Flo icon

Review: Nederlandse app Flo wil je een betere automobilist maken

De Nederlandse iPhone-app Flo wil je een betere automobilist maken, door al je autoritten te tracken en van scores te voorzien.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Flo iconDe App Store staat vol met activiteitentrackers, maar bijna al deze apps houden hetzelfde bij: hoeveel je op een dag loopt. Het Nederlandse Flo kiest voor een totaal andere aanpak, door zich juist op de auto te richten. Dankzij de locatievoorzieningen en bewegingssensoren van je iPhone, weet Flo hoe scherp die ene bocht nou eigenlijk was. Op deze manier wil de app je efficiënter laten rijden.

Flo geeft je voor iedere gemaakte rit een score. De app kijkt hierbij naar drie aspecten van je rijgedrag: bochten, optrekken en remmen. Trek je agressief op en maak je veel te snel een scherpe haarspeldbocht? Dan kan dat leiden tot puntenaftrek. Maak je precies de juiste beweging? Dan krijg je hier wel punten voor. Je kunt ook autoritten met elkaar vergelijken, om te zien wanneer een autorit een hogere score heeft neergezet en wat je daarvoor moest doen. Al deze spelelementen motiveren je om efficiënter te rijden, simpelweg om je vorige scores te verbeteren.

Flo houdt automatisch ritten bij

Flo autoFlo gebruikt de M7-motion coprocessor van de iPhone 5s en de M8-coprocessor van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Hierdoor kan de app data van de bewegingssensoren gebruiken, zonder dat het je iPhone veel batterijkracht kost. Deze bewegingen worden gecombineerd met je gps-locatie, waardoor de app ziet waar en hoe hard je rijdt. Je ziet hierdoor op een kaart waar je langs bent gereden, met daarbij alle feedback die tijdens de rit is verzameld.

" Het is alsof je schoonmoeder naast je zit en op elke iets te sportieve manoeuvre commentaar geeft.
"

De activiteitentracking van Flo doet denken aan apps zoals Moves en Human, die op soortgelijke wijze bijhouden hoeveel je op een dag hebt gelopen. Flo ziet dankzij de bewegingssensoren van de iPhone 5s en iPhone 6 automatisch wanneer je in de auto zit, waardoor er een rit wordt gestart. De app werkt ook op de iPhone 5, maar dan moet je met de hand een rit starten.

Flo kaart Flo overzicht

Informatie achteraf inzichtelijk

De ontwikkelaar benadrukt in de App Store dat Flo veilig is. De app is niet bedoeld als afleiding achter het stuur, maar laat je na afloop alle ritinformatie met verbeterpunten zien. In de praktijk lieten we ons echter nog wel eens afleiden door Flo. Het is verleidelijk om het iPhone-scherm aan te laten staan, zodat we bij iedere gemaakte bocht live feedback te zien krijgen. Tegelijk is het ook alsof je schoonmoeder naast je zit en op elke iets te sportieve manoeuvre commentaar geeft.

Het is handiger om Flo geactiveerd te houden terwijl je rijdt, aangezien je dan beter weet waarom je plus- of minpunten hebt gekregen. Bekijk je de app na afloop, dan ben je wellicht vergeten hoe je op bepaalde punten hebt gereden. Je moet daarom een keuze maken: laat je Flo aanstaan, zodat je precies ziet wanneer je goed of slecht rijdt? Of vergrendel je de iPhone, zodat je last hebt van zo min mogelijk afleiding? Wij zouden persoonlijk dat laatste aanraden, maar het voelt zonde dat de app dan niet volledig tot zijn recht komt.

Flo goed Flo slecht

Niet voor iedereen

De data die Flo verzamelt is ontzettend handig als je bezig bent om je rijgedrag te verbeteren, maar je moet hier dan wel voor open staan. Wil je gewoon een stukje crossen, zonder dat je wordt veroordeeld om je autokunsten? Dan kan Flo af en toe een beetje frustreren. Het is een beetje alsof er iemand op je achterbank zit, die af en toe klaagt over een scherp genomen bocht. Je moet echt op zoek zijn naar de feedback die Flo geeft, voordat je de app echt zult waarderen.

Conclusie Flo review

Flo is één van de originelere, Nederlandse apps die we dit jaar hebben gezien. Door je rijgedrag goed in de gaten te houden wil deze app je een betere chauffeur maken, op dezelfde manier waarop apps zoals Moves je aansporen om meer te bewegen. Dat kan echter voor afleiding achter het stuur zorgen, maar alleen als je de app ten volle gebruikt. Dat zorgt voor een moreel dilemma, maar zelfs de verstandige automobilist heeft achteraf veel aan de data in Flo.

Pluspunten

  • Leert je om beter te rijden.
  • Fraai en modern vormgegeven.

Minpunten

  • Leidt je toch af als je de app ten volle gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2015, 10:39
Categorieën Lifestyle, Navigatie, Nederlandse apps
Onderwerp auto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.