iPhone Magic Mouse toetsenbord

Nieuw Apple-patent maakt van Mac draadloos oplaadstation

Apple heeft een nieuw patent voor draadloos opladen, waarmee de Mac een oplaadstation voor je iPhone, iPad, toetsenbord en muis wordt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone Magic Mouse toetsenbordEen nieuw patent beschrijft een draadloos oplaadsysteem voor al je Apple-apparaten. Bij deze draadloze methode wordt niet de gebruikelijke inductielader gebruikt: in plaats daarvan wordt er stroom gehaald uit magnetische velden in de buurt. Je Mac kan zo’n magnetisch veld genereren om je iPhone draadloos op te laden.


Apple beschrijft een draadloos oplaadsysteem dat alle nabijgelegen apparaten van stroom voorziet. In een voorbeeld wordt een Mac gebruikt als oplaadstation, die vervolgens een toetsenbord, muis en iPod oplaadt. Aangezien een ‘portable media player’ in het voorbeeld wordt gebruikt, lijkt het opladen van een iPhone niet vergezocht.

De magnetische lader werkt op apparaten met een ingebouwde ontvanger, maar de laders zouden ook in batterijvorm beschikbaar zijn. Deze batterijen doe je bijvoorbeeld in een bestaand, draadloos toetsenbord.

Draadloze opladers bestaan al, maar het betreft meestal inductieladers die op zeer korte afstand werken. Je moet de iPhone of iPad hierbij op een station leggen. Het gepatenteerde systeem is wat dat betreft een stuk praktischer. Zolang je iPhone in de buurt ligt van een lader wordt hij vanzelf van stroom voorzien. Zit de oplader in je Mac? Dan wordt de iPhone altijd opgeladen als je bijvoorbeeld aan het werk bent. Draadloos opladen is hierdoor makkelijker dan opladen met een kabel, en dat is precies wat Apple wil. In 2012 zei Apple-topman Phil Schiller namelijk dat huidige draadloze systemen in gebruik alleen maar gecompliceerder zijn.

draadloos opladen Apple
In bovenstaande afbeelding is 1102 de Mac die alles draadloos oplaadt. 1108, 1104 en 1106 zijn een mediaspeler, toetsenbord en muis.

Apple heeft vandaag nog een patent met betrekking tot draadloze technieken ontvangen. In ‘Autonomous battery-free microwave frequency communication system‘ wordt beschreven hoe microgolven gebruikt kunnen worden om tussen apparaten te communiceren. In eerste instantie weinig bijzonders: telefoons gebruiken al langer microgolven. Het patent haalt echter draadloze betaalsystemen en fitnesstrackers aan. En dat zijn nou net twee dingen waar Apple aan zou werken.

Foto: therealhershey (CC)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.