Apple TV+ kijken.

Eerste indruk Apple TV+: videodienst verrast nog niet

Is Apple TV+ de moeite waard? In deze eerste indruk van Apple TV+ lees je wat onze eerste ervaringen zijn met Apple's nieuwe videodienst. We kijken daarbij naar de manieren om te kijken en het aanbod.

Eerste indruk Apple TV+

Jarenlang gingen er geruchten dat Apple met een eigen Netflix-concurrent op de proppen zou komen. Toen Apple in maart van dit jaar Apple TV+ aankondigde, was wel meteen duidelijk dat de streamingdienst niet die insteek heeft. In Apple TV+ vind je namelijk alleen originele series en documentaires, die speciaal voor Apple TV+ gemaakt zijn. Wij zijn alvast met Apple TV+ aan de slag gegaan en delen onze ervaringen. We letten daarbij vooral op de ervaringen met de dienst in het algemeen.


De feiten op een rij: Apple TV+ is Apple’s nieuwe streamingdienst waar louter originele series, films en docu’s te zien zijn. Iedereen die recent een in aanmerking komend Apple-product gekocht heeft, kan Apple TV+ gratis kijken gedurende een jaar. Heb je niet onlangs een nieuw product gekocht, dan kun je de dienst 7 dagen gratis uitproberen. Daarna betaal je €4,99 per maand, wat Apple TV+ in Nederland direct één van de goedkoopste streamingdiensten maakt. Apple heeft vele grote namen aangetrokken, waaronder Steven Spielberg, Oprah Winfrey en Jennifer Aniston, maar van lang niet alle namen zien we direct het resultaat.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple's tv-dienst Apple TV+ is sinds het najaar van 2019 beschikbaar, ook in Nederland en België. Het kost 4,99 euro per maand, maar er zijn ook mogelijkheden om gratis toegang te krijgen. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series komen eraan? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Let op: voor deze eerste indruk letten we op het algehele aanbod, het ontdekken van de series in de TV-app en andere opties. Het is geen bespreking van de kwaliteit van de individuele series.

Apple TV+ ontdekken in de TV-app
De thuishaven van Apple TV+ is de TV-app. Je gebruikt deze app misschien al voor het kijken van je gekochte en gehuurde iTunes-films, maar vanaf nu vind je daar ook het aanbod van Apple TV+. De manier hoe Apple dit verwerkt heeft, vinden we echter erg onduidelijk. Er is geen aparte afdeling in de TV-app voor Apple TV+, want de series staan ook tussen andere films waar je los voor moet betalen. Alleen aan het kleine TV+-logootje zie je dat het binnen je lidmaatschap valt. We hadden het beter gevonden als de TV-app onderaan een apart tabblad had voor Apple TV+.

Apple TV+ in Kijktips.

De series vind je nu onder andere in de kijktips en onder het kopje Apple TV+ op de Nu kijken-pagina. Met grote banners van de beschikbare series kun je er bijna niet omheen. Ben je geabonneerd, dan kan je naar het aanbod van de dienst via het kopje Mijn kanalen, eveneens te vinden op het Nu kijken-tabblad. Alles is gepropt in dit ene Nu kijken-tabblad, waar iTunes-films en Apple TV+ elkaar afwisselen. Er is geen manier om direct naar het Apple TV+ aanbod te gaan en dat vinden we jammer.

Na enig scrollen naar het Mijn kanalen-overzicht, kun je wel naar beschikbare en aankomende series van Apple TV+ kijken. Dezelfde series worden hier weer apart uitgelicht, al dan niet in de vorm van losse afleveringen. Er is geen mogelijkheid om te filteren op genre, dus het is lastig om een serie te vinden waar je geïnteresseerd in bent. Hoewel dat nu met het beperkte aantal series nog niet heel ingewikkeld is, is dit wel een probleem als het aantal series vrij snel oploopt.

Apple TV+ kanaal overzicht.

Al met al vinden we de indeling van de Apple TV+-content in de TV-app nogal een rommeltje. Series staan her en der, soms tussen de betaalde films, dat het lastig maakt om een duidelijk overzicht van de beschikbare series te krijgen. Op alle apparaten is de indeling nagenoeg hetzelfde, dus het maakt niet uit of je nu op de Apple TV, iPhone, iPad of Mac kijkt.

Wat dat betreft heeft Apple het met Apple Arcade een stuk beter aangepakt: een apart tabblad in de App Store (en zelfs een losse app op de Apple TV), zodat je direct weet waar je moet zijn om door alle content te bladeren.

Aanbod van Apple TV+
Samengevat kun je nu kijken naar deze series en docu’s:

  • The Morning Show
  • See
  • For All Mankind
  • The Elephant Queen
  • Ghostwriter
  • Dickinson
  • Snoopy in Space
  • Helpsters

Voor een dienst die zich puur richt op eigen originele content, vinden we de hoeveelheid series best oké. Met zo’n vijf à zes series die gericht zijn op volwassenen is er genoeg te zien. Hou er wel rekening mee dat bingewatchen niet altijd mogelijk is. Bij bijvoorbeeld The Morning Show en See kun je nu drie afleveringen kijken, waarna de rest de komende weken volgt. In één ruk een serie afkijken zit er dus niet altijd bij. Bij Dickinson heb je wel de mogelijkheid om meteen het hele seizoen te kijken.

Het aanbod vinden we wel divers. Er is een serie in de stijl van Game of Thrones (See), een moderne serie die draait om actualiteit (The Morning Show) en er zijn series die zich meer in het verleden afspelen (Dickinson). Voor kinderen is er Helpsters, van de makers van Sesamstraat. Dat merk je ook meteen aan de kwaliteit van deze serie, want het voelt meteen vertrouwd. Helpsters is ook beschikbaar met Nederlandse nasynchronisatie, waarbij de kwaliteit van het nasynchronisatiewerk prima in orde is.

Wel vinden we het jammer en vreemd dat een serie als Snoopy niet Nederlands gesproken is. Deze tekenfilmserie is juist gemaakt voor kinderen en die kunnen nu alleen in het Engels kijken met Nederlandse ondertiteling. Ook Ghostwriter is alleen in het Engels beschikbaar, al vinden we het daar minder erg omdat het geen animatieserie is.

Meer in aantocht
Binnenkort vind je op Apple TV+ nog meer series, waaronder Servant en Truth be Told. Deze series zien er wat ons betreft veelbelovend uit. Toch blijft het afwachten of het Apple lukt om in een constant tempo nieuwe series toe te voegen. Bij Apple Arcade heeft Apple laten zien dat dat wel degelijk mogelijk is, al is het wel zo dat er veel games dan tv-series worden gemaakt, waardoor het gemakkelijker is om pareltjes te vinden.

Toch is het jammer dat Apple niet ook geïnvesteerd heeft in reeds bestaande content die het hele pakket aantrekkelijker maakt. Bij Disney+ en Netflix weet je dat je niet alleen kan kijken naar originele content, maar dat je ook altijd nog kan terugvallen op bewezen successen. Bij Apple TV+ is de kwaliteit allemaal een stuk onzekerder.

Als we één serie zouden moeten uitkiezen om mee te beginnen, dan is dat Dickinson. Het heeft misschien niet de meest bekende cast, maar we vinden de serie origineler dan bijvoorbeeld het erg Amerikaanse The Morning Show. The Morning Show voelt meer als een dertien in een dozijn serie en weet ons de eerste minuten niet te pakken. Een voordeel is bovendien dat je Dickinson meteen in zijn geheel kan kijken, in plaats van dat je elke week op een aflevering moet wachten.

Andere opvallende punten
Wat ons wel direct opviel bij het kijken van enkele fragmenten, is dat er behoorlijk veel Apple-producten in voorkomen. In de eerste tien minuten van The Morning Show zien we alleen maar iPhones voorbij komen en ook de Apple Watch, iPad en een poster met Oprah Winfrey (die later een grote rol krijgt in Apple TV+) passeerden de revue. We snappen aan de ene kant wel dat Apple geen ‘reclame’ gaat maken voor Samsung-telefoons of Microsoft-tablets, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Andere zaken die ons opvallen is dat alle series in hoge kwaliteit beschikbaar zijn. Alle content is in 4K te bekijken, met ondersteuning voor onder andere Dolby Vision en Dolby Atmos. Dat is bij andere streamingdiensten niet altijd vanzelfsprekend, maar bij Apple TV+ is dat wel het geval.

Conclusie Apple TV+ eerste indruk

We vinden dat Apple TV+ als streamingdienst nog geen enorm goede indruk achter laat. Dat heeft vooral te maken met de rommelige TV-app. Waar je bij diensten als Netflix en Videoland weet dat je alles kan kijken wat in de app te vinden is, is Apple TV+ een los onderdeel in de TV-app waar ook betaalde iTunes-films in staan. Door de indeling is het soms lastig om alle content op één plek te vinden. We hadden het beter gevonden als Apple een apart tabblad onderin voor Apple TV+ toegevoegd had.

Hoewel we nog geen oordeel kunnen geven over de kwaliteit van de individuele series, vinden we het aanbod wel divers. Er zit voor ieder wat wils bij, ook voor jongere kinderen dankzij Helpsters. Wel is het jammer dat deze serie erg kort is en dat een serie als Snoopy niet Nederlands gesproken is. Een pluspunt is dat alle series in de hoogste beeldkwaliteit te bekijken zijn, iets wat niet altijd het geval is bij streamingdiensten.

Bekijk ook

Zo kun je gratis naar Apple TV+ kijken

Apple laat je bij aankoop van een Apple-product gratis naar Apple TV+ kijken. Hoe zit het nu precies en hoe kun je je aanmelden? In deze tip lees je hoe je gratis Apple TV+ kijkt gedurende één jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.