Reacties voor: Facebook-ontwikkelaar levert kritiek op Apple: “schaf reviewproces af”

De ontwikkelaar van Facebook voor iPhone heeft - net als vele andere ontwikkelaars - forse kritiek op het App Store-reviewproces van Apple. In een zeer uitgebreide blogpost doet hij een aantal interessante aanbevelingen.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 35 reacties

  1. Daar heeft ie volkomen gelijk in!

  2. Ben het deels met hem eens.Maar weet niet of je het volledig vrij moet geven.

  3. Is Apple ook zo moeilijk met software uitbrengen voor de Mac??

    heeft iemadn daar ervaring mee?

    Ik neem aan dat ze dan daar ok wel controleren of software doet wat het moet doen.

  4. De drie tips zijn geniaal zeker trusted developer. Een bedrijf als Facebook houd zich echt wel aan de regels. Sommige ontwikkelaars moeten gewoon voorang krijgen. En nieuwe ontwikkelaars moeten zich bewijzen niks mis mee.

  5. Daar die Trusted-Developer status is misschien nog niet zon slecht idee. 🙂

  6. Vooral het punt meer mensen aannemen lijkt mij een noodzaak… Hoelang wachten we nu al niet op de uitzendinggemist app? 5 weken ofzo?

  7. Die “trusted developer” lijkt mij wel een goed systeem!

  8. Hij heeft idd gelijk al druist dit wel tegen de principes in van Apple. Apple zal toch echt een keer overstag moeten willen ze voorkomen dat langzamerhand steeds meer mensen de jailbreak gaan uitvoeren….ik zit daar nu ook serieus over na te denken…daar heb je die ‘vrijheid’ wel.

  9. Origineel geplaatst door Ben het deels met hem eens.Maar weet niet of je het volledig vrij moet geven.

    Nee denk ook nie volledig vrij. Maar zoals hij zegt: een certificaat van”thrustworthy” ofzo. En dat die dan makkelijker en sneller apps kunnen laten goedkeuren.

    En waar hij volgens mij ook gelijk in heeft langs ne kant: makkelijker goedkeuren en als er daarna iets mis blijkt te zijn met de app, de developer straffen!

    Hij heeft 99,9% gelijk!

  10. Jailbreak ftw!

  11. Joe Hewitt is een vreselijk naive vent. Apple heeft vele honderden miljoenen geinvesteerd om op de mobiele telefoonmarkt te komen en neemt volkomen terecht geen enkel risico op technische en/of commecrciele bugs.

    Ik vind het prima dat Apple alles m.b.t. iPhone zo stevig in handen houdt. Ik verwacht dat daarin pas verandering komt als er voldoende marktaandeel is behaald, en dat zal over een jaar of twee wel zo zijn denk ik.

  12. Even terzijde: Zeggen dat een ontwikkelaar gekoppeld aan facebook altijd de wetgevingen en regels respecteerd is een zeer sterke uitspraak … het is niet de eerste keer dat privicy wetgevingen botsen met facebook …

    Verder denk ik echt niet dat ze iedereen moeten toelaten. De strenge regels hebben zo zijn voordeel:
    – apple pakt bij goedkeuring de verantwoordelijkheid op zich (jawel … en dat is een sterk punt)
    – developers, zelfs de meest “trustworthy” altijd wel eens iets over het hoofd kunnen gezien hebben rond wetgevingen en regels, en dus controle niet verkeerd is
    – developers eens de vraag moeten stellen wat ze vrezen als ze een stabiele oplossing maken (zonder bugs) en volgens de regels … wat is dan het probleem eigenlijk?
    – de verscherpte goedkeuring juist bijdraagt aan developers om twee keer op te letten (en dus betere en juistere dingen te maken)

    weet ook dat bij problemen mensen gaan zeggen “de iphone is een slecht ding”, en niet van “die software is slecht” …

    Het is en blijft een nieuw platform dat zijn stabiliteit nog moet bewijzen

  13. @ Jorn

    Je hebt gelijk m.b.t. Uitzending Gemist, een potentiële nummer 1 applicatie. Misschien is het zelfs al wat langer dan vijf weken en dat lijkt me niet acceptabel. De iPhone bevalt me zo goed dat ik overweeg een iMac te kopen, door dit soort acties ga ik toch wel twijfelen of Apple een goede keus is.

  14. Apple zou beter een losser beleid voeren en enkel kijken of de app niet bepaalde rechten schend en of er een leeftijdskeurmerk op moet, ect ect ect. Het testen op bugs doet de developer door beta versie te testen binnen het huis van de ontwikkelaar of door gebruik te maken van gebruikers die de app testen alsof ze het gekocht hebben en dit rapporteren naar de developer toe, dit is een goedkoper proces en zo weet je ook hoe het game het in echte omstandigheden het er vanaf brengt.
    Maar om het volledig toegangkelijk te maken vind ik wat overdreven, het zou iets toegankelijker gemaakt mogen worden, ook het SDK van apple zou op windows moeten kunnen draaien zodat er meer aantrek voor ontwikkelaars is. Ontwikkelaars die met windows werken zullen eerder naar andere mobiele platformen stappen dan dat men er een mac moet gaan bij kopen.

  15. Apple is geen Mickysoft he! net daarom aan strenge banden!!

  16. Origineel geplaatst door 4saus
    Is Apple ook zo moeilijk met software uitbrengen voor de Mac??heeft iemadn daar ervaring mee?Ik neem aan dat ze dan daar ok wel controleren of software doet wat het moet doen.

    Nee, Mac software is volledig vrij, daar zit Apple niet tussen. Je kan de onwtwikkelomgeving van Apple gebruiken, of van een derde partij. Distributie gaat buiten Apple om.

  17. @Tim

    Maak je geen zorgen: Apple is een zeer goede keuze 🙂 Ik heb sinds 2007 een MacBook en wil niets anders meer. Qua software keuze is Mac OS X net zo vrij als Windows en Linux: Er zijn geen ristricties vanuit Apple. Er is meer dan genoeg open source voor te krijgen, vak beter dan de Windows tegenhanger.

  18. Ik vind dat bedrijven waarvan hun taak is het maken/programmeren en grote bedrijven zoals facebook apps gewoon meteen door mogen laten en niet gecontroleerd hoeven te worden. Dan blijft er ook meer tijd over voor de andere developers en gaat alles sneller.

  19. Hoe zit het trouwens met de update van de Facebook app ? Zal die er nu nog doorkomen?

  20. @Runaque:
    De SDK draait op de Mac, deels natuurlijk vanwege dat het om een Apple product gaat, maar ook vanwege de simulator. Die compileert een applicatie die je test gewoon naar een OS X applicatie, die met wat extra iPhone OS specifieke bibliotheken als normale applicatie op de Mac draait.

    Tevens zijn er voor andere mobiele OSen ook eisen voor de SDK. Je kan bijvoorbeeld voor Windows Mobile alleen op Windows ontwikkelen…

  21. Een probleem met achteraf terugtrekken is het probleem dat mensen de applicatie al wel gekocht hebben.
    Die mensen zouden dan hun geld terug moeten krijgen.
    Daar Apple wel kosten heeft en daar de 30% voor inhoud van de verkoopprijs, zou het dus kunnen betekenen dat Apple opeens een claim heeft richting de ontwikkelaar.
    Dat is nogal vervelend…
    Als je een enkele applicatie een keer moet terugbetalen, kan Apple dat inhouden op de verdere verkoop van de applicatie. Als echter de app niet meer verkocht mag worden….

    Een ander probleem is als het niet de v1.0 is die een probleem heeft, maar de v2 (of v1.1).
    Trek je dan de hele applicatie terug?
    Volgens mij kon het kill mechanisme wat ze nu hebben geen versies onderscheiden?
    Dat is dan niet zo fijn voor de klanten…

  22. Extra reviewers en trusted developers, goed idee! Maar laat het alsjeblieft niet zoals op de Android worden. Op de manier waarop het nu gaat waarborgt Apple de kwaliteit van de apps. En met succes, als je het mij vraagt.

    Iemand pas straffen achteraf? Wat ga je afstraffen? Incomplete apps? of alleen als er privacy wordt geschonden? Waar ligt daar de grens?

  23. @vincefra: Het probleem is dat Apple de ene keer een app goedkeurt en de andere keer afkeurt zonder aan te geven waarom. Een voorbeeld is de C=64 emulator, die werd afgekeurd omdat de emulator executable code bevat. Maar de officiele SEGA mega-man app doet dat ook, en dan mag het ineens wel. Zo weet je als developer gewoon niet waar je aan toe bent.
    En neem nou een woordenboek, dat wordt afgekeurd omdat er “dirty words” in staan???

  24. Er staat een typefoutje in het artikel. In de derde regel onder “Schuldig tot het tegendeel bewezen is” staat “toepasing” i.p.v. “toepassing”.

  25. Totaal met hem eens, vindt het een klote systeem

  26. Het idee dat Apple diepgaand in een app kan kijken is een lachertje. Testen is niet meer dan wat proto-typen en gangbare bugs chasen.
    Elke programmeur kan met een vier-regelig scriptje jouw hele iPhone in de war sturen.
    Daarmee vervalt het hele safety-verhaal.
    Wat overblijft is het subjectieve gedeelte, waar op (onbekende) normen en waarden, op impact voor de telecomprovider enz. gekeken wordt.
    Dat heeft trouwens zijn waarde, maar moet veel transparanter.

  27. uhm met trusted developer kunnen mensen net zo goed toch “vervelende” software maken. Ok dan isdie sn status trusted developer kwijt mja dan is het al te laat 😛

    Mja er is idd wel een hoop mis geloof ik met de manier waarop Apple apps keurd en ze gebruiken idd verschillende richtlijnen, beetje jammer :s
    Maar er moet ZEKER controle op blijven vind ik hoor, anders krijg je onwijsss veel troep en ist zo gedaan met heel de appstore.

  28. Op zich is het review proces een goed idee. Je ziet dat op het Windows Mobile platform alles ongeregeld op de apparaten gezet kan worden, en er is een hele hoop dat gewoon echt CRAP geprogrammeerd is. De apps zijn ook gewoon te downloaden van de website van de ontwikkelaar en daardoor kan microsoft geen kwaliteit garanderen. Dit draagt in sommige gevallen zeer zeker bij aan een negatieve ervaring van de eindgebruiker.

    Ik ben het eens met @vincefra, doordat de ontwikkelaars weten dat hun werk gecheckt wordt en het review proces een tijdje duurt, zorgen ze wel dat ze hun app zo goed mogelijk getest hebben voordat ze het submitten. En half werkende app wordt immers toch afgekeurd, en dan begint het hele review proces weer opnieuw.

    Apple zou ook een vlaggetje kunnen zetten bij reviewed apps, zodat de eindgebruiker weet dat hij een risico neemt als een submitted maar unreviewed app op zijn eigen risico is. Je loopt dan ook ZELF de kans om een app te kopen die nog niet in orde is, bugs bevat of niet goed werkt.

    Het probleem nu, is dat feature requests en bugs die toch door het review-proces heen komen, weken op een update moeten wachten. Het reviewers-team zou in ieder geval verdrievoudigd moeten worden zodat een review niet langer dan een week duurt. Je ziet dat 90% van de photo apps die werkten op 2.X niet goed werken op 3.X en Apple neemt veel te lang de tijd om deze goed te keuren. Daardoor hebben sommige ontwikkelaars hun apps alweer offline gehaald, omdat klanten een niet-werkende app hebben gekocht en ze negatieve reviews geven. Dit kan IMHO echt niet.

  29. Wat velen blijkbaar niet begrijpen is dat het net de sterkte van Apple is dat ze de touwtjes zo strak in handen houden.

    Ze spelen op veilig, en helemaal terecht. Ik wil een iphone dat ‘snappy’, veilig en betrouwbaar blijft. En dat wilt apple ook. Voor elke iphone.

    Geen wonder overigens dat dergelijke kritiek uit de facebook-stal komt. Een applicatie dat inbreuk dreigt te plegen op privacy en rechten van z’n gebruikers tracht af te snoepen.

    Men is verblind door de mogelijkheden maar vergeet daarbij dat een besturingssysteem zonder ijzeren wetten heel snel in de soep draait (bv. windows)

  30. Het idee om elke app te reviewen heeft op zich alleen maar voordelen, maar het manier waarop Apple het doet is gewoon verschrikkelijk.

  31. Misschien een beetje ‘muggenzifterig’, maar Joe verwijst nergens naar Android of naar Layar. Daar heeft alleen de schrijver van het mashable artikel het over.
    Hewitt geeft als voorbeeld ‘t WWW, waar het al jaren op een open manier gaat, zonder ‘www-politie’ die eerst je website of webapp moet controleren.

    Ben het trouwens helemaal met hem eens. Apple heeft niet de mogelijkheid om alle apps volledig op kwaliteit en bugs te controleren, dus zouden ze dit open moeten stellen (of iets tussen de huidige situatie en volledig open zou ook al een verbetering zijn 😉 )

  32. Wat iedereen vergeet is dat je als developer oo al 80 euro betaald hè.. Dan kan het nog fout geprogrameerd zijn, ik vind dat ze wat soepeler moeten zijn en bijv. Updates sneller/niet reviewen. Nu duurt dat een week en voor sommige programma’s is dat gewoon veel te lang.

    Greetz

  33. Facebook die Apple verwijt niet open te zijn, nee nou wordt ie fraai. Facebook blokkeert zelf Google en laat de zoekmachine zijn pagina’s niet indexeren. Ik ben bovendien voor gatekeeping. Anders wordt de App Store binnen de korste keren overspoeld met allerlei rommel.

  34. het gaat niet om bugs dat dacht ik ook al

    zonder de source code zeer uitgebreid te bestuderen en vele tests kun je geen sofware testen

    het is iets complexer dan eventjes de soft te gebruiken enz…

    ik heb m gejailbreakt en man wat en vrijheid

    gewoon op een ipa bestandje klikken in win xp en het kan op de iphone. super makkelijk en je hebt aelf controle zoals een filebroWser etc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.