Apple News op de iPhone en iPad.

Flipboard CEO: ‘Apple News leeft in het verleden’

Als het aan de Flipboard CEO Mike McCue ligt, is Apple News een dienst die vooral in het verleden leeft. Volgens hem schiet Apple's nieuwsapp flink tekort op het gebied van sociale interactie en de selectie van artikelen. Een open systeem is volgens hem een betere keuze voor nieuwsuitgevers, in plaats van het gesloten systeem van Apple.

Flipboard is de bekende app waarmee je het nieuws kunt volgen. De app werd vooral populair met de komst van de iPad, omdat het een voorbeeld was van hoe je nieuws kon presenteren op een tablet. Later veranderde de app in een soort sociaal magazine, waarin je zelf een collectie samenstelt. Vorig jaar introduceerde Flipboard de Smart Magazines, waarin het nieuws van verschillende bronnen automatisch voor jou samengesteld wordt. Flipboard loopt inmiddels tegen de honderd miljoen maandelijkse lezers aan en is een directe concurrent voor Apple’s eigen News-app. In een interview zegt Flipboard CEO Mike McCue niet onder de indruk te zijn van Apple News, omdat het volgens hem niet de juiste keuze is voor uitgevers.

‘Apple News leeft in het verleden’

In Apple News-app worden artikelen van allerlei grote uitgevers verzameld, zodat je het op één centrale plek kunt lezen. Apple introduceerde News in 2015, maar is na drie jaar in nog maar drie landen te gebruiken (Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië). Toch heeft Apple News inmiddels zo’n 70 miljoen maandelijkse gebruikers, waardoor het wel een serieuze concurrent voor Flipboard is. “Apple is een partner en tegelijkertijd een concurrent”, geeft hij aan in het interview. Zonder Apple zou een app als Flipboard niet kunnen bestaan en is in die zin dus een partner van het digitale magazine. “Het is nogal wat als je een entrepeneur en een concurrent bent van Apple”, zo voegt hij eraan toe.

Toch schort het volgens McCue nogal aan Apple’s News-app. “Apple News is een product dat leeft in het verleden. Er zijn geen sociale deelopties, er is geen curatie, het zijn alleen maar algoritmes.” Volgens hem is Apple News vooral “alweer een format waar uitgevers rekening mee moeten houden”. Apple News is wat dat betreft een vrij gesloten systeem, terwijl je bij Flipboard meer vrijheid hebt. Volgens McCue is dat laatste erg belangrijk voor uitgevers.

Apple News werd in 2015 de vervanger van Newsstand en komt voor uit de overname van het Nederlandse Prss, zo ontdekte iCulture in 2014. De technologie van Prss werd de basis voor Apple News. Apple’s News-app is echter na al die jaren nog steeds niet in Nederland te gebruiken. Wel vind je in het widgetscherm een News-widget met enkele artikelen van Nederlandse partijen.

Ben jij een frequente gebruiker van Flipboard of wacht je nog steeds op het moment totdat Apple News in Nederland te gebruiken is?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2018, 9:15
Bron Bron Recode
Categorie Apps
Onderwerpen apple nieuws, flipboard

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.