Fietsersbond gaat fietsgedrag weer vastleggen met iOS-app

De Fietsersbond gaat in september opnieuw het fietsgedrag in kaart brengen tijdens de Fiets Telweek. Installeer de app om mee te doen aan het verzamelen van gegevens over fietsers.

Fietsen met een iPhone in de hand wordt niet erg gewaardeerd door andere verkeersdeelnemers. Maar om de nieuwe Fiets Telweek-app van de Fietsersbond te kunnen gebruiken kun je natuurlijk ook gewoon je iPhone in je tas of jaszak stoppen. Van 19 tot 25 september kun je weer meedoen met het project om het fietsgedrag van de Nederlanders in kaart te brengen, zo schrijft Numrush. Daarvoor moet je wel je locatie delen met de makers.


Fietsende vrouw

Fiets Telweek: fietsgedrag meten met een app

Vorig jaar organiseerde de Fietsersbond voor het eerst een groot onderzoek met een iOS-app. Dit jaar hebben ze besloten om het te herhalen. Met de vernieuwde Fiets Telweek-app op je iPhone kan de Fietsersbond nog beter zien waar en hoe Nederland fietst. Welke routes nemen ze bijvoorbeeld vaak, waar zijn de knelpunten? “Dat moet vooral inzicht geven in het fietsgedrag”, aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Afhankelijk van de situatie kunnen we de data bijvoorbeeld optellen bij of vergelijken met de resultaten van vorig jaar.”

Bekijk ook

Fietsersbond start groot onderzoek met iPhone-app

Met App de Fiets doet de Nederlandse Fietsersbond onderzoek in Nederland. Daar kun je nu ook aan deelnemen om een gratis fiets te winnen.

Fietstel-app van de Fietsersbond Fietstel-app van de Fietsersbond

Alleen tijdens de Fiets Telweek zal de app je GPS-locatie constant volgen. De eerste en laatste 200 meter trekken ze van de meting af, zodat je privacy iets beter beschermd wordt. De Fietsersbond weet daardoor niet precies waar je uiteindelijk naar binnen bent gegaan. Om te weten welke ritten met de fiets zijn gemaakt, kijkt de Fietsersbond naar de snelheid en de mate waarin je slingert.

Gemiddeld 2,4 kilometer per dag
Vorig jaar verzamelde de Fietsersbond ook op een soortgelijke manier informatie en daar zijn al interessante conclusies uit gekomen. Mensen blijken op drukke punten veel langzamer te fietsen. Ontwerpers kunnen daarmee rekening houden bij het ontwerpen van een fietspad. Ook bleek dat we gemiddeld per jaar 2,4 kilometer per dag afleggen op de fiets. Meer dan vier op de vijf Nederlanders heeft een fiets, dus hoe meer mensen deelnemen aan de Fiets Telweek, hoe nauwkeuriger de gegevens zijn. Vorig jaar installeerden 51.000 mensen de app op hun smartphone, terwijl slechts 38.000 mensen ook daadwerkelijk hun data deelden. Dat niet iedereen meedeed komt door technische problemen, of omdat mensen uiteindelijk besloten om hun data niet te delen. Op termijn denkt de Fietsersbond data po een nog slimmere manier te verzamelen, bijvoorbeeld buiten de fietsers om. Met e-bikes waar al standaard GPS zit ingebouwd zouden ze met de fabrikanten kunnen afspreken om de data uit te lezen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 augustus 2016 om 17:46
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.