Elon Musk van Tesla

Apple neemt ‘talloze’ medewerkers van Tesla over, maar niet alleen voor Project Titan

Ooit noemde Tesla-CEO Elon Musk Apple nog de 'begraafplaats' voor oud-medewerkers. Maar ondertussen lijkt dat beeld te kantelen. Medewerkers met expertise op het gebied van productieprocessen, beveiliging en software worden weggelokt bij Tesla. Maar ze gaan niet allemaal bij Apple's autoproject aan de slag.

Dat stelt CNBC op basis van eigen onderzoek op LinkedIn en bronnen binnen Apple en Tesla. Sommige medewerkers zouden weggelokt zijn bij Tesla, anderen ontslagen en vervolgens door Apple overgenomen. Met hen breidt Apple het team uit dat met Project Titan werkt aan een zelfrijdende auto. Maar de voormalig medewerkers van Tesla worden op veel meer gebieden aan het werk gezet.


Productieproces stroomlijnen
CNBC sprak onder meer met een medewerker van Tesla, die nog contact zegt te hebben met voormalig collega’s die nu voor Apple werken. De medewerker vertelt dat sommige van zijn oud-collega’s niet alleen werken aan Project Titan. Sommige collega’s werken bijvoorbeeld aan het verbeteren en stroomlijnen van productieprocessen binnen Apple. De meeste producten van Apple worden geassembleerd door partnerbedrijven als Foxconn, maar Apple heeft zelf ook intern kennis nodig van productieprocessen.

Maar de Tesla-medewerkers die naar Apple overstappen kunnen meer dan alleen het stroomlijnen van productieprocessen en werken aan elektrische auto’s. Sommigen zijn gespecialiseerd in softwareontwikkeling, anderen in display- of batterijtechnologie. Dergelijke zaken zijn voor een bedrijf als Apple van grote waarde, dus de medewerkers gaan in sommige gevallen ook bij die afdelingen aan de slag.

Tesla met Siri.

Aantrekkingskracht Apple
Terwijl Tesla lange tijd hét nieuwe techbedrijf was waar technici aan de slag wilden, is dat beeld langzaamaan gekanteld. Tesla biedt niet zo’n hogere salarissen als Apple en werkt alleen aan elektrische voertuigen en daaraan verbonden zaken. Apple heeft een veel breder aanbod en dat is voor veel personeel leuker om aan mee te werken. Maar ook het aanzien van Apple en de aandelenopties zijn interessanter dan die van Tesla, dat nog altijd geen winst heeft gemaakt.

In een reactie laat Tesla weten dat het alle medewerkers die overstappen naar Apple succes wenst. Het aantal medewerkers dat vrijwillig opstapt zou met een derde gedaald zijn de afgelopen twaalf maanden. Ook stelt Tesla dat het zelf ook medewerkers van Apple en andere techbedrijven blijft overnemen.

Een paar dagen geleden waren er geruchten dat Apple het kwakkelende Tesla zou kunnen redden, maar dat was slechts gebaseerd op een uitspraak van een investeerder, Ross Gerber. Hij vertelde CNBC dat de huidige problemen bij Tesla grotendeels opgelost kunnen worden met hulp van Apple, dat veel ervaring heeft met logistieke operaties en productie. Gerber was van mening dat Apple in Tesla zou moeten investeren en de automaker moet helpen om de productieproblemen onder controle te krijgen. De kans is echter miniem dat dat gebeurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 augustus 2018, 11:48
Bron Bron CNBC
Categorie Apple
Onderwerpen apple, tesla
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.