Autorijden

Flo weet waar de beste automobilisten wonen

Startup Flo onderzocht aan de hand van een miljoen geanalyseerde ritten waar de beste automobilisten vandaan komen en of mannen of vrouwen beter rijden. Het leverde een paar verrassende resultaten op.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

We discussiëren er al jaren over: wie rijden er beter, mannen of vrouwen? De Nederlandse startup Flo geeft ons het antwoord op deze en andere vragen over ons rijgedrag.

Autorijden

Rijden mannen of vrouwen beter? Flo weet het

Flo ontwikkelde de Flo-score, die je via de gelijknamige app kunt raadplegen. De app legt automatisch ritten vast en analyseert je rijgedrag. Het kan zelfs korting op je autoverzekering opleveren. Op basis van een miljoen wereldwijde vastgelegde ritten ontstaat een duidelijk beeld in welke landen de beste automobilisten wonen.

Amerikanen zijn wegpiraten
Dankzij deze data weten we nu dat de beste automobilisten uit Mexico komen en Amerika bij de slechtste landen ter wereld hoort. Een opvallende conclusie, want je zou misschien verwachten dat de uitslag precies omgekeerd is. Dat de Mexicanen zo hoog scoren, kan te maken hebben met het hoge aantal tolwegen in het land. Waarom de Amerikanen bij de slechtste automobilisten horen, weten we echter niet. Flo kan dat niet uit de cijfers afleiden, maar noemt het wel schokkend.

Noord-Nederland rijdt het best, Zuid-Nederland het slechtst
We vroegen aan Flo of ze ook wat cijfers hebben over het rijgedrag in Nederland en België. De Nederlanders (gemiddelde score 60,3) blijken iets beter te rijden dan de Belgen (55,1). In Duitsland ligt de gemiddelde score overigens ook rond de 55.

In Nederland zijn de verschillen overigens niet heel groot, al is wel duidelijk dat er in het hoge Noorden beter wordt gereden. Groningers zijn de beste automobilisten van ons land, volgens de cijfers van Flo, gevolgd door Flevoland en Utrecht. In Noord-Brabant vinden we de slechtste bestuurders, al mogen mensen uit Zeeland en Overijssel ook nog wel wat extra rijlessen volgen.

Flo-score in Nederlandse provincies

Verder heeft Flo onderzocht wanneer je het beste kunt autorijden, namelijk rond een uur of vijf ‘s ochtends. Op dat moment rijden we blijkbaar het netste. ‘s Avonds slaat dit echter snel om: hoe later het wordt, hoe slechter de Flo Scores. Hier zou vermoeidheid wat mee te maken kunnen hebben, maar ook de drang om zo snel mogelijk thuis te zijn is een verklaring.

Flo rijgedrag per uur

Maar wie rijdt er nu beter?
En dan het antwoord op de brandende vraag: wie rijden er beter, mannen of vrouwen? Helaas mannen, de vrouwen doen het iets beter! De cijfers verschillen echter vrij weinig. Wat ook meespeelt, is dat er relatief weinig vrouwen zijn die de Flo-app gebruiken. Vandaar dat de start-up een zo groot mogelijke steekproef heeft genomen. Willen de mannen de vrouwen toch nog verslaan, dan heeft Flo een tip: rij rustig en stabiel.

Flo wereldwijd rijgedrag

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2016, 12:32
Categorie Achtergrond
Onderwerpen app, auto, cijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.