Centraal Boekhuis zet enorm aanbod Nederlandstalige boeken om naar Blio-formaat

Centraal Boekhuis kiest voor Blio en gaat een enorme hoeveelheid Nederlandstalige boeken omzetten naar dit formaat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

blioOp de Frankfurter Buchmesse heeft Centraal Boekhuis samen met K-NFB aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben getekend om de boeken via Blio beschikbaar te stellen. Centraal Boekhuis is de grootste boekdistributeur en -groothandel in Nederland. Daarmee komt er een enorme hoeveelheid Nederlandstalige boeken beschikbaar in digitaal formaat. Maar wat schieten we daar als iPad-gebruikers mee op? Voorlopig niet zoveel, want Blio is nog niet beschikbaar op de iPad.


Eerder liet het Centraal Boekhuis al weten dat ze verwachten dat e-readers overbodig worden door de komst van Blio. Het gaat om software die vanaf begin dit jaar gefaseerd beschikbaar komt.

Update: inmiddels lijkt er toch een doorbraak te zijn. Centraal Boekhuis heeft een overeenkomst voor de iBookstore gesloten met Apple.

Net als bij iBooks en Kindle-boeken kunnen de boeken worden verrijkt met plaatjes en filmpjes. Bij studieboeken kun je notities opnemen in de tekst en bij reisgidsen kun je een koppeling maken met Google Maps of met video’s. Toen onderwijspionier Ray Kurzweil Blio begin dit jaar aankondigde op de CES werd er ook al over gesproken dat de toekomst van e-reading niet in handen van de iPad ligt, maar van de gratis software Blio.

Het Centraal Boekhuis gaat de rechten van de Nederlandse en Belgische uitgevers verkrijgen om de Nederlandse en Vlaamse boeken om te zetten naar Blio-formaat. Een enorm aanbod van Nederlandstalige boeken komt daarmee binnen handbereik, maar voorlopig zijn ze niet beschikbaar op de iPad. Ook al beweert Blio dat de content kan worden gelezen op diverse apparaten, zoals laptops, pc’s en smartphones. Voorlopig is alleen software voor Windows beschikbaar. Adobe Flash Player en en .NET Framework zijn vereist om het te kunnen gebruiken. Maar er is hoop: later dit jaar zouden er mobiele versies van Blio voor iPhone, iPad en Android moeten verschijnen, al is daar op de website van Blio zelf nog niets over te vinden.

Ook Elsevier, Hachette, Random House en Penguin hebben zich achter Blio geschaard. Toshiba heeft Blio standaard op alle laptops geïnstalleerd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 oktober 2010 om 11:17
Categorie
Apps

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.