Firefox voor iOS beschikt nu over een volledige nachtmodus

Plus zoeken in tabbladen
Mozilla heeft een nieuwe versie van zijn browser Firefox uitgerold. De iOS-versie van de browser is nu voorzien van een volledige nachtmodus en donker thema én heeft een aantal nieuwe functies voor tabbladen.

Firefox op iOS is ondertussen toe aan zijn dertiende versie. Deze versie brengt een aantal verbeteringen met zich mee. Volgens Mozilla moeten die de navigatie en vindbaarheid eenvoudiger maken. Maar er is meer, want er is ook een nieuw donker thema beschikbaar gekomen, zodat je ‘s avonds beter kan surfen.


Eindelijk een nachtmodus
De voornaamste verandering binnen deze nieuwe versie van Firefox, is toevoeging van de uitgebreide nachtmodus. Firefox maakte websites al eerder donker met een nachtmodus, maar dit werkte vergelijkbaar als Apple’s functie slim omgekeerd. Als je deze inschakelt, worden grote witte vlakken automatisch zwart of heel donker grijs gemaakt door de browser. Enigszins opmerkelijk is dat de adresbalk niet standaard zwart gemaakt wordt, maar enkel websites die je bezoekt. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing op voorhanden, want met het nieuwe donkere thema is álles donker in te stellen.

Op de screenshots hieronder zie je links hoe iCulture er normaliter uitziet in Firefox; in het midden hoe de site eruit ziet met nachtmodus ingeschakeld en helemaal rechts hoe het eruit ziet met nachtmodus én donker thema.

Firefox voor iOS v13 -nachtmodus

De nachtmodus is vrij eenvoudig in te schakelen. Dat doe je als volgt:

  1. Rechts onderin beeld zie je een hamburgermenu staan. Tik daarop.
  2. Boven de instellingen zie je de optie Nachtmodus inschakelen staan. Als je het schuifje omzet, wordt de nachtmodus automatisch ingeschakeld.
  3. Wil je dat ook de adresbalk en het menubalk onderin donker van kleur zijn, moet je ook de donkere modus inschakelen. Dat kan door binnen hetzelfde hamburgermenu op Instellingen te klikken.
  4. Selecteer vervolgens onder het kopje Algemeen de optie Beeldscherm. Daar kan je het thema selecteren. Overigens kan je er ook voor kiezen om automatisch het thema te laten instellen op basis van de schermhelderheid.

Navigeren binnen tabbladen
De andere grote verandering binnen de mobiele versie van Firefox heeft betrekking tot de manier van navigeren. Het is voortaan mogelijk om te zoeken op openstaande tabbladen. Ook kan je de tabbladen filteren en de volgorde veranderen door ze te verslepen.

Firefox voor iOS v13 - tabbladen doorzoeken

De nieuwste versie van Firefox is nu beschikbaar en is de moeite waard om eens te proberen als je graag in het donker wil surfen of de gewoonte hebt veel tabbladen open te hebben staan. Met de zoekfunctie vind je nu namelijk sneller het juiste tabblad, wat je veel tijd kan besparen.

Hoe zit het met de iCulture-app en een donkere modus? Ons antwoord daarop vind je in ons artikel over de Dark Mode List-website, waar je een overzicht vind van de belangrijkste iOS-apps met een donkere weergave.

Bekijk ook

Deze website biedt een overzicht van apps met donkere weergave

Liefhebbers van een dark mode in apps op iOS of Mac opgelet: op de site Dark Mode List vind je een overzicht van apps die een donkere weergave ondersteunen.

iOS

iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

iOS

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.