Augmented reality

Apple wil AR-kaartinformatie tonen, dankzij iPhone en speciale bril

Apple omschrijft in een patent hoe ze augmented reality willen toepassen bij kaartinformatie, zodat je op je iPhone direct kan zien wat er in de buurt is. Ook het gebruik van een slimme bril komt in het patent van pas.

Augmented reality

Apple lijkt met ARKit een basis neer te zetten voor het gebruik van ARKit in de toekomst. Uit een nieuw patent van Apple blijkt dat ze augmented reality willen gebruiken om informatie uit je omgeving te tonen via de camera van je iPhone. Ook het gebruik van een slimme bril wordt in het patent omschreven.

Kaartinformatie met augmented reality

Volgens het patent is Apple van plan om zogenaamde POI’s (points of interest) via het scherm van je iPhone of de slimme bril aan te geven. In het geval van de iPhone, is het volgens het patent de bedoeling om door het scherm heen om je heen te kijken. De camera registreert je omgeving, waarna dit op het scherm getoond wordt. Vervolgens worden hier virtuele markeringen overheen geplaatst, waardoor je dus als het ware virtuele elementen aan de echte wereld toe kan voegen.

AR op de kaart met points of interest in een patent.

Volgens het patent maakt de iPhone gebruik van alle beschikbare sensoren, zoals GPS en het kompas, om de afstand van bijvoorbeeld een gebouw tot de gebruiker te bepalen. Hierdoor kan het virtuele object op een realistischere manier op het scherm weergegeven worden. Ook een dieptecamera kan helpen om de punten op hun juiste plek te plaatsen. Hierdoor kunnen de getoonde gegevens meedraaien als je als gebruiker met je iPhone om je heen kijkt.

AR op de kaart dankzij slimme bril met points of interest in een patent.

Naast het gebruik van een iPhone, komt ook een slimme bril als voorbeeld voor in het patent. Door het gebruik van een AR-bril, is het niet nodig om met een iPhone in je hand door de straten te lopen. Je hoeft alleen maar de bril op je hoofd te zetten, waarna de virtuele elementen aan je omgeving toegevoegd worden via het scherm van de bril. Vervolgens kun je door te wijzen interacties uitvoeren met de onderdelen die je door de bril ziet. Het patent lijkt gebruik te maken van onder andere de techniek van AR-bedrijf Metaio. Apple nam Metaio in 2015 over en het bedrijf zou een belangrijke rol kunnen gaan spelen in Apple’s AR-plannen.

ARKit met voorbeelden
Het patent komt dicht in de buurt bij een eerdere demo van een app die gebruikmaakt van ARKit. In onderstaande video is te zien hoe ARKit ingezet wordt om tijdens het navigeren in de echte wereld pijlen te gebruiken, zodat je beter kunt zien op welk punt je een afslag moet nemen. In het patent wordt echter alleen informatie over gebouwen en locaties uit je omgeving getoond in plaats van instructies om te navigeren.

Meet voorbeelden van toepassingen met ARKit, vind je in onze roundup. Zo verscheen er vandaag een video waarin de bekende videoclip van Take On Me van ah-ha nagedaan wordt in iemand woonkamer. Door gebruik te maken van ARKit, wordt een stripboekeffect gesimuleerd en lijkt het alsof je zelf in een stripverhaal stapt. Dit en nog veel meer voorbeelden zie je in onze ARKit-roundup.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juli 2017, 19:45
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen arkit, augmented reality, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.