Aankondiging M1 chip

Reacties voor: iCulture peilt: Apple Silicon Mac bestaat 1 jaar, ben jij al overgestapt? [poll]

Het is een jaar geleden dat de eerste Macs met Apple Silicon werden aangekondigd. Tijdens een event op 10 november 2020 kondigde Apple de M1 aan, de eerste in eigen huis ontwikkelde processor voor Macs. Sindsdien is het snel gegaan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 39 reacties

  1. Ik ben half overgestapt. Mijn Mac mini heeft een M1, maar gebruik nog een MacBook Pro uit 2016. Deze doet het op zich nog goed, dus heb mezelf al meerdere keren moeten tegenhouden bij het bijna kopen van een MacBook Air M1. En bij de nieuwe pro’s ook trouwens.

  2. Nog niet overgestapt, maar wel van plan om dit binnen een half jaar te gaan doen. Helaas heb ik voor mijn werk Windows nodig, en ik ben nog niet overtuigd dat Windows net Parallels voldoende stabiel werkt op Apple Silicon. Werk nu op een iMac 27” Late 2012 met een Core i7, zelf geüpgraded naar 24GB werkgeheugen en oude Fusion drive vervangen door een 500GB M2 SSD en 1 TB SSD. Draait nog steeds als een zonnetje, Catalina en Windows via Parallels 17

  3. Zelf een MBP uit 2016, deze ga ik niet meer upgraden aangezien ik vanuit mijn werk ook een MBP heb. Dit jaar gekregen (nieuw), maar wel het model uit 2019. Helaas zijn bedrijven toch bang voor de M1 chips ivm mogelijke applicaties die niet werken. Vooral als een bedrijf allemaal software installeert om wat meer controle te hebben over het device.

  4. Eigenlijk meerdere antwoorden:
    Vorig jaar alvast een MacMini M1 gekocht om mee te experimenteren.
    Vandaag komt de vervanger van m’n MacBook Pro 2014 binnen, een MacBook Pro 16” met M1 Max!

    En ik wacht nog even op een nieuwere MacMini met M1 Pro of Max.

  5. Ik heb een iMac 24 inch besteld. Ik hoop hem eind november te ontvangen.

  6. Mac mini M1 basis versie ter vervanging van mijn iMac 21,5” 2011. Geen moment spijt van gehad.

  7. Ik ben overgestapt. Heb nog steeds veel, veel problemen met extra schermen, met name beamers en smart schermen. USB c is niet altijd compatibel. Ik heb er wel spijt van

  8. Na het debacle van 2016 wacht ik een generatie tot de kinderziektes eruit zijn. Ik heb een te grote afhankelijkheid van mijn hardware om als onbetaalde proefkonijn te functioneren.

  9. Hier een Mac Mini M1 basismodel voor het vele thuiswerken. Verder heb ik nog een maxed out 2016 MacBook Pro die is afgeschreven maar nog prima functioneert als er een stopcontact in de buurt is. Ik wacht op de processor die op de nieuwe ARM architectuur v9 draait dan koop ik een nieuwe laptop. Dit jaar ook nog de iPad Pro aangeschaft met de M1 er in.

  10. Ik wacht tot mijn macbook pro m1 Max word geleverd begin december

  11. Ik gebruik alleen iPad en iPhone.

  12. Nop, nog niet overgestapt en op korte termijn ook niet van plan. Mijn MacBook Pro 2016 (voor privé gebruik) werkt nog prima. Als deze niet meer te updaten is, zal ik deze gaan vervangen.

    Volgend jaar mogelijk wel een nieuwe vanuit het werk ivm MacBook Pro 2014 daarvoor in gebruik. Krijgt nog wel beveiligingsupdates (draai Big Sur) maar is niet meer te upgraden naar een nieuwe macOS versie.

  13. In mei 2020 nieuwe Macbook Air gekocht,
    Voel me wel een beetje belazerd met functies van OS Montgomery die nu al niet beschikbaar zijn op Mn ‘nieuwe’ Macbook.

  14. Mijn MacBook Pro uit 2013 met Intel i5 doet het nog perfect en voor wat ik ermee doe kan deze nog wel jaren mee. Echt een top dingetje vergeleken met de Windows laptops die ik daarvoor had en na 2 jaar aan vervanging toe waren omdat deze constant stonden te blazen en super traag werden.

  15. Ik ben sinds een half jaar eigenaar van de high-end MBP 13″ uit 2020 met de 10th generation Intel processor.
    Lang getwijfeld tussen de Intel of M1 variant maar de doorslag voor de Intel versie kwam doordat op de M1 maar één extern scherm kan worden aangesloten.

  16. Ik heb een Dell gekocht om zeker te weten dat ik VM’s kan draaien met Windows wegens de software van Allen Bradley.

  17. Dit voorjaar een MacBook pro 2020 intel 13” gekocht. Ik vind het fijn om Windows te draaien via bootcamp. Heb een MacBook gekocht omdat ik het kon…niet zozeer dat ik het nodig heb.. Ach wilde mezelf eens kietelen. Dus nog geen M1 hier. En zal voorlopig ook niet gebeuren.

  18. Ik gebruik al ruim 2 jaar enkel nog iOS en iPadOS devices. Op een uitzondering na mis ik de Mac, en daarmee Macos, niet.

  19. Ik heb 2 Mac mini’s en 2 iMac’s. Alle Intel
    Een MacBook Air M1

    Daar komt nu een M1 pro 14” MacBook bij. Is in bestelling

    De Mac mini’s ga ik vervangen zodra deze worden voorzien met de M1 pro chip.

    Hele fam weer happy 🙂

  20. Vorige jaar begin oktober een MacBook Pro als vervanging voor een MacBook Pro Retina uit 2012 besteld en toen tijdens het bestelproces de M1 processor werd aangekondigd de order letterlijk bij de deur geweigerd en alles keurig gecrediteerd.

    Het lange wachten begon en meer dan een jaar later, op de release avond d.d. 18 oktober j.l. een MacBook Pro M1 Max besteld die volgende week geleverd wordt.

    MacBook Pro uit 2012 heeft dan na meer dan 9 jaar trouwe dienst in de ruststand.

    NB IN 1986 mijn eerste Mac SE besteld en toen was vervanging wat sneller aan de orde…

  21. Heb dit jaar een Mac book air(2020) met chip M1 hierop Parallels desktop 17 met Windows 11 insider preview . Samenspel loopt prima, Windows is Engels als ik het verander in Nederlands loopt het vast. Blijft nu Engels, heb er veel plezier aan.

  22. 27” iMac full ops mid 2011 gaat nog als een speer, ik wil niet kleiner, maar wel M1. Dus wachten tot voorjaar 2022? Ik denk niet dat een nieuwe iMac net zo degelijk zal zijn en net zo lang mee gaat als mijn huidige. Maar ja, wat is het alternatief?

  23. Sinds kort overgestapt. Veel apps zijn nog niet Apple Silicon based, rossetta werkt wel alleen kost zo veel extra memory.
    Ook vind ik het jammer dat ik geen Windows virtuele machines meer kan draaien om dingen te testen voor me werk.
    Met intel based mac kon ik gewoon veel meer…

  24. Helaas financieel momenteel de middelen niet om te upgraden, dus ik hoop dat mijn 27″ Late 2009 iMac het nog even uit kan houden.
    Op zich voldoet die nog prima, maar hij IS oud.

    Waarmee te vervangen? Ik durf het niet te zeggen; voorheen had ik de 27″ echt nodig, maar voor mijn werk gebruik ik nu bijna dagelijks een 13,3″ HP laptop met een 24″ extern scherm, dus een 24″ iMac M1 zou zomaar kunnen voldoen; voor de 27″ had ik een 24″ iMac G5 in gebruik.

    Mijn Mac mini Core 2 Duo uit 2010 gaat sowieso niet vervangen worden.

  25. Origineel geplaatst door Gany
    Na het debacle van 2016 wacht ik een generatie tot de kinderziektes eruit zijn. Ik heb een te grote afhankelijkheid van mijn hardware om als onbetaalde proefkonijn te functioneren.

    Zo herkenbaar. Hier zelfs 2 van deze drama modellen (2016 en 2017) die misschien nog als snijplank kunnen dienen. Het eerste  product waar ik veel (zeg maar heeeel veel) problemen mee heb.

    Dus moest er wel een nieuwe komen die inmiddels besteld is. Nu maar hopen dat de snijplanken het nog even uithouden.

  26. Origineel geplaatst door dafo
    Nog niet overgestapt, maar wel van plan om dit binnen een half jaar te gaan doen. Helaas heb ik voor mijn werk Windows nodig, en ik ben nog niet overtuigd dat Windows net Parallels voldoende stabiel werkt op Apple Silicon. Werk nu op een iMac 27” Late 2012 met een Core i7, zelf geüpgraded naar 24GB werkgeheugen en oude Fusion drive vervangen door een 500GB M2 SSD en 1 TB SSD. Draait nog steeds als een zonnetje, Catalina en Windows via Parallels 17

    Heb nog een iMac 2011 met 20 Gb en die draait ook nog als een zonnetje. Windows gebruik ik nu niet maar kun je ook draaien via VirtualBox.

  27. Origineel geplaatst door Rudi
    Ik heb een Dell gekocht om zeker te weten dat ik VM’s kan draaien met Windows wegens de software van Allen Bradley.

    Je kunt toch ook Windows VM’s draaien in de Azure cloud, daar heb je geen Windows machine voor nodig…

  28. Ik mis de/mijn optie:
    Ik wachtte op de nieuwe MacBook Pro en heb die meteen besteld.

  29. @Sjakie: Hoe doe ik dat in een fabriekshal zonder internet als ik een machine aan het in bedrijf stellen ben?

  30. Helaas, wil wel overstappen maar zonder ondersteuning (goede) voor VMs met Debian en Win10/11 is het geheel voor mij onbruikbaar. De half gare, door Microsoft niet ondersteunde, niet voor operationele inzet bedoelde ARM Windows incl uitgebreide telemetrie functies (pusht van alles richting Microsoft in het kader van bèta/preview) is geen optie. QEMU is onwerkbaar, tergend langzaam door emulatie. Zowel bij ARM als x86/qemu missen drivers. Dus helaas, mijn 2018 MacBook Pro moet nog lang mee en dan maar kijken. Azure cloud is totaal geen optie. Zonder internetverbinding zit je zonder alle data, bovendien is een complete werkomgeving incl documenten in welke cloud dan ook geen optie voor mij.

  31. Origineel geplaatst door dafo
    Nog niet overgestapt, maar wel van plan om dit binnen een half jaar te gaan doen. Helaas heb ik voor mijn werk Windows nodig, en ik ben nog niet overtuigd dat Windows net Parallels voldoende stabiel werkt op Apple Silicon. Werk nu op een iMac 27” Late 2012 met een Core i7, zelf geüpgraded naar 24GB werkgeheugen en oude Fusion drive vervangen door een 500GB M2 SSD en 1 TB SSD. Draait nog steeds als een zonnetje, Catalina en Windows via Parallels 17

    Als je werk over te halen is om met een Windows Virtual Desktop omgeving te werken, kun je via app Microsoft Remote Desktop uit de Appstore die omgeving gewoon benaderen. Zelfs als je een M1 gaat hebben… 🤓😎

  32. Origineel geplaatst door dafo
    Nog niet overgestapt, maar wel van plan om dit binnen een half jaar te gaan doen. Helaas heb ik voor mijn werk Windows nodig, en ik ben nog niet overtuigd dat Windows net Parallels voldoende stabiel werkt op Apple Silicon. Werk nu op een iMac 27” Late 2012 met een Core i7, zelf geüpgraded naar 24GB werkgeheugen en oude Fusion drive vervangen door een 500GB M2 SSD en 1 TB SSD. Draait nog steeds als een zonnetje, Catalina en Windows via Parallels 17

    Ik heb een iMac late 2014 en heb zelf het werkgeheugen kunnen “bijprikken”. De Fusiondrive vervangen ijkt me als leek zijnde “niet te doen” Heb je technische kennis dat je het zelf hebt gedaan? Voor 600 -700 euro ofzo kan ik een bedrijf dit laten doen, maar weeg de kosten baten ook af.

  33. @Paul: Jawel hoor. Heb mijn macbook pro 2014 werkend op montery. Draait als een speer.

  34. Mobiel al een MacBook m1. Daarnaast een iMac met een 6900xt egpu. Dit is alsnog sneller voor CG werk dan de m1max

  35. Origineel geplaatst door @8jeT
    Ik heb een iMac late 2014 en heb zelf het werkgeheugen kunnen “bijprikken”. De Fusiondrive vervangen ijkt me als leek zijnde “niet te doen” Heb je technische kennis dat je het zelf hebt gedaan? Voor 600 -700 euro ofzo kan ik een bedrijf dit laten doen, maar weeg de kosten baten ook af.

    Om de Fusion drive te vervangen moet het scherm verwijderd worden en heb je dus nieuwe plakstrips, en nog wat extra dingen nodig die je bij de shop kunt aanschaffen waar je de SSD’s koopt. Ik had geen technische ervaring, maar met handleiding /video’s/ kennis van de webshop, een dosis handigheid en moed is het gelukt. Zie de “OWC DIY Drive Upgrade/Installation Kits for Apple iMac Models “ in de webshop: https://eshop.macsales.com/shop/imacdiy/

  36. @dafo: Dosis moed heb ik wel haha, en voor een vrouw ben ik best handig. Ik had me er al verdiept maar ik zag alleen een achteruitgang qua hoeveelheid geheugen. Nu jij aangeeft dat je 2 SSD’s hebt vervangen, waardoor het geheugen wel groter kan, ga ik me er opnieuw in verdiepen. Dank voor je reactie 🙏🏻

  37. Ben over maar heb mijn oude MBAir nog behouden voor Parallells/Windows.
    Innovatie bij Apple: 2 stappen heen, 1 stap terug

  38. Ik wacht nog op de nieuwe Mac Mini waar ik direct 3 schermen op aan kan sluiten. Nieuwe iMac vind ik spuuglelijk. Die komt niet op mijn desk meer!!

  39. Origineel geplaatst door Jan
    @Paul: Jawel hoor. Heb mijn macbook pro 2014 werkend op montery. Draait als een speer.

    Niet op de normale manier en dat is waar het mij om gaat. Ik weet dat er tooltjes zijn maar die ga ik niet gebruiken op een werklaptop die dagelijks wordt gebruikt om alleen maar de nieuwste mscOS versie te kunnen draaien. Zal mijn baas ook btw niet blij mee zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.