‘Apple TV is miljardenbusiness, maar tv-ervaring is slecht’

De Apple TV is uitgegroeid tot een miljardenbusiness, maar de tv-ervaring is nog steeds slecht. Apple's Eddy Cue wil er wat aan doen, maar geeft toe dat het moeilijk is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

eddy-cue-recodeWaarom er zoveel interesse in televisie is? Omdat de echte problemen nog steeds niet zijn opgelost, vindt Apple-topman Eddy Cue. “De TV-ervaring is slecht. We kijken vandaag nog steeds naar veredelde videorecorders”, aldus Cue tijdens een interview op de Code Conference, waar hij nog meer opmerkelijke uitspraken deed. De enige grote vooruitgang volgens Cue is, dat je na stroomuitval niet meer opnieuw de tijd hoeft in te stellen. Maar rest van de gebruikerservaring is blijven steken in de vorige eeuw.


Cue beloofde dat Apple de huidige Apple TV zal blijven verbeteren, maar dat zijn bedrijf geen pasklare antwoorden heeft. “TV is een moeilijk gebied”, gaf Cue toe. “Er zijn geen standaarden, lokaal in de VS, in regio’s en zeker niet wereldwijd. Er zijn een hoop rechtenkwesties. Het is een complex landschap”.

Ondertussen is de Apple TV een enorm succesnummer geworden, dat volgens Cue een “miljardenbusiness” oplevert voor Apple:

De Apple TV komt van de grond. Twintig miljoen verkocht. Het is een miljardenbusiness op jaarbasis. Nog groter dit jaar. We hebben live-content toegevoegd, nieuws, weer, geweldige sporten. We hebben de koppeling gemaakt met de cloud, we hebben foto’s. Het gaat fantastisch.

Lees ook: Eddy Cue: ‘Apple heeft beste productenline-up in 25 jaar’

Eén ding is zeker: Apple’s hobby is ondertussen een winstgevend bedrijfsonderdeel. Cue klaagde nog wat verder over de huidige situatie:

Ik moet nog steeds opslag beheren. Onthouden of ik iets heb opgenomen. Dat pas niet bij de gebruikservaring van de Apple TV. Er wordt veel tv gekeken, maar de gebruikerservaring is blijven steken. Het is moeilijk om tv te kijken op mijn iPad: ik moet authenticatie uitvoeren, maar de kanalen zijn moeilijk om mee om te gaan. Ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben met de tv.

Die uitspraak ontlokte bij interviewer Kara Swisher de vraag: waarom doet Apple er niets aan? De lat ligt blijkbaar laag, Steve Jobs sprak er al een aantal jaren over voor zijn dood, Tim Cook gaf aan dat hij het een interessant onderwerp vindt. Maar het enige wat we hebben gekregen zijn extra kanalen op de Apple TV. Geen nieuwe producten, geen televisietoestel van Apple of een nieuwe generatie settopbox. Maar Cue kon daarop geen antwoord geven en gaf aan, dat mensen nu een hoop losse systemen hebben en dat er geen standaarden zijn. Volgens interviewer Walt Mossberg draait het niet alleen om een apparaat, maar ook om een bijbehorende continudienst. Maar ook dat is moeilijk, gaf Cue aan: “Het oplossen van problemen is complex vanwege alle bedrijven die erbij betrokken zijn.” Content op tv brengen heeft wereldwijde consequenties.

Lees ook: Jimmy Iovine: ‘Apple’s oordopjes zijn slecht’

Beats-oprichter Jimmy Iovine, die ook bij het interview aanwezig was, wees op een heel ander probleem: het vinden van interessante content. Hij probeerde met zijn vriendin en kinderen een film te kijken, maar had twintig minuten nodig om er eentje te vinden. Iovine had betere aanbevelingen verwacht, zodat hij zelf niet hoefde te zoeken.

Update: De video van het interview met Eddy Cue en Jimmy Iovine is beschikbaar en hieronder te zien. Omdat het en Flash-video is heb je kans dat het filmpje niet goed te bekijken is op je iPhone of iPad. Blader in dat geval even door naar de site van Re/code of kijk via de browser op je desktop.

Click here to display content from player.theplatform.com

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2014 om 21:18
Onderwerp
Categorie
iDevices

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.