Apple Watch

Ontwikkeling Apple Watch begon met een iPhone met klittenband

Hoe komt een revolutionair product als de Apple Watch tot leven? Niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit een artikel van Wired.
Martijn Doevendans - · Laatst bijgewerkt:

Hoe komt een revolutionair product als de Apple Watch tot stand? Niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit een artikel van Wired. Eerder konden we al lezen hoe Jony Ive het ontstaan van de Apple Watch heeft ervaren. Deze keer doet onder andere Kevin Lynch een boekje open over de totstandkoming van het project. Er blijkt een moeizaam ontwikkelproces achter schuil te gaan. Het allereerste prototype werd na vele slapeloze nachten gepresenteerd en stelde nog niet veel voor.

Apple Watch tikken

iPhone met klittenband

De eerste versie van de Apple Watch was gemaakt met een klittenbandje met daar bovenop een telefoon. De nu beroemde ‘crown’ was toen niet meer dan een dongel, die met wat geknutsel was verbonden met de koptelefoonaansluiting. Het komt misschien wat amateuristisch over, maar deze eerste versie zorgde er wel voor dat het ontwikkelteam zich kon focussen op de software. Ze bestudeerden hoe belangrijke functies zoals berichten en agenda’s op het kleine scherm goed tot hun recht zouden komen.

Apple WatchNa de eerste ontwerpfase was de belangrijkste conclusie dat het gebruik van de Apple Watch vooral kort en snel moest zijn. Interactie met een horloge mag eigenlijk niet langer dan vijf tot tien seconden duren. Duurt het veel langer, dan wordt het irritant en zelfs letterlijk vermoeiend. De korte interactie werd doorgevoerd in het hele ontwikkelproces.

Het ontwikkelteam stapte daarom ook af van het idee om een tijdlijn op het horloge te tonen. Een tijdlijn zou te veel informatie geven. Er werd daarom gekozen voor een vorm, waarbij er zo min mogelijk te zien zou zijn.

Taptic Engine

Een andere functie die tijd moet besparen voor gebruikers is de inventieve Taptic Engine. Deze functie maakt met verschillende vibraties, verschillende notificaties duidelijk. De engine is tot stand gekomen door zich af te vragen hoe een bepaalde notificatie zou moeten voelen. Hoe voelt een twitter-notificatie? Hoe voelt een tekstbericht? Om deze vragen te beantwoorden is het ontwikkelteam eindeloos bezig geweest met verschillende geluiden, van kerkklokken tot lichtzwaarden.

apple watch

In het hele artikel van Wired vind je nog meer interessante informatie over de totstandkoming. Hierin wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom er zoveel varianten van de Apple Watch zijn en welke rol designer Jony Ive speelde bij de ontwikkeling van de Apple Watch.

Lees ook: Dossier Apple Watch

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2015, 11:18
Categorieën Achtergrond, Apple, iDevices
Onderwerp apple watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.