Telecom-provider

België krijgt vierde mobiele provider, leidt tot meer concurrentie

Momenteel zijn er in België drie telecomproviders: Orange, Proximus en Telenet. Daardoor is er relatief weinig concurrentie. De Belgische telecomtoezichthouder BIPT heeft de oplossing: een vierde provider met een eigen netwerk zou daar verandering in kunnen brengen.

Update 24 juli: De vierde Belgische provider gaat er inderdaad komen. Tijdens de mobiele frequentieveiling in 2019 kunnen nieuwe partijen meedoen. Eén van de gegadigden is de Franse provider Free.

Vandaag heeft de Belgische telecomwaakhond BIPT een rapport (pdf) uitgebracht. Daarin beschrijven ze wat er gebeurt als er een vierde telecomaanbieder in België actief zou worden. Wat de BIPT betreft heeft het vooral positieve gevolgen. Het bevordert namelijk de concurrentie en dat heeft ook positieve gevolgen voor het aanbod en de prijzen.


In Nederland is al sprake van meerdere providers. Ben je in Nederland op zoek naar een goedkoop iPhone-abonnement? Bekijk dan onze tips hoe je het bete kunt besparen..

Een vierde Belgische telecomaanbieder?

Volgend jaar vindt er in België een nieuwe frequentieveiling plaats. Dat houdt in dat aanbieders van mobiele diensten op nieuwe frequenties kunnen bieden. In 2019 gaat het vooral om frequenties die 5G-netwerken mogelijk maken. In principe mag iedereen meebieden op frequenties, maar het is belangrijk dat er niet al te veel versnippering plaatsvindt. Anders kan geen enkele aanbieder een goed functionerend netwerk bouwen.

In België zijn er momenteel drie aanbieders met een eigen 4G-netwerk: Orange, Proximus en Telenet. Zij willen uiteraard allemaal een eigen 5G-netwerk opzetten. Maar wat de Belgische telecomwaakhond betreft, komt er dus ook een vierde telecomaanbieder met eenzelfde netwerk. De BIPT heeft onderzocht of zoiets überhaupt een mogelijkheid is en komt tot de conclusie dat het inderdaad kan.

Sterker nog, in zijn onderzoeksrapport schrijft de BIPT dat de gevolgen van de komst van een vierde aanbieder positief zullen zijn. Daarvoor is er onder andere naar Nederland gekeken. In 2012 kreeg Nederland er met Tele2 een vierde telecomaanbieder bij met een eigen netwerk. Het gevolg was een felle concurrentiestrijd, waarbij het aanbod aangescherpt werd en de prijzen daalden. Die situatie kan overigens nu weer verdwijnen, aangezien T-Mobile en Tele2 van plan zijn samen te gaan.

Vierde partij is nodig
Wat de BIPT betreft, is een vierde aanbieder eigenlijk ook gewoon nodig. Als je de prijzen van Belgische telefoonabonnementen vergelijkt met die van andere landen, zijn die relatief hoog. De stabiliteit van de netwerken en de dekking is overigens wel erg goed. Maar toch gelooft de BIPT dat een vierde speler een positieve rol kan spelen.

Het rapport volgt overigens op recente opmerkingen van de Belgische minister van Telecom, Alexander de Croo. Hij stelde ruim een maand geleden dat hij tijdens de frequentieveiling van 2019 graag ruimte wil maken voor een vierde aanbieder. Belgen betalen momenteel teveel voor hun telecomabonnementen, vindt de minister en dit zou daar verandering in kunnen brengen. De conclusies van de BIPT onderstrepen die vermoedens.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie van het mobiele datanetwerk. Het is de opvolger van 4G en heeft over het algemeen een beter bereik met hogere snelheid. Er zijn meerdere versies van 5G, die gebruikmaken van verschillende frequenties van (Nederlandse) providers. In Nederland wordt anno 2021 nog de beperkte versie van 5G gebruikt, waarbij de verbetering in internetsnelheid nog niet heel groot is. De iPhone 12-serie en de nieuwste iPad Pro 2021 werken met 5G en ook toekomstige modellen krijgen ondersteuning. Het 5G-modem is gemaakt door Qualcomm, maar ook Apple werkt aan een eigen modem voor iPhones. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G-providers en meer.

5G
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.