Apple Pegatron fabriek

Apple vindt meer overtredingen bij toeleveranciers – en doet er iets aan

Apple heeft het jaarlijkse Supplier Responsibility Report uitgebracht en daaruit blijkt dat er meer overtredingen waren bij toeleveranciers. Er werden 10 smelters en veredelaars aan de kant gezet. Daarnaast kondigden ze een gezondheidsprogramma voor vrouwen aan.

Apple Supplier Responsibility Report

Apple is een van de weinige bedrijven die transparant is over het productieproces van de dingen die ze maken. Terwijl het bedrijf op andere terreinen nogal gesloten kan zijn, rapporteren ze alweer een paar jaar hoe de audits bij toeleveranciers zijn verlopen. In het nieuwste rapport meldt Apple dat er een toename was in het aantal overtredingen op het gebied van arbeid, mensenrechten en milieu. Tegelijk werd er op deze gebieden ook voortgang geboekt. Apple gaat bovendien vrouwen helpen om hun gezondheid te verbeteren.

756 controles in 30 landen
Apple voerde 756 controles uit in 30 landen. Daarmee is 95 procent van de jaarlijkse uitgaven aan toeleveranciers afgedekt. Er blijkt een groeiende kloof te ontstaan tussen de bedrijven die maar wat aanrommelen en de bedrijven die erg hun best doen. Het aantal bedrijven dat een onvoldoende scoorde steeg met 71 procent. Dit zijn bedrijven die minder dan 59 punten scoren op een schaal van 0 tot 100, afgemeten aan Apple’s Code of Conduct.

Apple Supplier Responsibility Report

Tegelijk groeide het aantal ‘high performers’ met 35 procent. Dit zijn bedrijven die tussen de 90 en 100 scoren. Apple heeft gaandeweg het aantal controles opgevoerd: van 633 in 2014 tot 756 afgelopen jaar.

Op het gebied van arbeid en mensenrechten vond Apple 44 overtredingen die serieus waren; dit was een verdubbeling ten opzichte van 2016. Zo werd er geknoeid met het aantal werkuren en waren er twee gevallen van minderjarige arbeid, terwijl dat in 2016 nog maar eentje was.

Er werden in 2016 en 2017 geen grove overtredingen op het gebied van gezondheid en veiligheid begaan. De fabrikanten scoren hierop nu gemiddeld 90 van de 100 punten. Op milieugebied werd ook iets hoger gescoord (van 87 naar 91 punten), al vond Apple wel overtredingen op het gebied van afvalwater en luchtverontreiniging.

Apple Pegatron fabriek

Gezondheidsprogramma voor vrouwen
Bij geconstateerde overtredingen heeft Apple actie ondernomen, maar ze doen nog iets meer: ze gaan ook een nieuw gezondheidsprogramma voor vrouwen in China en India oprichten. De vrouwen krijgen bijvoorbeeld voorlichting hoe ze borstkanker sneller kunnen ontdekken, zich beter kunnen voeden en hoe moeders aan hun gezondheid kunnen werken. Ook biedt Apple opleidingsprogramma’s aan die door onafhankelijke instituten worden gegeven en die ze in de fabriek kunnen volgen.

Het doel is om uiteindelijk in 2020 meer dan 1 miljoen medewerkers van toeleveranciers voorlichting te hebben gegeven over gezondheid.

Je kunt het allemaal zelf nalezen in deze PDF. In een apart document kun je lezen hoe Apple omgaat met conflictmineralen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2018, 8:03
Bron Bron Apple
Categorie Apple
Onderwerpen milieu, personeel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.