Reacties voor: Camera’s van iPhone 5 en Lumia 1020 vergeleken

De website iSource vergeleek foto's van de iPhone 5 met foto's van de Nokia Lumia 1020 met PureView-technologie.
Lees het complete artikel → Camera’s van iPhone 5 en Lumia 1020 vergeleken
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 25 reacties

  1. Ik gebruik zelf de tweak CameraTweak, hiermee kan je de focus en de exposure los van elkaar instellen: geeft op een makkelijke manier ook mooie(re) foto’s!

  2. Vanuit diverse reviews (TheVerge, Gizmodo) is het nu wel bekend dat de Lumia 1020 top foto’s maakt.
    Waarom dan toch vergelijken met een iPhone5, die alweer een jaar oud is?
    Maar goed,..Ik ben om, volgende toestel wordt de Nokia 1020.

  3. Waarom staat er een foto van de 925 als header?
    En waarom wordt de 925 vergeleken bij de laatste foto’s, terwijl er in het stuk over de 1020, de echt goede camera/smartphone wordt geschreven? Beetje onduidelijk zo, maar ook best logisch dat je wordt verward door de onduidelijke naamgeving, maar toch 😉

  4. Waarom wordt er bij iedere nieuwe telefoon steeds weer over het aantal megapixels van de camera gesproken? Verreweg de meeste gebruikers zullen het gebruiken om even snel een kiekje te maken. Volgens fotograaf is de beste camera, de camera die je op dat moment bij je hebt! Veel gebruikers gaan er daarna met de bekende filterapps mee aan de slag om er alsnog een laag resolutie plaatje van te maken ;-))

  5. Laat ons niet vergeten dat een foto maken toch wat basiskennis vraagt…
    Apple kiest ervoor om dit allemaal af te schermen van zijn gebruiker. Nokia geeft zijn gebruiker meer mogelijkheden. Op zich al een groot verschil. Je kan hierdoor ook minder fouten maken bij de iPhone.
    Mijn iPhone 4S doet het helemaal niet slecht in standaardsituaties, maar voor de echt goede foto’s neem ik een ander toestel.

    Ik zou ook graag eens een website zien waarbij ze de foto’s laten quoteren (zonder dat er bij staat met welk toestel het gemaakt werd). Benieuwd welke foto er dan als beste zou uitkomen…

    Maar zoals John zegt… waarom willen mensen altijd superscherpe foto’s als ze er achteraf toch van die filter bovenplaatsen. Het geeft me soms een beetje een “powerpoint-overgangen-gevoel”. Iedereen plaatst ze er at random op, gewoon omdat het kan… (of misschien om de onkunde van het fotograferen te verdoezelen…).

  6. … waarom willen mensen altijd superscherpe foto’s als ze er achteraf toch van die filter bovenplaatsen.

    Filters of niet; het is bij elke foto-bewerking het beste uit te gaan van zo zuiver mogelijk basis-materiaal.

    Als je al met troep begint, zal het eindresultaat dat ook zijn namelijk. Dus ja, superscherp (of super-goed belicht) is ALTIJD gewenst. (Behalve natuurlijk als je David Hamilton heet of zo).

  7. Een smartphone is top. Maar vroeger toen de eerste gsm uitkwam was die zo groot dat iedereen het ongemakkelijk vond. Ze werden dan kleiner en ze verbeterden steeds maar. Maar de laatste jaren kunnen ze weer niet groot genoeg zijn. Zie naar de Lumia’s die zijn nog groter dan de iphone’s. Eerlijk gezegd je kan bijna niet meer kwijt in je broekzak. Dus ze worden opnieuw ongemakkelijk. Om nog maar te zwijgen van de snufjes die er allemaal opstaan. Meer dan 3/4 van de gebruikers gebruiken die snufjes bijna nooit maar toch kunnen ze ze niet missen op hun smartphone. Waarom? Gewoon om mee te pronken. Daar wat meer megapixels en daar wat meer filters. Waarom? Gewoon om een een foto te nemen. Als je echt prachtfoto’s wil nemen koop dan een fototoestel. De smartphone is een pracht uitvinding maar ik vind dat er grenzen moeten zijn.Als het zo doorgaat lopen we binnenkort met een tablet in onze zakken. Strak moeten ze de zakken van onze kledij beginnen aanpassen aan de smartphone die we hebben. Tot daar mijn gedacht ervan.

  8. Denken de mensen nu echt dat deze Nokia betere foto’s zal trekken dan pakweg een simpel digitaal fototoestel met bv maar 16mp. Hij zal wel iets beter zijn dan zijn smartphone concurrenten maar daar stopt het dan ook.

  9. Ach ja. Mijn iPhone 5 maakt prima kiekjes. Voor echtefotos heb ik een dslr. ik neem geen limia omdat die dan af en toe betere foto’s maakt… Er draait Windows op: dat is voldoende om hem niet te nemen.
    Wellicht wordt de lat wat hoger gelegd. Zolang Apple niet zo’n dik en groot log ding maakt blijf ik lekker bij Apple.

  10. Als je naar de foto’s kijkt dan zie je direct al de betere kleurweergave van de Lumia. Sorry hoor, maar het is echt een stuk beter. De iPhone is witter (flets).
    Ik zeg niet dat ik daarom de Lumia zou kopen, maar de foto is wel een stuk beter, maar dan ook echt een heel stuk beter!! De iPhone maakt echt bagger in vergelijking met die Lumia 9xx!

  11. Hoogtijd voor een goede camera update dus

  12. Over welke Lumia gaat het nou Gonny?

  13. Foto’s vergelijken … op welk scherm kijken we dan? Op mijn iMac 27inch heeft de 925 duidelijk beter resultaat, maar je zou de real life situatie ook moeten zien om te vergelijken… Maar dat kan natuurlijk niet.
    Vind het soms wel jammer dat je niet kan prutsen met scherptediepte op de iPhone.

  14. Dit is appels (ha-ha) met peren vergelijken..

  15. Origineel geplaatst door Frebo
    Een smartphone is top. Maar vroeger toen de eerste gsm uitkwam was die zo groot dat iedereen het ongemakkelijk vond. Ze werden dan kleiner en ze verbeterden steeds maar. Maar de laatste jaren kunnen ze weer niet groot genoeg zijn. Zie naar de Lumia’s die zijn nog groter dan de iphone’s. Eerlijk gezegd je kan bijna niet meer kwijt in je broekzak. Dus ze worden opnieuw ongemakkelijk. Om nog maar te zwijgen van de snufjes die er allemaal opstaan. Meer dan 3/4 van de gebruikers gebruiken die snufjes bijna nooit maar toch kunnen ze ze niet missen op hun smartphone. Waarom? Gewoon om mee te pronken. Daar wat meer megapixels en daar wat meer filters. Waarom? Gewoon om een een foto te nemen. Als je echt prachtfoto’s wil nemen koop dan een fototoestel. De smartphone is een pracht uitvinding maar ik vind dat er grenzen moeten zijn.Als het zo doorgaat lopen we binnenkort met een tablet in onze zakken. Strak moeten ze de zakken van onze kledij beginnen aanpassen aan de smartphone die we hebben. Tot daar mijn gedacht ervan.

    Het beste comment dat ik in dit tijdperk heb gezien. Ik hou nog steeds meer van een kleiner scherm als een groot.

  16. Origineel geplaatst door Jack
    Als je naar de foto’s kijkt dan zie je direct al de betere kleurweergave van de Lumia. Sorry hoor, maar het is echt een stuk beter. De iPhone is witter (flets). Ik zeg niet dat ik daarom de Lumia zou kopen, maar de foto is wel een stuk beter, maar dan ook echt een heel stuk beter!! De iPhone maakt echt bagger in vergelijking met die Lumia 9xx!

    Eh, je zult toch echt het orgineel (of ander referentiemateriaal moeten hebben om te kunnen beoordelen welke van de twee betere kleuren geeft; wellicht is de Nokia wat te enthousiast met kleuren. Dit wordt ook op de site duidelijk vermeld (dat de Nokia de kleuren te verzadigd weergeeft).

    Wat je wel kunt stellen is dat de resolutie van de Nokia hoger is en dat deze minder ruis bij hogere ISO-waarden (zuiverder signaal bij grotere signaalversterking) vertoont.

  17. Men wil teveel: Platter, lichter en een goede camera. Dat gaat gewoon niet samen. Voor wie het nog niet wist: aantal megapixels zegt lang niet alles over kwaliteit. Grootte van sensor (die dus in een smartphone nooit groot kan zijn) speelt een grote rol. Mensen die een mooie foto willen maken, die velen malen beter is dan die van een smartphone, zullen op zoek moeten naar wat er nog niet is: een digitale spiegelreflex met ingebouwde smartphone, bv een iNikon of iCanon.
    Er zijn natuurlijk wel verschillen in de fotokwaliteit van smartphones. Ik gebruik een iphone 4s en lumia 920. Maken relatief goede fotos, al vind ik die van lumia net iets beter.

  18. De foto’s van de Lumia zijn inderdaad iets beter. Maar om hiervoor te switchen naar een Windows phone die ook nog eens veel dikker is….

  19. Het verschil in de kleuren zit waarschijnlijk nog het meest in de gebruikte sluitertijd (die je op de iPhone dus niet aan kan passen). Dit is typisch een situatie waarbij de camera op “auto” gaat overbelichten (ook een “echte” camera zal dit doen), het resulteert bij de iPhone dus in een iets overbelichte foto met fletsere kleuren. Wat een verassing….

    41MP zal misschien door de gebruikte techniek iets betere foto’s geven, maar is imho 75% marketing, waar veel mensen met open ogen in trappen. “Hij heeft 41MP dus moet wel hele goede foto’s maken!”

    Bovendien is en blijf het een piepklein prutslensje, wat nooit zal bijdragen aan kwalitatief goede foto’s.

  20. Wat is nou zo moeilijk te begrijpen ? Ik wil geen laptop apart meenemen omdat een toetsenbord veel makkelijker typt, geen dslr camera met een lens van een meter, geen mp3 speler met meer functionaliteit etc etc .

    Ik wil best veel geld uitgeven voor een doosje waar alles inzit en op en top werkt. Maar ja als iedereen bereid is veel geld uit te geven voor een minder product waarom zou Apple dan die moeite doen ?

  21. Origineel geplaatst door Jack
    Als je naar de foto’s kijkt dan zie je direct al de betere kleurweergave van de Lumia. Sorry hoor, maar het is echt een stuk beter. De iPhone is witter (flets)….

    De foto van de Lumia is echt véél te groen. Daarom lijkt het wit ook beter tot zijn recht te komen.
    De foto van de iPhone is veel kleurechter. Maar die heeft weer problemen met de belichting van het wit.

    Het is altijd wat… 🙂

  22. Foto’s gemaakt met consumenten camera’s zijn vaak over saturated, omdat de gemiddelde consument denkt dat dat mooier is. Zo te zien is dit ook het geval met de Lumia.

  23. Lumia heeft effectief 5 mp, door de 41 mp kun je tot 5 x digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dat is echt wel een dikke plus voor de Nokia.

  24. Ik heb nu een iPhone 5 en hiervoor ook enkele appeltjes gehad. M’n vriend heeft sinds kort een Lumia 925 en ik moet zeggen: ik ben verkocht. Was eerst huiverig voor Windows phone maar het is erg innovatief en snel. De iPhone komt op marktplaats te staan en er komt een Nokia voor in de plaats!

  25. @PO: Het gaat over de Lumia 1020. Het reclamespotje dat ik aan het einde van het verhaal noem, is een Lumia 925 (die stond ook op het plaatje, maar dat leverde terecht wat verwarring op, dus die heb ik vervangen door een foto van de Lumia 1020).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.