McLaren auto op de oprit.

‘Apple in onderhandeling met automerk McLaren’

Apple is in gesprek met het Britse automerk McLaren over een overname of strategische investering. McLaren heeft veel expertise op het gebied van materialen en autotechniek in huis en is bovendien eigenaar van een Formule 1-team.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple zou in gesprek zijn met de Britse automobielfabrikant McLaren. Het zou gaan om gesprekken om gezamenlijk auto’s te ontwikkelen. McLaren maakt niet alleen auto’s, maar is ook eigenaar van een Formule 1-team. Kortgeleden waren er geruchten dat Apple van plan was om ‘de Formule 1 over te nemen‘ en het is goed mogelijk dat dit iets ermee te maken heeft.

McLaren auto op de oprit.

Update 19:00 uur: McLaren heeft aangegeven dat de geruchten over een overname of investering door Apple niet kloppen, en dat er geen plannen zijn om het bedrijf te verkopen aan een bedrijf. Ook zouden er geen plannen zijn voor een samenwerking. Zowel de Financial Times en de New York Times beweerden op basis van eigen bronnen dat er gesprekken gaande waren.

Update 20:00 uur: Apple zou ook in gesprek zijn met Lit Motor, een start-up die elektrische motorfietsen maakt. Apple wil dit bedrijfje overnemen omdat het meerdere internationale patenten rondom zelfrijdende auto’s heeft. BMW, Audi en een Zuid-Koreaanse autofabrikant zouden ook interesse hebben in Lit.

Apple in gesprek met McLaren

Apple zou al meer dan twee jaar werken aan een Apple Car en is nu in gesprek met McLaren voor een volledige overname of een strategische investering, zo valt te lezen in de Financial Times. McLaren draait verlies en zou een kapitaalinjectie van Apple goed kunnen gebruiken. Tegelijk beschikt het bedrijf over verregaande expertise op het gebied van autotechniek en boordcomputersystemen. Verder zijn ze goed op de hoogte van het gebruik van nieuwe materialen zoals koolstofvezel en aluminium. Het bedrijf is naar schatting rond de 1,2 en 1,7 miljard euro waard. Ze maken luxe sportauto’s die meer dan een miljoen euro per stuk kosten. Vorig jaar werden 1.654 auto’s geproduceerd. Ook heeft McLaren een eigen technologie-groep die aan innovaties werkt, die ook voor Apple interessant kunnen zijn.

Als Apple een overname doet, dan is het de tweede grote transactie sinds de overname van Beats in 2014. Dat jaar betaalde Apple $3 miljard voor Beats, het audiobedrijf van Dr. Dre en Jimmy Iovine. Begin 2016 investeerde Apple $1 miljard in Didi Chuxing, een taxibedrijf in China. Investeerders hoopten dat Apple Tesla zou overnemen, een bedrijf dat elektrische auto’s maakt en eveneens in Silicon Valley is gevestigd. Vragen daarover wilde Tim Cook tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van aandeelhouders niet beantwoorden. Ook wilden Apple en McLaren nog niet reageren op de huidige geruchten over onderhandelingen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 21 september: Reactie van McLaren en nieuwe informatie over Lit toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2016, 20:46
Categorie Apple
Onderwerpen apple car, auto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.