GameClub brengt oude iOS-games weer tot leven

Weet je nog de games die je meer dan tien jaar geleden op je iPhone speelde, op een moment dat de App Store nog maar net bestond? Rolando, Crash Bandicoot Nitro Kart 3D, Cro-Mag Rally, Enigmo, Tap Tap Revenge, welke heb jij gespeeld? GameClub is een nieuw initiatief om deze vergeten iOS-game weer nieuw leven in te blazen.

GameClub gaat Hook Champ terugbrengen

De eerste titel die gepland staat is Hook Champ, een game van Rocketcat die in 2009 voor het eerst in de App Store verscheen. Je kunt je nu al aanmelden om het te kunnen spelen. Maar er zijn veel meer games die al lang vergeten zijn, maar die leuk genoeg zijn om weer terug te brengen. GameClub is de gamesuitgever die dat gaat doen, onder andere met voormalig hoofdredacteur Eli Hodapp van TouchArcade in een leidende rol. Nu de meeste iPhone- en iPad-games gratis zijn kan het lastig voor ontwikkelaars zijn om bepaalde titels jarenlang te blijven onderhouden. Een ander probleem is dat sommige games er op de nieuwste toestellen niet meer goed uit zien of niet meer werken.


GameClub is van plan daar iets aan te gaan doen. In samenwerking met iOS-ontwikkelaars willen ze de beste games van vroeger terug brengen, met de nadruk op oude favorieten zoals Hook Champ. Dit was een populaire platformgame met mooie retro-graphics. In elk level slinger je rond door een haak te pakken. Het verscheen in 2009 voor $2,99 en verdween een paar jaar later. Als je er snel bij bent en vroeg toegang vraagt tot de beta kun je invloed hebben op de verdere ontwikkeling.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Daarnaast komen er nieuwe titels bij. GameClub roept ontwikkelaars van vergeten games op om zich te melden, zodat gezamenlijk gekeken kan worden of de game weer tot leven te wekken is. De komst van iOS 11 heeft ervoor gezorgd dat sommige oudere games opeens niet meer speelbaar waren, omdat Apple stopte met de ondersteuning van 32-bit. “We noemden het de appocalypse”, vertelt Hodapp. “In een oogwenk werd een groot aantal klassieke, goed ontvangen games onspeelbaar”. Soms waren er ook technische veranderingen, waardoor bepaalde games niet meer speelbaar waren. Er kwam ook nieuwe schermformaten en resoluties bij, die niet altijd werden ondersteund. Een spelletje dat tien jaar geleden werd verkocht voor €0,99 is lastig om te onderhouden, omdat de ontwikkelaar nauwelijks inkomsten meer heeft, maar wel €99 voor het jaarlijkse ontwikkelaarsaccount moet aftikken.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

GameClub is opgericht met eigen geld van de oprichters. Het plan is om de rechten te krijgen op de code, om vervolgens klassiekers weer uit te brengen. Los zouden deze games misschien niet de moeite waard zijn om weer terug te brengen, maar als je een heel pakket brengt en daar een goed betaalmodel aan koppelt, is het misschien wel haalbaar. GameClub bestaat momenteel uit Eli Hodapp, Dan Sherman en Oliver Pedersen, die vanuit New York en Kopenhagen aan de slag gaan. Ze zoeken nog medewerkers, onder andere voor marketing.

Eli Hodapp legt in een blogposting uit waarom hij bij TouchArcade is gestopt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 maart 2019 om 19:38
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.