H.264 veruit belangrijkste codec voor webvideo

H.264 is nu al de meest gebruikte video-codec op internet. Een jaar geleden was Flash nog goed voor 69 procent, inmiddels heeft H.264 al 66 procent in handen en is Flash weggevaagd.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

h264Apple en Microsoft hebben allebei gekozen voor H.264: dat het Apple’s favoriete filmformaat is wisten we al, maar Microsoft gaat ook zorgen dat Internet Explorer 9 uitsluitend H.264 gaat gebruiken. Een goede keuze, want uit gegevens van Encoding.com blijkt dat H.264 al het meest populaire videoformaat is. Encoding.com heeft al 5 miljoen video’s geëncodeerd voor websites zoals MTV Networks, Brightcove, Nokia en MySpace. Volgens Encoding.com is onderstaande grafiek representatief voor het gehele web, inclusief mobiele websites.

De afgelopen vier kwartalen is H.264 van 31 naar 66 procent gegaan en het is nu veruit het grootste formaat. FLV en Flash VP6 vormen samen slechts 26 procent, terwijl dat een jaar geleden nog 69 procent was. Flash en H.264 hebben dus hun marktaandeel omgewisseld. In de grafiek is ook Ogg Theora te zien. Steve Jobs is daar overigens ook niet van gecharmeerd. Ogg Theora is een open source-codec voor video’s die je zonder plugins kunt afspelen, maar volgens Jobs overtreedt de codec bepaalde patenten (niet noodzakelijk patenten van Apple). Er is nu een pool van bedrijven gevormd die jacht gaat maken op Theora en andere open source codecs.

video encoding

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2010, 9:38
Categorie Apps
Onderwerpen h.264, Internet, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.