toch met flash gemaakt? Dus worden ze allemaal in de toekomst met H264 gemaakt? ? Zijn er al tools for dit?

    H264 is een videocodec. Het is dus voor het weergeven van videos; het is geen plugin voor interactive content.

    Banners zijn vaak gemaakt in Flash, Silverlight of HTML(5) met Javascript. De eerste twee zijn plugins die deze content kunnen weergeven, de H264 codec wordt alleen gebruikt voor het weergave binnen plugins of containers.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.