Graan en brood

Met de Foody-app achterhaal je voedselallergieën

Met Foody achterhaal je gemakkelijk wat dat opgeblazen gevoel of heeft veroorzaakt en kan je eenvoudig je eetgewoontes delen met een diëtist of andere hulpverlener. Zo ontdek je mogelijke voedselallergieën.
Erwin Siekman - · Laatst bijgewerkt:

Foody is een app voor mensen met voedselallergieën. Voel je je al wekenlang niet lekker en denk je dat je gevoelig bent voor bepaalde etenswaren, dan kan Foody je helpen om te achterhalen waaraan het ligt. De app laat je een dagboek bijhouden van alles wat je eet en drinkt. Op die manier kan je eenvoudig je voedingsgewoontes of dieet in kaart brengen en eventuele voedselallergieën achterhalen.


Screenshot van Foody

Foody voor voedselallergieën

Lactose-intolerantie, glutenallergie… je hoeft geen ernstige ziekte te hebben om soms last te hebben van bepaalde etenswaren. Zodra je buikpijn, minder trek of misselijkheid voelt kun je in een lijstje maken van wat je hebt gegeten en hoe je je voelt. Als je dit een aantal dagen bijhoudt, kan een arts of diëtist gemakkelijker achterhalen wat de allergie heeft veroorzaakt. Maar als je mij zou vragen wat ik gisteren allemaal heb gegeten, zou ik hooguit de helft kunnen opnoemen…

En om die reden is er nu Foody. Apps als MyFitnessPal of My Diet Coach zijn al veel langer geschikt om je voedingsgewoontes vast te leggen, maar die draaien vooral om afvallen en calorieën tellen. Foody niet. Deze app probeert samen met jou te achterhalen waar dat opgeblazen gevoel vandaan kwam, zodat je eindelijk antwoord hebt op de vraag of je daadwerkelijk een voedselallergie hebt, of dat je gewoon wat gevoelig bent voor bepaalde voedingswaren.

Foody: niet voor iedereen

Iedereen kan de app gratis downloaden in de App Store, alleen zal niet iedereen de app met evenveel plezier gebruiken. Want om zo goed mogelijk erachter te kunnen komen waar de allergie of misselijkheid vandaan komt, moet je alles wat je consumeert goed blijven noteren in de app. Je moet er dus aan gaan wennen dat je de appel die je zojuist hebt gegeten noteert in de app. Gelukkig biedt de app daar een oplossing voor: de app stuurt je een notificatie rond de tijd dat je meestal eet. Er staan geen voorgedefinieerde producten in, zoals bij de andere apps. Een arts of diëtist (of jijzelf) zal dus moeten kijken welke mogelijke allergenen er in je voedsel zaten, op het moment dat jij je onwel voelde.

Deel je dieet met je doktor of diëtist
In de instellingen van de app kan je het dagboek eenvoudig omzetten naar een PDF- of CSV-bestand en met de Deel-knop kun je dit document naar anderen sturen. Zo heb ik gisteren een dagboek bijgehouden wat ik tussen 12:00 en 17:00 heb gegeten en gedronken. Hieronder vind je de resultaten:

Foody Dagboek van Erwin Foody dieet van Erwin

7 dagen gratis bijhouden
De app is gratis in de App Store te downloaden, maar er zit wel een beperking aan. De gratis versie laat je tot 7 dagen terugkijken, posts ouder dan 7 dagen worden automatisch verwijderd. Een upgrade kost je €2,99 en daarmee kan je het gehele dagboek doorbladeren. Een tip voor als je liever niet wilt betalen: je kunt per week het dagboek als PDF-bestand opslaan in bijvoorbeeld iCloud Drive. Ook zou je allerlei andere gratis apps kunnen gebruiken om je eetgewoontes en hoe je je voelt bij te houden, zoals de standaard Notities-app of een voedingsapp zoals MyFitnessPal of het bijna gelijknamige Foodzy.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.