‘Apple overweegt 24-bit bestanden in iTunes Store aan te bieden’

Apple zou volgens CNN in gesprek zijn met platenlabels om muziek met een hogere geluidskwaliteit (24 in plaats van 16 bit) in de iTunes Store te gaan aanbieden.

Apple muziekVolgens CNN is Apple momenteel in gesprek met verschillende platenlabels om de geluidskwaliteit van muziekbestanden in de iTunes Store te verbeteren. Het bedrijf zou 24-bit audiobestanden in de iTunes Store willen introduceren, mogelijk voor een meerprijs zoals dat eerder met de hogere kwaliteit iTunes Plus-bestanden ook het geval was.

De meeste muziekproducers nemen op in een 24-bits formaat, dat voorafgaand aan fysieke (CD’s) en digitale distributie wordt omgezet naar een 16-bits formaat. Naast Apple zijn ook andere aanbieders van digitale muziek in gesprek met de platenlabels.

Hoewel het 16-bit formaat door alle apparatuur kan worden afgespeeld, is dat niet altijd het geval met bestanden in het 24-bit formaat. Mogelijk moet de gebruiker dus in nieuwe hardware investeren om de bestanden van hogere kwaliteit te kunnen afspelen. Dit geldt ook voor Apple’s eigen hardware. De meeste Macs evenals Apple’s eigen iTunes-software ondersteunen momenteel het afspelen van 24-bit audioformaten, maar dit zou volgens CNN niet gelden voor iPods en iPhones.

Apple krijgt voor zijn plannen in ieder geval steun van Universal, een van de grootste platenmaatschappijen, zo meldt CNN. Jimmy Iovine, voorzitter van Universal Music Group’s Interscope-Geffen-A&M record label:

We’ve gone back now at Universal, and we’re changing our pipes to 24 bit. And Apple has been great. We’re working with them and other digital services — download services — to change to 24 bit. And some of their electronic devices are going to be changed as well. So we have a long road ahead of us.

De iTunes Store bood aanvankelijk alleen 16-bit audiobestanden met een bitrate van 128 kbps aan, die tevens waren voorzien van een kopieerbeveiliging (DRM). Na een testperiode met platenmaatschappij EMI introduceerde Apple de hogere kwaliteit 256 kbps iTunes Plus-bestanden zonder DRM, wat later de standaard voor de gehele iTunes Store werd. De ongecomprimeerde 24-bit bestanden zou de muziekverkoop onder audiofielen kunnen stimuleren, die ontevreden zijn met de huidige kwaliteit van muziekdownloads, zo stelt CNN.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.