App Store

Reacties voor: Nieuwe EU-regels zullen grote impact hebben op App Store en apps

Apple en andere techbedrijven staan op het vizier van de Europese Commissie. Het plan is om de bedrijven strakker te reguleren met meer regels. Het kan grote gevolgen hebben voor Apple's App Store en voorgeïnstalleerde apps.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 34 reacties

  1. Als Facebook het goed vind omdat Apple daar mee meer openheid moet geven en hun moet helpen mensen al hun gegevens af te nemen dan moet het wel een goede wet zijn toch?

    Ik weet echt niet meer waar de EU nu mee bezig is, ik snap dat je een eerlijke markt wilt maar vraag ook de Apple gebruikers waarom ze voor Apple kiezen.
    Ik denk dat 8/10 mensen kiezen voor Apple omdat het goed werkt, en dit komt door het gesloten systeem.
    Kijk naar Android toestellen met tientallen firmware versies voor de verschillende telefoon en als je een telefoon koopt weet je nooit wat je ermee kan en of de volgende update met functies wel voor jou telefoon komt.

  2. Ik vind het lastig om hier een eenduidige mening over te vormen.

    Aan de ene kant geniet ik van de veiligheid van het hele iOS/iPadOS/TVOS systeem met maar een app store met een zeer kritisch toelatingsproces voor elke app.

    Aan de andere kant ben ik Apple’s graaierigheid (30% is absurd, zeker wanneer het abonnementsdiensten betreft waarvoor ze geen enkel cloud-platform bieden) en stomme regels (geen reclame mogen maken in je eigen app voor aankopen via je eigen website, geen game platformen want die hebben technisch geien een eigen app store, etc, etc) helemaal zat.

    Zo ben ik liefhebber van het Tile platform. Maar de wurggreep waarin ze nu Tile hebben gezet (kies voor ons Apple Find me netwerk en dump al je android gebruikers) vind ik gewoon crimineel.

  3. Ze snappen niet echt waarom Apple overal strenge regels toepast en controle wil houden over het hele ecosysteem van Apple. Als dat vrijgegeven moet worden dan wordt het net zo’n zooitje als bij Google en Android en daar zit toch niemand op te wachten.

  4. @Henk Noordzij: Eens.
    Daarnaast snap ik het niet.

    Het is toch hun eigen winkel. Zometeen moeten er in de Apple store ook Chromebooks verkocht worden.
    Lijkt mij verstandiger om Amazon aan te pakken. Die maken andere bestaande webwinkels kapot.

  5. Zolang ik maar de keuze hou. Ik wil alleen de native apple apps op mijn telefoon. Ik wil geen data delen met andere partijen.

  6. En Facebook is verheugd ! Haha laat me niet lachen 😜

    Facebook of Apple? Eens kijken wat is schadelijker ???

    Als je alleen al kijkt naar het privacy label van Facebook dan zie je hoeveel die van je moet weten om de “” dienst”” te gebruiken.

    Mijn mening is dat Facebook de maatschappij ontwricht en dat daar maar een persoon heel blij van wordt; meneer Zuckerberg!
    Die ontkent alles en wil nu ineens transparantie ?

    Als Apple het straks MOET toestaan dat standaard berichten apps moeten kunnen worden veranderd in iPhones e.d. wil hij dat iedereen zijn Messenger gaat gebruiken. En wie wordt daar beter van? Precies; meneer Zuckerberg!!!!

    Word tijd dat de mensen wakker worden en beseffen hoeveel dat Facebook kapot maakt! Dit heeft niks te maken met transparantie maar met dominantie op de markt!!!

  7. Origineel geplaatst door Philip
    @Henk Noordzij: Eens.
    Daarnaast snap ik het niet.
    Het is toch hun eigen winkel. Zomeren moeten en in de Apple store ook Chromebooks verkocht worden.
    Lijkt mij verstandiger om Amazon aan te pakken. Die maken andere bestaande webwinkels kapot.

    Amazon doet exact het zelfde als Apple: kleine winkels mogen de enorme reikwijdte van Amazon / de site gebruiken, de logistiek van Amazon tegen de condities van Amazon. Amazon is heer en meester over haar eigen systeem en bepaalt zelf wel of Amazons eigen producten beter ranken, prijzen automatisch worden aangepast en welke condities ze aanbieden. Ben je het daar niet mee eens, dan bouw je als kleine winkel toch gewoon zelf een systeem op? Niet zo zeuren. En Amazon beschermt haar klanten want terugsturen kan altijd, geld krijg je terug en de kleine winkel moet maar kijken wat ze met het verlies doen. Mooi toch? Amazon beschermt de klanten en reguleert haar eco systeem. Hebben ze volledig recht op daar mag niemand aankomen want ik voel mij beschermd en ben je het er niet mee eens koop je maar elders.

    … alleen zo simpel is het niet. De gigantische markt macht van Amazon, Apple zijn vergelijkbaar. Doordat er de facto voor derde partijen geen keuze meer is (Apple of Google) is het meer dan wenselijk dat de EU regels gaat opstellen. Kleinere partijen krijgen zo weer kansen. En ja, indien er meer keuze ontstaat, kun je regels weer aanpassen. Momenteel is die er niet en het argument… dan bouwen ze zelf maar een eco systeem is gigantisch kort door de bocht. Bovendien staat het iedereen vrij alleen alles van Apple te blijven gebruiken en de nieuwe opties te negeren.

  8. Connect de dots.
    Alles onder toezicht en de overheid alleen maar rijker.
    Ook dit geld komt niet bij de juiste mensen.

  9. Zo’n 20 jaar geleden sprak men schande van het feit dat Microsoft zijn browser Internet Explorer verplicht meeleverde met Windows. Het werd toen zelfs verboden. Sinds die tijd gaat Apple vrolijk zijn gang met soortgelijke ‘verplichte’ apps. De geschiedenis lijkt zich te herhalen met Apple in de hoofdrol.

  10. Origineel geplaatst door Dennis
    Connect de dots.
    Alles onder toezicht en de overheid alleen maar rijker.
    Ook dit geld komt niet bij de juiste mensen.

    Wie zijn de juiste mensen?

  11. Origineel geplaatst door Jan Willem
    Zo’n 20 jaar geleden sprak men schande van het feit dat Microsoft zijn browser Internet Explorer verplicht meeleverde met Windows. Het werd toen zelfs verboden. Sinds die tijd gaat Apple vrolijk zijn gang met soortgelijke ‘verplichte’ apps. De geschiedenis lijkt zich te herhalen met Apple in de hoofdrol.

    Je hoeft hun apps niet te gebruiken. Voor alles op je iPhone is een alternatief! Agenda, camera, mail, browser, takenlijst, audio recorder, foto opslag, berichten etc etc. Dus waar doet men nu zo moeilijk over? Kleinere partijen maken zeker een kans, instagram is ook groot geworden toch en klein begonnen? YouTube ook? Spark is een geweldig alternatief toch? En Dropbox is fijner dan iCloud? Ik kan Chrome installeren (doe ik niet omdat ik Safari fijner vind) the n ik maak mijn foto’s met Lightroom mobile. Whatsapp gebruik ik vaker dan iMessage maar iMessage is we veel fijner met versturen van hoge resolutie foto’s. Fantastical is een prachtige app, geen hee groot bedrijf en zo te installeren.

    Dus waar hebben we het nu over? Ik ben fan van Apple omwille het eco systeem! Als je dit niet wilt heb je de keuze om voor android te gaan. En er is altijd ruimte voor meer opties als die zich aanmelden. Windows heeft het niet overleeft of de mobiel, dat was hun eigen schuld niet dat van Apple of Google.

    Ik snap dat de EU wil voorkomen dat er een monopolie ontstaat, maar dit is niet de manier.

  12. Geen slechte evolutie lijkt mij. Maar Facebook moet hierin vooral zwijgen.

  13. “Facebook aangeklaagd voor misleiden van gebruikers via vpn-app”. Dit is de kopregel van een nieuwsbericht wat ik zojuist heb gelezen. Deze app werd door Facebook gepromoot als veilig maar ondertussen verzamelde FB zelf alle mogelijke privé data via deze app, zonder dit te melden. De ene aanklacht na de andere voor dit pauper bedrijf. Tik maar eens een keer Facebook Aangeklaagd in, in je zoekmachine. Voor de mensen die nog steeds roepen dat ze het schandalig vinden dat via de Apple Store 30% moet worden afgedragen (geen idee hoe je daar als leek over kunt oordelen), dat is inmiddels voor 90% van de ontwikkelaars teruggebracht naar 15%. Dus geen ouwe koeien uit de sloot blijven halen.

  14. Ik denk dat Apple en Facebook vergelijken in deze, hetzelfde is als appels en peren vergelijken. Facebook is een platform, Apple een ecosysteem. Beide moeten keihard worden aanpakt. Beide zijn op hun manier schadelijk voor de consument.

  15. Facebook en niet blij omdat een partij een andere partij zou misleiden? Dit nieuws komt bijna op hetzelfde moment als dat Facebook aangeklaagd is voor het misleiden van gebruikers.

    Als ik één bedrijf niét vertrouw- buiten uiteraard Google- is het Facebook.

  16. Origineel geplaatst door Andere Jordy
    Als Facebook het goed vind omdat Apple daar mee meer openheid moet geven en hun moet helpen mensen al hun gegevens af te nemen dan moet het wel een goede wet zijn toch?
    Ik weet echt niet meer waar de EU nu mee bezig is, ik snap dat je een eerlijke markt wilt maar vraag ook de Apple gebruikers waarom ze voor Apple kiezen.
    Ik denk dat 8/10 mensen kiezen voor Apple omdat het goed werkt, en dit komt door het gesloten systeem.
    Kijk naar Android toestellen met tientallen firmware versies voor de verschillende telefoon en als je een telefoon koopt weet je nooit wat je ermee kan en of de volgende update met functies wel voor jou telefoon komt.

    Helemaal mee eens.
    Mensen hebben een keuze van merk als ze een een telefoon (of computer) kopen. Als ze geen gesloten en goed beveiligd systeem willen moeten ze gewoon niets van Apple kopen.

  17. Nou Helemaal mee eens. Ik begrijp de EU ook niet en ik kies Apple vanwege de beperkingen!

    Het is onbegrijpelijk en lachwekkend dat Facebook hier zo op reageert.

  18. Al die bullshit waar de EU steeds mee aan komt zetten heeft maar 1 doel: Ze willen machtiger en rijker worden.
    En dat vind ik zeer zorgwekkend…

  19. (Red.) Facebook krantenadvertenties toegevoegd.

  20. Dat er nog mensen zeuren over die 30% is belachelijk. ELKE winkel doet er een dikke marge op, van pindakaas tot dvd-spelers , overal zit een marge voor de winkel op en meestal meer dan 30%.

  21. (Red.) Nu de DMA officieel is ingegaan, hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info.

  22. Origineel geplaatst door Jan Willem
    Zo’n 20 jaar geleden sprak men schande van het feit dat Microsoft zijn browser Internet Explorer verplicht meeleverde met Windows. Het werd toen zelfs verboden. Sinds die tijd gaat Apple vrolijk zijn gang met soortgelijke ‘verplichte’ apps. De geschiedenis lijkt zich te herhalen met Apple in de hoofdrol.

    Denk het niet, want tegenwoordig kan je alle apps die je niet wilt die standaard worden geleverd op een tst gewoon verwijderen vanaf iOS 16.

    Geef mij maar gewoon de veiligheid van Apple

  23. Wat straks gaat gebeuren is dat Apple een soort “Windows N” versie van iOS en MacOS gaat maken. Maw. een speciale versie voor Europa waar je dan apps op kan sideloaden. En daarnaast een iOS Global voor de rest van de wereld.

  24. Origineel geplaatst door Sander Evers
    Wat straks gaat gebeuren is dat Apple een soort “Windows N” versie van iOS en MacOS gaat maken. Maw. een speciale versie voor Europa waar je dan apps op kan sideloaden. En daarnaast een iOS Global voor de rest van de wereld.

    Ik mag hopen dat dat dan een keuze is. Want ik moet er niet aan denken

  25. Ik hoop van ganser harte dat Apple z’n iPhone en iPads blijft leveren zoals ze nu doen, waarna vervolgens de gebruiker kan kiezen om er voor eigen risico een alternatieve AppStore op te zetten.
    Zelf heb ik daar geen behoefte aan.

  26. Wat een bullshit!
    Noem eens 1 politicus die zich bemoeit heeft met toch en dat wij vooruit zijn gegaan. Net zoals die cookies. Het moest gemakkelijker en beter voor ons worden…nou..elke website die ik bezoek, ongeacht hoe vaak dezelfde op een dag moe i cookies goedkeuren. En deze grappenmaker denkt dat hij het wiel opnieuw heeft uitgevonden. Goed marktonderzoek gedaan maar niet heus.

    Daarnaast: als een bedrijf dus meer macht en aanzien heeft dan de overheid gaan ze meteen een organisatie ontmantelen. Ik hoop echt dat Apple ze allemaal te kalken zet!

  27. Origineel geplaatst door Suzanne
    Al die bullshit waar de EU steeds mee aan komt zetten heeft maar 1 doel: Ze willen machtiger en rijker worden.

    En dat vind ik zeer zorgwekkend…

    Exact dat! ❤️❤️

  28. Origineel geplaatst door Bart
    Ik denk dat Apple en Facebook vergelijken in deze, hetzelfde is als appels en peren vergelijken. Facebook is een platform, Apple een ecosysteem. Beide moeten keihard worden aanpakt. Beide zijn op hun manier schadelijk voor de consument.

    Hou toch op. Je weet niet waar je het over hebt. Nogmaals; noem 1 geslaagd project op wat door de overheid is geïnitieerd wat je niet ongelooflijk stoort

  29. The ‘walled gardens’ van de EU moeten een keer opengebroken worden. De fossiele gedachten eruit welke er alleen nog maar zit om geld binnen te harken voor prive doeleinden.
    Ideeen van 10 jaar geleden zijn achterhaalt als men die daar uiteindelijk heeft uitgewerkt om in de praktijk te brengen.
    Men kan de kostbare tijd beter ergens anders insteken dan jaloers kijken naar een goed uitgedacht platform waar veiligheid hoog in het vaandel staat. Juist in deze tijd belangrijk!

  30. @TheRealMelvin: dit loopt echt de verkeerde kant op

    Ios open stellen betekent meer maleware ontwikkeling meer virus ontwikkeling want het is makkelijker

    Leuk hoor om je apps van internet te downloaden mooi niet

    Dit doen ze gewoon om makkelijker spionage software te kunnen installeren zoals dat nu ook al gebeurt bij android

    En dan in het mom als je niks te verbergen hebt hoef je niks te vrezen

    Ja die kennen we inmiddels

  31. Het zou een oplossing kunnen zijn dat Apple een soort lidmaatschap aanbiedt, waarbij je als deelnemer aangeeft alleen gebruik te willen maken van door Apple goedgekeurde app’s. Strenger wat mij betreft dan destijds is gedaan voor OSX, waarbij Apple je nog de mogelijkheid biedt om toch vrij eenvoudig programma’s te downloaden en installeren die niet zijn gecheckt. Ik wil geen achterdeurtjes voor ongewenste toegang via iOS of MacOS.

  32. @TheRealMelvin: Free roaming, lader standaardisatie, om even 2 te noemen

  33. Origineel geplaatst door Marvin
    @TheRealMelvin: dit loopt echt de verkeerde kant op
    Ios open stellen betekent meer maleware ontwikkeling meer virus ontwikkeling want het is makkelijker

    Leuk hoor om je apps van internet te downloaden mooi niet

    Dit doen ze gewoon om makkelijker spionage software te kunnen installeren zoals dat nu ook al gebeurt bij android

    En dan in het mom als je niks te verbergen hebt hoef je niks te vrezen

    Ja die kennen we inmiddels

    Precies. Is er onderzocht of de nieuwe regels van Europa werken of zijn de regels er door heen “gedrukt”.

  34. Origineel geplaatst door fred
    @TheRealMelvin: Free roaming, lader standaardisatie, om even 2 te noemen

    Ik heb in Porto gewoond en ik reisde heen en weer tussen Nederland en Portugal. Free roaming is op basis van fair use. Weet jij wat fair use is? Ik wel, fair use scheelt per provider en per land.

    Wat bedoel je met lader standaardisatie? De usb-c verplichting? Wat gaan we met de oude kabels doen? Ik heb nu alles Lightning en ik moet overstappen op usb-c. Kan ik dan mijn oude kabels inleveren en korting krijgen voor de nieuwe kabel?

    Om maar even 2 voorbeelden te geven 😉. Het is niet persoonlijk maar de overheid loopt ALTIJD achter de feiten aan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.