Boze iPhone-bezitters eisen broncode van iPhone 1.1.1 op

iPhone-bezitters die problemen ondervonden bij de update naar iPhone OS 1.1.1 (in oktober 2007) eisen de broncode op, zodat ze kunnen kijken of Apple moedwillig bepaalde iPhones heeft gebricked.

iphone brickedIn de VS loopt momenteel een rechtszaak van een groepje iPhone-bezitters die eisen dat Apple de broncode van het iPhone OS beschikbaar stelt. De rechtszaak is al in oktober 2007 ingediend en beschuldigt Apple en AT&T van het overtreden van anti-mededingingswetten, waaronder de Sherman Act. Afgelopen woensdag legden de eisers aan districtsrechter James Ware voor dat ze de broncode van iPhone 1.1.1 willen inzien. Dit is de firmwareversie die actueel was in september 2007, op het moment dat de rechtszaak werd gestart.


Die update zorgde er bij sommige iPhones die eerder simlockvrij waren gemaakt, dat ze gebricked werden. De eisers zaten daardoor met een onbruikbare iPhone en waren hun persoonlijke gegevens kwijt.

Maar maken ze een kans? Een paar dagen voor dat iPhone-firmware 1.1.1 werd uitgebracht waarschuwde Apple dat ze actie zouden ondernemen tegen gebruikers die hun iPhone hadden gehackt. Zelfs Steve Jobs bemoeide zich er destijds mee, door te spreken van een kat- en muisgame tussen de hackers en Apple.

Maar wat kun je als eindgebruiker doen met firmware van twee jaar geleden? De eisers willen de broncode onderzoeken, waaronder twee programma’s: Purple Restore en BBUpdater. Die worden gebruikt om de update van het iPhone OS uit te voeren en de baseband-chip van de telefoon te flashen. Op die manier willen ze onderzoeken of alle iPhones dezelfde update 1.1.1 hebben gekregen of dat er moedwillig iets was gedaan om gehackte iPhones te bricken.

Er is tot 8 januari tijd om van de rechtszaak een class-action lawsuit te maken, waardoor ook andere iPhone-gedupeerden zich bij de rechtszaak kunnen aansluiten. Volgens documenten die bij rechter James Ware zijn ingediend heeft Apple afgelopen zomer meermaals met de gedupeerde iPhone-bezitters afgesproken om tot een overeenkomst te komen om ze toegang te geven tot de broncode van iPhone 1.1.1. Aanvankelijk stemde Apple er ook mee in om de complete broncode beschikbaar te stellen voor inspectie, maar een maand later bedacht Apple zich en nogmaals een maand later werd besloten om alleen de baseband-firmware van iPhone OS 1.1.1 beschikbaar te stellen. Het cruciale gedeelte (de code die voor updates van het besturingssysteem verantwoordelijk is) bleef daarbuiten. Er is nog een derde partij bij de zaak betrokken: Infineon, de maker van de basebandchip.

Via: Computerworld

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.