Jony Ive

Reacties voor: Apple breekt met Jony Ive: geen samenwerking meer

Apple en Jony Ive zullen niet langer samenwerken en daarmee eindigt een meer dan 30 jaar lange betrokkenheid van de designer bij Apple-producten.

Reacties: 9 reacties

  1. Zat eraan te komen. Het was al een tijdje duidelijk dat Ive en Apple niet meer op dezelfde lijn zaten. Ik denk dat de drang van Ive om het design boven technische betrouwbaarheid en de betaalbaarheid van het product te plaatsen hierin een grote rol heeft gespeeld.

    Hoewel ik wel altijd fan ben geweest van zijn designs vond ik de “God-like” status die hem in de Apple community werd toegedicht altijd wat overdreven. Ik hoop voor de man dat zijn bedrijf succesvol zal zijn (hoewel hij ongetwijfeld meer dan genoeg schaapjes op het droge zal hebben) en ik vertrouw erop dat Apple met fraaie designs voor haar producten blijft komen.

  2. Jammer, hij pushte weliswaar veelal de mogelijkheden van de hardware (zoals de macbook 12″ en de macbook pro 2016), ik kon zijn visie en designs (van de iMac G3 en de eerste iPhone’s tot en met de AirPod Max) zeker waarderen. Ik hoop dat hiermee niet het kenmerkende karakter van Apple nog meer verloren gaat.

  3. Design speelt een rol, maar niet de allesbepalende rol die Ive waarschijnlijk voorstaat. Wat dat betreft hoeft Apple daar geen traan om te laten.

  4. Ik was wel fan van Ive’s hardware designs, maar zijn user interfaces vind ik nog steeds hopeloos; vaagheid troef boven helderheid en leesbaarheid. Het is mij een groot raadsel waarom Apple daar ooit in is meegegaan. Inmiddels is de vaagheid voor het grootste deel wel teniet gedaan, maar de anti-kleur beweging binnen Apple is er nog steeds (Finder).

  5. Prima toch, Apple doet het goed zonder hem vind ik persoonlijk. Mooie tijd geweest, tijd om verder te gaan. Slimme aanpak geweest om het op deze manier uit te faseren.

  6. Jony Ive heeft enorme verdiensten voor Apple. Vanaf de eerste gekleurde iMacs, de iPhones, MacBooks, de EarPods, AirPods en ga zo maar door. Software was niet zijn ding. En de obsessie naar ‘steeds dunner’ bij MacBooks en iPhones vond ik ook niet goed. Blij dat Apple daarvan is afgestapt. Ik begrijp ook helemaal niét waarom juist Ive van de Apple Watch een luxe product wilde maken. Kwam die idioterie van die gouden Watch bij hem vandaan? Dat is zo niét-Apple, vind ik.

    Sinds Jobs er niet meer is, zat hij duidelijk niet goed meer in zijn vel. Hij kon niet opschieten met Tim Cook, dat was meteen duidelijk. Die richtte zich meer op omzet en winst dan op vernieuwing. Hoewel er toch ook wel wat vernieuwing is geweest. Maar vaak is de plank ook misgeslagen.

    Ive en Jobs hadden chemie met elkaar en ik denk dat ze elkaar creatief gezien enorm konden uitdagen en opjagen naar de allerbeste producten.

  7. Ive heeft leuke ontwerpen gemaakt, maar sinds hij weg is blijven nieuwe producten nog steeds erg mooi. Zoals altijd weer blijkt “ iedereen is vervangbaar “ moet ook eerlijk zeggen dat ik de van  losse ontwerpen van Ive niet erg boeiend vond. Nieuwe frisse lucht in het bedrijf kan zeker geen kwaad 👍🏻

  8. Sinds hij weg is zijn producten amper qua design verandert als je het mij vraagt. Jep, platte zijkanten. Maar dat stemt me niet erg positief over toekomstige designveranderingen. Waarom blijft de AW maar hetzelfde als sinds versie 1..

  9. @Jensen: Misschien omdat de software ook compatibel moet blijven ? Als je de vorm-factor verandert voor een nieuwe watch, moet je voor oudere watches wel zorgen bij watchOS upgrades dat ze beide formaten ondersteunen.. dat maakt het complexer en duurder naar de toekomst toe.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.