Reacties voor: ‘Apple verkoopt minder Macs, ondanks introductie van nieuwe modellen’

Onderzoeksbureau Gartner heeft op een rijtje gezet hoeveel computers er in het afgelopen kwartaal verkocht zijn. De Mac-verkopen zijn met bijna 4% gedaald, ondanks dat er nieuwe modellen verschenen zijn.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 25 reacties

  1. Ik vind het wel logisch dat er minder Macs worden verkocht. De prijzen reizen de pan uit en OSX wordt er ook niet beter op.

  2. “Iets hogere verkoopprijs” excuseer? “Iets” lijkt me toch wel een understatement. Grappig hoe alle onpopulaire beslissingen van Apple worden verbloemd en geminimaliseerd…

  3. ‘Iets hogere gemiddelde verkoopsprijs’

    Understatement van het jaar.

  4. Apple’s huidige businessmodel: “We verkopen kleinere aantallen dus gooien we de prijs omhoog zodat onder de streep de aandeelhouder toch nog tevreden is.”

    Naar mijn idee linke soep omdat uiteindelijk steeds minder mensen je product gaan kopen (of uitstellen) omdat de prijzen te hoog zijn…

  5. Origineel geplaatst door Peter
    Ik vind het wel logisch dat er minder Macs worden verkocht. De prijzen reizen de pan uit en OSX wordt er ook niet beter op.

    En hoe verklaar je dat dan bij de andere merken die een nog grotere daling in verkoopcijfers hebben zoals ho en dell?? Die prijzen rijzen dan ook de pan uit??

    En zo zijn er wel wat hardware issues bij bijvoorbeeld de macbook (keyboard en warmte afvoer problemen) maar osx word niet slechter, ik ben van mening dat het nog steeds 1 van de beste os is. In ieder geval beter dan windows of bijvoorbeeld de os van een chromebook. Ik denk dat alleen linux nog boven osx staat

    • @Jeroenus: Absoluut met je eens! Windows kan niet eens in de schaduw staan van MacOS. Als je naar alle OSen kijkt steekt MacOS er nog steeds boven uit qua gebruikersvriendelijkheid en stabiliteit. Neemt niet weg dat een Macbook nog steeds een dure laptop is. Ik werk er iedere dag op dus ik vind het de investering waard.

    • @Jeroenus: Het ligt er maar net aan waar je OSX voor wilt gebruiken. Als je het voor grafische doeleinden gebruikt heb je niets aan Linux. Kwa stabiliteit is Linux inderdaad de meest geschikte, maar Linux wordt veel breder gebruik dan OSX (servers etc.).

  6. Is ook logisch een 15” MacBook Pro met non upgradeble SSD en geheugen kost een vermogen, de iMacs zijn ook niet de goedkoopste meer. De iPhones worden ieder model duurder, en ga zo maar door.

    Ik wacht ook nog een jaar langer voor een nieuwe iPhone, de X was al duur zat en werkt nog perfect.

  7. Apple hangt ook steeds meer het label Pro aan de mac’s, dit maakt dat daarmee ook de prijs wordt opgedreven. Kijk naar de iMac Pro en de Mac Mini wat nog net geen Pro label draagt, maar wel een space gray kleur heeft, meer intern geheugen aan kan en standaard met een SSD uitgerust is, vervolgens daarmee ook in prijs verhoogd is. Vorig jaar juni heb ik een nieuwe iMac gekocht met 16GB intern geheugen en 512 GB SSD voor nog geen € 2500,- bij CoolBlue. Voor mij meer dan genoeg, als ik nu een nieuwe instap Mac mini met i3 quadcore koop met dezelfde specificaties qua intern geheugen en SSD, betaal ik € 1619,-. Dan heb je alleen een desktop kastje, daarnaast nog geen toetsenbord, muis en 4K of 5K beeldscherm.

  8. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  9. (Red.) Artikel aangepast met andere formulering.

  10. Toevallig gisteren voor het eerst in 6 jaar!!!! tijd. Een vastlopers gehad op mijn MacBook pro. Ik heb moeten opzoeken hoe ik de boek gereset (herstart) kreeg middels een artikel van iCulture. Bij Windows weet ik dat hoe dat moet omdat het TE VAAK voor komt. En op de mac gebruik ik applicaties die het uiterste vergen vergeleken met de huis-tuin-keukenprogramma’s (Office) op mijn Windows pc.

  11. Ik zat te wachten op de nieuwe MacBook Air, maar toen ik de introductie prijs zag schrok ik mij een hoedje. Uiteindelijk toch maar het oude model aangeschaft. Voor mijn doeleinden zal deze nog wel een tijdje voldoen en mijn oude laptop was echt aan vervanging toe.

    Maar Apple is zich langzamerhand wel uit de markt aan het prijzen. Ook de snelheid waarmee bijv. iPhone modellen over elkaar heen struikelen doet naar mijn idee geen goed.

  12. De prijzen zijn na 2017 al gigantisch verhoogd. Dat zal een negatief effect kunnen hebben op de verkoop. Ook de Touch Bar – die veel mensen die ik ken totaal onnodig vinden – is een mislukking, vind ik. En verder het veel te vroeg laten verdwijnen van aansluitingen die we nog jarenlang nodig hebben, zodat je met de aanschaf van hubs nog ‘s minstens 100 euro extra kwijt bent. Het is allemaal niet slim van Apple. Daarnaast was er natuurlijk het idiote issue van een slecht en irritant keyboard.
    Vernieuwing MacBook Air is wel een goed idee.
    Voor mijn werk heb ik vorige week een MacBook Pro 15” aangeschaft en nog nét op tijd 2 MacBook Airs model 2017, met veel nodige aansluitingen er nog op en een heel lekkere prijs van 930 euro per stuk.

  13. Tja, als ze de prijzen omlaag doen zullen ze meer gaan verkopen

  14. Maar ik heb hier een MacBook pro uit 2008 liggen die het nog prima doet na 10 jaar. Ik kan er nog alles mee. Goed, niet de nieuwste OS, maar alle standaardfuncties kan ik gaan gebruiken. Geld meer dan waard

  15. De verkoop van de ‘gewone’ pc’s is gedaald met zo’n 80% dus Apple doet het echt enorm goed.

  16. Ik heb net een macbook pro gekocht, maar ben absoluut van mening dat Apple nu te ver gaat met haar prijzen. Mijn 13 inch macbook pro was bijna 3000 euro en in vergelijking met de concurrentie is dat natuurlijk niet goed te praten.

    Neemt niet weg dat ik blij ben met mijn Mac. Anderzijds heb ik dit jaar gekozen voor een iPhone 8 ipv het nieuwste model. Prijzen zijn absurd.

  17. Aan mij zal het niet liggen. Ik heb toch echt wel een dikke BTO macmini 2018 gekocht. Dat was toch ruim vier jaar geleden dat ik een mac heb gekocht. Dat was toen nog een MacBook Pro, die het overigs ook nog steeds prima doet.

  18. De markt zelf is veel meer omlaag gegaan. Dus dan heeft Apple het alsnog beter gedaan dan het markt gemiddelde. Zie ook dat hun marktaandeel is gestegen. Maarja roepen dat het slecht gaat met Apple is nu eenmaal goede click bait 😉

  19. Origineel geplaatst door Marco
    Tja, als ze de prijzen omlaag doen zullen ze meer gaan verkopen

  20. Ik kan als Apple evangelist steeds moeilijker Apple spul adviseren. De nieuwe MacBook Air kost echt veel teveel voor wat je er mee kunt (beetje internetten, e-mailen etc.).
    Ik merk bij veel Apple-fans dat ze het steeds moeilijker vinden om Apple spul te adviseren.
    Maar… het blijft mooi en betrouwbaar spul. Alleen is dat lastig te verkopen met deze astronomische bedragen.
    Volgens mij is er niks mis als een bedrijf eens flink op z’n b*k gaat. Ook Apple! Tijd om je businessplan aan te passen.

  21. Macbooks zijn nog nooit goedkoop geweest (en zo blijft het natuurlijk wel een beetje exclusief, omdat niet iedereen in je omgeving er één kan kopen). Ik snap niet waarom de reacties vooral gaan over de prijs, als je door de jaren heen gaat kijken zie je vooral dat de prijzen voor Apple computers gedaald zijn.

    De eerste Macbook Air werd toen voor 1800 dollar verkocht en dat is nu 1400 dollar voor het nieuwste model.

    De eerste macbook pro met retina 256 gig ging voor 1900 dollar over de toonbank en dat is nu voor 1800 dollar, dus dat valt ook wel mee

    Dikke onzin dat Apple duurder aan het worden is

  22. Natuurlijk worden er minder macs verkocht, denken ze nu echt bij apple bloedzuigers dat de mensen nog zo gek zijn om een mac te kopen, terwijl je in de winkel een gewone pc die even kan met zelfde configuratie kan kopen voor 900 euro. De hoog dagen zijn echt voorbij, nu kan het enkel nog berg af gaan. Doe zo verder mister cook en binnen het jaar schoppen uw aandeelhouders u de laan uit.

  23. Origineel geplaatst door Kevin
    Macbooks zijn nog nooit goedkoop geweest (en zo blijft het natuurlijk wel een beetje exclusief, omdat niet iedereen in je omgeving er één kan kopen). Ik snap niet waarom de reacties vooral gaan over de prijs, als je door de jaren heen gaat kijken zie je vooral dat de prijzen voor Apple computers gedaald zijn.
    De eerste Macbook Air werd toen voor 1800 dollar verkocht en dat is nu 1400 dollar voor het nieuwste model.
    De eerste macbook pro met retina 256 gig ging voor 1900 dollar over de toonbank en dat is nu voor 1800 dollar, dus dat valt ook wel mee
    Dikke onzin dat Apple duurder aan het worden is

    Je bent zeer selectief aan het quoten, op het oneerlijke af. De Macbook Air werd helemaal geredesigned in 2010 en kreeg een nieuwe invulling in de laptoplijn. Gaande van het High-end ultrabook – toen die nog niet de norm waren, tot de ‘mainstream’ laptop. Instap model 11″ was 899 euro, en instapmodel 13″ was 999 euro. Nu is dat dus 1350 euro. *slik*
    (Ah, en PS: de base storage is *nog steeds* 128GB, zucht. Hetzelfde die het ondertussen al zo’n 5 jaar is… Hoe verdedig je zoiets?)

    Het instap model 15″ Macbook Pro (met een aparte grafische kaart, belangrijk voor video professionals) kostte vroeger 1800 euro. Nu kost het instapmodel 15″ 2800 euro. Hop. Eventjes 1000 euro omhoog. Je kon de vorige generaties Macbook Pro tot 5000 euro oppompen. Tegenwoordig tot 8500 euro. Jaja, specs beter, zal wel zijn. Tuurlijk zijn de specs beter, vroeger kreeg je betere hardware voor dezelfde prijs na een paar jaar. Tegenwoordig blijft Apple computers van 5 jaar oud verkopen, en maken ze nieuwere specs gewoon een toeslag van 20-25 procent in vergelijking met de vorige generatie. En ondertussen maar 5-6 jaar oude hardware blijven verkopen (Mac Mini, Mac Pro). Klinkt dat nog als een premium merk?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.