See 4K kwaliteit

Apple TV+ heeft opvallend hoge 4K-bitrate

Prima beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit van Apple TV+ hoor je niemand klagen. Logisch ook, want met gemiddeld 29 Mbps heeft Apple's streaming tv-dienst een betere streamingkwaliteit dan veel andere diensten.

Apple TV+ heeft hoge bitrate

Het blijkt uit tests die zijn uitgevoerd door FlatpanelsHD-oprichter Rasmus Larsen. Larsen zegt dat Apple TV+ betere 4K-streamingkwaliteit levert dan de meeste iTunes-films. Hij heeft daarvoor de gemiddelde variabele bitrate gemeten. De serie ‘See’ bleek de hoogste bitrate te hebben, met een piek van 41 Mbps en een gemiddelde van 29 Mbps. ‘The Elephant Queen’ deed het met 26 Mbps gemiddeld en een piek van 30 Mbps ook best goed.


Volgens de expert biedt Apple TV+ zo’n anderhalf tot twee keer de video-bitrate van een doorsnee HD Blu-ray en de helft van een UHD Blu-ray-schijf. Larsen benadrukt dat Apple TV+ een variabele bitrate gebruikt die nogal wisselt van laag naar hoog. De metingen houden rekening met encoding van HEVC en AVC.

Netflix zit op de helft
Ter vergelijking zit Netflix maximaal op een bitrate van 16 Mbps, maar stelt daarvoor wel twee vereisten. Je hebt minimaal een verbinding van 25 Mbps nodig om de 4K-content te kunnen kijken. En bovendien moet je abonnement er geschikt voor zijn. Om van de 4K-mogelijkheden van Netflix gebruik te kunnen maken moet je het duurste abonnement van €13,99 per maand hebben. Alleen die biedt beelden in Ultra HD-kwaliteit.

See 4K kwaliteit

Een hogere bitrate vertaalt zich naar een beter beeld. Wat de audio betreft pakte FlatpanelsHD het wat minder slim aan. Ze bereikten een maximum van 386 kbps, maar wijt deze lage score aan het feit dat er geen Dolby Atmos-receiver was aangesloten. Was dat wel het geval geweest, dan zou de audiostream waarschijnlijk een hogere bitrate hebben gehad.

Apple TV+ is sinds afgelopen vrijdag beschikbaar met nog geen tien tv-shows en films. Het kijken naar 4K-content is inbegrepen in de prijs van €4,99 per maand. Heb je recent een Apple-product gekocht, dan krijg je een jaar Apple TV+ gratis. In onze eerste indruk van Apple TV+ lees je wat we ervan vinden.

Bekijk ook

Eerste indruk Apple TV+: videodienst verrast nog niet

Is Apple TV+ de moeite waard? In deze eerste indruk van Apple TV+ lees je wat onze eerste ervaringen zijn met Apple's nieuwe videodienst. We kijken daarbij naar de manieren om te kijken en het aanbod.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.