Geen draadloos internet via tv-frequenties in Nederland

De Nederlandse operators zien nog even niets in gebruik van vrije tv-frequenties voor mobiel internet. Via vrije frequenties op de 300 tot 400 MHz-band zou het 3G-netwerk ontlast kunnen worden.

superwifiDe Nederlandse operators hebben nog geen plannen om draadloos internet via ongebruikte tv-frequenties te laten lopen. Deze oplossing zou het 3G-netwerk kunnen ontlasten. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben alledrie te maken met een explosieve groei van het mobiele internetverkeer. Gebruik van tv-frequenties zou een oplossing kunnen zijn, zoals in Engeland al wordt gedaan.


Daar werkt Microsoft samen met de BBC, British Sky Broadcasting en British Telecom om de ongebruikte tv-frequenties in te zetten zodat klanten sneller kunnen internetten. De proef is afgelopen week begonnen en wordt ‘Super Wi-Fi’ genoemd. De Nederlandse operators volgen het wel, maar zien het zelf nog niet zitten.

Vodafone volgt de experimenten, maar heeft momenteel nog geen plannen. T-Mobile kijkt het ook aan, maar heeft geen concrete plannen. En geloof het of niet: KPN blijkt er in een rondvraag van NU precies hetzelfde over te denken: “Wij zullen de uitkomsten van deze proef met interesse volgen. Gezien de groei van mobiel breedband en de groei van de bijbehorende spectrumbehoefte zijn we altijd geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen.” Maar ook hier: er zijn nog geen plannen.

Ziggo denkt dat het gebruik van de 300 tot 400 MHz-band niet mogelijk is omdat vrijwel alle kanalen al in gebruik zijn. “Uit eerste metingen komt naar voren dat we storing kunnen verwachten als we draadloos internet vlak naast televisieverkeer gaan doorgeven,” zegt een woordvoerder. Ze raden het gebruik van tv-frequenties af, tenzij wordt aangetoond dat we er op de kabel geen last van hebben. De betreffende frequentieband wordt in Nederland namelijk al gebruikt voor kabeltelevisie. Je zou last kunnen krijgen van storing op je tv als er teveel mensen in de buurt op mobiel internet zitten.

Microsoft heeft de Super Wi-Fi-technologie al getest op het eigen bedrijfsterrein in Redmond. Het werkt aanvullend op Wi-Fi-hotspots maar heeft een driemaal zo groot bereik. De signalen worden bovendien minder gestoord door obstakels, omdat de frequenties lager zijn.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.