‘Plannen voor Apple HDTV al een jaar geleden geschrapt’

Apple heeft een jaar geleden al plannen geschrapt om een eigen tv-toestel uit te brengen.

Apple-iTVApple heeft meer dan een jaar geleden al besloten om geen tv-toestel te maken. Dat zeggen bronnen van Wall Street Journal, nadat het onderwerp opeens weer in het nieuws was. Miljardair en Apple-aandeelhouder Carl Icahn bracht gisteren een open brief naar buiten, waarin hij erop aandringt dat Apple een eigen tv-toestel en elektrische auto’s gaat maken. Apple blijkt inderdaad al tien jaar te werken aan tv’s, maar vond de beoogde functies niet interessant genoeg om het product uit te brengen. Naast een ultra-HD resolutie zou er een iSight-camera in zitten voor videobellen. Maar na jarenlang onderzoek zag Apple er toch maar vanaf, aldus WSJ.

iTV goud 1

Belegger Carl Icahn deed gisteren nogal wilde voorspellingen, die we nu in twijfel kunnen trekken. Volgens Icahn had Apple twee tv-toestellen met een formaat van 55- en 65-inch gepland staan. Die zouden in 2016 op de markt moeten komen. Officieel heeft Apple nooit iets aangekondigd, op een paar vage opmerkingen na. Zo heeft Tim Cook tijdens een bespreking van kwartaalcijfers meermaals gehint naar ‘nieuwe productcategorieën‘ en vertelde hij dat televisie een interessant aandachtsgebied voor Apple was. Maar het lukte niet om baanbrekende functies te verzinnen. Apple heeft onder andere patenten voor holografische interfaces, bediening met 3D-gebaren en apparaten die volledig uit glas bestaan.

apple televisieDaarnaast speelde misschien mee dat de markt voor huiskamer-televisies momenteel wordt gedomineerd door rivaal Samsung. Als Apple een nieuwe productcategorie op de markt brengt, dan moet het iets zijn dat onderscheidend en makkelijk in gebruik is. Het lukte niet om dat voor elkaar te krijgen. Net als marktleiders LG, Samsung en Sony onderzocht Apple 4K-schermen en het gebruik van sensoren, maar bij het publiek sloegen die geavanceerde functies niet aan.

‘Doorbraak in bedieningsgemak’

Toch kan Apple nog steeds een rol spelen op het gebied van televisie, namelijk via de al bestaande Apple TV. De settopbox is erg populair en geeft Apple de mogelijkheid om allerlei content aan te bieden, zoals films en tv-series. Ook zou Apple nog andere oplossingen kunnen bieden. Apple-oprichter Steve Jobs vertelde zijn biograaf Walter Isaacson dat hij na lang denken eindelijk een doorbraak had gevonden om televisies makkelijker te bedienen. Die uitspraak dateert al uit 2011 of eerder maar we hebben nog geen spectaculaire nieuwe interfaces gezien. Wel werd gesuggereerd dat Jobs misschien bedoelde dat je met Siri de tv zou kunnen bedienen.

Misschien krijgen we tijdens WWDC 2015 in juni meer te horen over nieuwe tv-plannen. De Wall Street Journal voorspelde eerder dit jaar dat Apple in juni een online tv-dienst zou aankondigen, die in september van start gaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2015, 8:56
Categorie Geruchten
Onderwerpen apple tv, itv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.