‘Apple wil in 2012 NFC-portemonnee voor iOS’

Apple zou vanaf 2012 al een NFC-portemonnee kunnen aanbieden op de iPhone en andere iOS-apparaten. Dat zegt Digitimes op basis van informatie van smartphonefabrikanten. Eerder ontstond de indruk dat Apple gebruik wilde maken van Bluetooth 4.0.

iphone-walletApple is al langere tijd bezig om NFC-technologie te onderzoeken. Er verschenen vacatures voor NFC-specialisten en er waren meerdere patenten waarin ideeën rond NFC werden uitgewerkt. Nieuwe geruchten wijzen er nu op, dat Apple plannen heeft om in 2012 NFC-ondersteuning aan te bieden op iOS-apparaten. Dat zou een opmerkelijke ontwikkeling zijn, want door de introductie van Bluetooth 4.0 op de iPhone 4S ontstond juist de indruk dat Apple een alternatieve technologie wilde inzetten. Met Bluetooth 4.0 is het ook mogelijk om op korte afstand te communiceren met apparaatjes, zoals een betaalterminal.

Andere toestelfabrikanten zoals Samsung, kiezen echter wel voor near-field communication (NFC), maar van een echte doorbraak is nog lang geen sprake. Digitimes beweert nu, dat smartphonemakers in Taiwan hebben bevestigd dat Apple plannen heeft om NFC-ondersteuning toe te voegen aan iOS in 2012. Het zou kunnen samenvallen met de introductie van een nieuwe iPhone. Wellicht geeft dat de doorslaggevende duw om te zorgen dat NFC een geaccepteerde technologie wordt. In twee tot drie jaar zou 50 procent van de verkochte smartphones moeten beschikken over NFC-functionaliteit. Een andere partij met plannen om NFC-technologie te gaan ondersteunen is Microsoft. Zij zouden het willen inbouwen in Windows Phone. Een groot struikelblok is nog het gebrek aan standaardisatie en simpelweg de commerciële toepassing ervan. Loop een willekeurige winkel binnen en de kans is klein dat je er met NFC kunt betalen.

Er gaan al lange tijd geruchten over een iPhone met NFC-functionaliteit, met als hoogtepunt een artikel in de New York Times, die beweerde dat Apple bezig is om een toekomstige iPhone met NFC-chip van Qualcomm te bouwen. Maar de iPhone 4S bleek die nieuwe functie nog niet te bevatten (wat trouwens al was voorspeld), waardoor de geruchten weer even in de ijskast terechtkwamen. Concurrent Google heeft het betaalsysteem Google Wallet, dat gebruik maakt van NFC, al operationeel. Je kunt virtuele betaalkaarten gebruiken om af te rekenen. De GSM Associatie heeft een NFC-protocol aanbevolen dat door 45 wereldwijde providers wordt gesteund. In Nederland krijgen we ook NFC-ondersteuning op de simkaart, hebben Vodafone, KPN en T-Mobile onlangs beloofd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2011, 16:57
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen nfc, portemonnee, wallet

Wallet

Wallet, voorheen ook wel Passbook genoemd, is een standaardapp op de iPhone waarin je klantenkaarten, tickets, kortingscoupons, pinpassen en creditcards in bewaart. Het is een soort digitale portemonnee, vandaar de naam van de app. Wallet is ook de thuishaven van Apple Pay, de betaaldienst van Apple. Lees alles over de Wallet-app, het maken van eigen Wallet-kaarten en meer.

Wallet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.