MacBook Air 2018 serie

‘Apple verkoopt minder Macs, ondanks introductie van nieuwe modellen’

Onderzoeksbureau Gartner heeft op een rijtje gezet hoeveel computers er in het afgelopen kwartaal verkocht zijn. De Mac-verkopen zijn met bijna 4% gedaald, ondanks dat er nieuwe modellen verschenen zijn.

Het kwartaal van de feestdagen ligt achter ons, dus druppelen de kwartaal- en marktcijfers langzaamaan binnen. Daaruit blijkt dat Apple het afgelopen kwartaal op de vierde plek staat, na Lenovo, HP en Dell. Apple’s Mac-verkopen tijdens het vierde kwartaal van 2018 zijn iets gedaald, al was de daling bij andere partijen nog groter.

‘Mac-verkopen Q4 2018 gedaald’

Apple bracht het afgelopen jaar meerdere nieuwe Macs uit. Er kwamen twee nieuwe MacBook-modellen, namelijk de MacBook Pro in juli en de MacBook Air in oktober. Vooral de MacBook Air 2018 was een langverwachte update van een geliefd model. Waar gebruikers ook lang op hebben zitten wachten, is de nieuwe Mac mini. Helaas zien we dit niet terug in de verkopen, want de verkopen daalden volgens Gartner met 3,8%. Apple wist in totaal 4,9 miljoen Macs te verkopen, tegenover 5,1 miljoen een jaar eerder.

PC-verkopen in Q4 2018 volgens Gartner.

Toch is er ook goed nieuws. De verkopen van alle merken van het afgelopen kwartaal zijn namelijk met 4,3% gedaald. Dat betekent dus dat Apple minder hard gezakt is dan andere partijen, waaronder Asus, HP en Acer. Apple’s algehele marktaandeel het afgelopen kwartaal is dan ook iets gestegen van 7,1 naar 7,2%.

Als je kijkt naar het hele jaar, blijkt uit schattingen dat Apple zo’n 5% minder Macs verkocht heeft. Hou er wel rekening mee dat al deze cijfers puur gebaseerd zijn op schattingen van Gartner en dat de daadwerkelijke verkopen anders uit kunnen vallen. Of dat inderdaad zo is, zullen we in het geval van Apple helaas niet weten. Sinds het vorige kwartaal maakt Apple namelijk geen exacte verkoopcijfers meer bekend. Deze schattingen van bedrijven als Gartner zijn dus de enige houvast wat betreft verkoopcijfers.

Wel record voor Mac-omzet verwacht
Apple maakt uiteraard wel de omzetcijfers bekend. In Apple’s winstwaarschuwing van afgelopen week verklapte Tim Cook dat de Mac omzetrecords gebroken heeft. Apple gaf als mogelijke verklaring voor de teruglopende verkopen onder andere de leveringsproblemen van de MacBook Air. Gartner noemt problemen bij de productieketen ook als mogelijke reden voor de teruglopende verkopen van het afgelopen kwartaal.

Hoe zit het met jou? Heb jij het afgelopen kwartaal een nieuwe MacBook gekocht of wacht je nog steeds op de introductie van een nieuw model? Voor 2019 verwachten we bijvoorbeeld nog een langverwachte update voor de iMac en de Mac Pro. Meer daarover lees je in ons artikel met Apple-producten in 2019.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 11 januari: Artikel aangepast met andere formulering.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2019, 10:57
Bron Bron Gartner
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen mac, verkoopcijfers
Devices Mac, MacBook
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.