Zieke iPhone-medewerkers in China sturen brief naar Apple

Chinese fabrieksarbeiders voelen zich een jaar na blootstelling aan hexylhydride nog steeds ziek. Ze hebben een brief naar Apple gestuurd waarin ze compensatie en excuses vragen.

china fabriek appleChinese fabrieksarbeiders hebben een brief naar Apple gestuurd om aandacht te vragen voor de werkomstandigheden in de fabrieken. Specifiek willen ze dat Apple excuses aanbiedt voor het feit dat werknemers hebben blootgestaan aan hexylhydride (n-hexane). Deze stof tast bij dagelijks gebruik het zenuwstelsel aan. Fabrieken die de stof als schoonmaakmiddel toepasten, zijn inmiddels overgestapt op alcohol, maar de werknemers vinden dat niet genoeg: Apple zou de schade die ze hebben opgelopen moeten compenseren, zodat ze hun toekomstige medische onkosten kunnen betalen. Apple heeft volgens Reuters nog niet gereageerd op de brief.


Fabrieksmedewerker Guo Ruiqiang is één van de getroffenen. Hij werkte lange tijd aan de iPhone-productielijn en voelt zich een jaar na de blootstelling nog steeds ziek. Guo klaagt over zwellingen en pijn in zijn benen. Hij is bang dat zijn toestand achteruitgaat. In totaal stonden 137 medewerkers bloot aan hexylhydride, een chemisch schoonmaakmiddel. Volgens Apple’s meest recente voortgangsrapportage is het probleem echter opgelost: “all affected workers have been treated successfully.”

brief apple china

De fabriek in Suzhou is geen eigendom van Apple zelf, maar van het Taiwanese bedrijf Wintek. Deze is door Apple ingehuurd voor de productie van touchscreens. In 2010 werd Apple op de hoogte gesteld van de blootstelling. Ze eisten toen dat Wintek niet langer hexylhydride gebruikte en wijzigingen aanbracht in het ventilatiesysteem. Toch spreken de werknemers nu Apple aan op het voorval. In Apple’s voortgangsrapportage is te lezen: “A majority of the 137 workers have returned to employment at the same factory.” Minstens twee van hen, zeggen echter nog steeds symptomen te hebben. Ze hebben Wintek om medische verzorging gevraagd, maar kregen daarop geen respons. Wintek denkt dat de aanhoudende problemen te maken hebben met persoonlijke gewoontes, zoals roken en drinken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.