‘Gebruik Siri achter het stuur net zo gevaarlijk als sms’en’

Het gebruik van Siri achter het stuur heeft ongeveer net zoveel effect op je reactietijd als het versturen van een sms tijdens het rijden.

Siri autoJe zou denken dat Siri ervoor zorgt dat je in de auto je ogen op de weg kunt houden, waardoor de kans op een ongeluk een stuk minder groot is. Een onderzoek van het Texas Transportation Institute concludeert echter het tegendeel: de reactietijd van een automobilist die Siri gebruikt neemt flink af, waardoor het gebruik van de virtuele assistent net zo gevaarlijk kan zijn als sms’en achter het stuur.

Voor het onderzoek werden 43 deelnemers in een auto gezet. Tijdens de rit moesten de automobilisten een sms versturen op de ouderwetse manier, waarna ze dezelfde handeling via Siri moesten uitvoeren. Een onderzoeker in dezelfde auto moest bij beide sms-methoden meten hoe lang de automobilisten er gemiddeld over doen om te reageren. Hieruit bleek dat de reactietijd van automobilisten ongeveer tot twee keer werd vertraagd in beide situaties. Ook bleek dat bij het gebruik van Siri minder naar de weg werd gekeken, ook al hoef je hierbij niet naar je telefoon te kijken.

Volgens de onderzoekers zorgt het gebruik van Siri bij sms’en er alsnog voor dat je met je gedachten ergens anders bent. Dit zorgt ervoor dat Siri alsnog een gevaarlijke sms-methode tijdens het autorijden, ook al kun je naar de weg blijven kijken. Al zou je denken dat die conclusie overal bij getrokken wordt: praat je met iemand die naast je in de auto zit, dan ben je met je gedachten ook ergens anders.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2013, 12:14
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen siri, sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.