Gemini onscherp

Gemini Photos ruimt op een slimme manier je camerarol op

Weg met onscherpe en dubbele foto’s

Gemini Photos is een nieuwe iPhone-app van ontwikkelaar MacPaw. Met deze app ruim je op een slimme manier je camerarol op. De app herkent dubbele foto's, onscherpe foto's en meer.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Gemini Photos: weg met de rommel!

Misschien herken je het wel: je maakt een stuk of 10 foto’s van dezelfde scene, zodat je zeker weet dat er een goede tussen zit. maar wat je niet doet is het opruimen van je camerarol, waardoor een deel van je opslag in beslag wordt genomen door foto’s die je eigenlijk helemaal niet meer wilt hebben. Gemini Photos kan soortgelijke foto’s bij elkaar zoeken, zodat je alleen de beste bewaart. De app gooit ook meteen onscherpe foto’s weg, die je echt niet meer gaat gebruiken.


De app is gemaakt door MacPaw, een bekende naam als het gaat om macOS-apps. Zo maakten ze eerder CleanMyMac, Gemini (voor dubbele data) en de appbundel Setapp. Gemini Photos is de eerste iOS-app van het bedrijf. Slimme algoritmes zorgen ervoor dat foto’s die er vrijwel hetzelfde uitzien worden gegroepeerd. De beste blijft vervolgens bewaard. Na het analyseren van je fotocollectie krijg je aanbevelingen welke foto’s je het beste kunt weggooien. Daarbij kijkt de app ook naar foto’s die op iCloud zijn bewaard.

Je kunt het zo rigoureus aanpakken als je zelf wilt. Er zit bijvoorbeeld ook een optie in om al je hele leven te wissen door alle gemaakte foto’s te verwijderen. Je zal het maar net nodig hebben.

Betalen per maand
Als je iPhone-opslag vol zit kan Gemini Photos erg van pas komen. De app is gratis, maar wil je automatisch zoeken naar soortgelijke foto’s dan betaal je daarvoor €2,29 per maand. Als je je voor langere termijn aanmeldt krijg je korting. Ook kun je alle functies gedurende drie dagen proberen.

Dit is nou typisch een app die je niet continu gebruikt, dus het lijkt ons zinvoller om eens per jaar of halfjaar weer een maandabonnement te nemen, de boel op te ruimen en daarna weer te stoppen tot het volgende opruimmoment.

Let op dat de proefperiode van drie dagen vanzelf overgaat in een maandabonnement, tenzij je het abonnement handmatig opzegt. Dat kan op deze manier: App-abonnementen opzeggen in App Store.

Gemini Photos

Foto’s scannen kost nogal wat rekenkracht
Het scannen van alle foto’s kost wel wat tijd. Heb je 10.000 foto’s dan kost het al snel 5 minuten en bij nog grotere fotobibliotheken kun je makkelijk een halfuur zitten te wachten totdat alle foto’s zijn geanalyseerd. Het kost nogal wat rekenkracht, dus je iPhone kan warm worden tijdens het analyseren. Ook kun je de iPhone het best op een oplader aansluiten, want het kost anders nogal wat batterijduur. Deze eerste scan is eenmalig, want daarna gaat het stukken sneller. Gemini hoeft dan alleen te kijken naar nieuw toegevoegde foto’s.

Gemini Photo’s maakt onderscheid tussen Similar (gelijke foto’s) en Clutter (troep). Die laatste groep bestaat weer uit drie subcategorieën: onscherp, notities en screenshots. De resultaten krijg je te zien in een rasterweergave, met onderaan het scherm het aantal ongewenste foto’s. Per categorie kun je zien hoeveel foto’s erin zitten. Je hoeft niet de suggesties van Gemini te volgen, maar kunt ook aangeven dat bepaalde foto’s uitgesloten zijn. Bijvoorbeeld omdat je een onscherpe foto wilt bewaren uit nostalgie. Is er een setje gelijke foto’s gevonden dan kun je ze allemaal bekijken en stuk voor stuk in beeld swipen om te kijken welke de beste is. Gemini verplicht je tot niets (maar vergeet niet het proefabonnement weer op te zeggen …)

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 23 mei: Informatie over opzeggen abonnement toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2018, 0:10
Bron Bron Producthunt
Categorie Apps
Onderwerp foto's
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.