Apple kondigt 13-inch Retina MacBook Pro, dunnere iMac en nieuwe Mac Mini aan

Apple heeft een 13-inch MacBook Pro met Retina-scherm aangekondigd, een dunnere iMac en een vernieuwde Mac mini. Vooral de iMac heeft een spectaculair nieuw design gekregen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Macbook Pro RetinaApple heeft zojuist een 13-inch MacBook Pro met Retina-scherm aangekondigd, die maar 1,90 cm dun is. Deze nieuwe versie is 20% dunner dan voorheen. De laptop heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels, tweemaal de resolutie van een 1080p-scherm. De 13-inch MacBook Pro is voorzien van een MagSafe 2, twee Thunderbolt-aansluitingen, SD-kaartslot, HDMI-out en twee USB 3.0-slots. Een optische drive ontbreekt. De 13-inch MacBook Pro is het populairste laptopmodel dat Apple op de markt bent. Het is de tweede keer dat Apple een Retina-MacBook aankondigt; eerder dit jaar kwam er een 15-inch-variant op de markt.

De nieuwe MacBook Pro is vanaf vandaag verkrijgbaar vanaf een prijs van €1779. Dit is het basismodel met 2,5 GHz i5-processors, 8 GB RAM en 128 GB flashgeheugen. De oudere MacBook Pro blijft beschikbaar en is vanaf €1270 verkrijgbaar. De MacBook Air blijft ook te koop.

Uit eerdere geruchten bleek dat er drie varianten van de MacBook Pro met Retina beschikbaar zullen zijn, met respectievelijk 128GB, 256GB en 512GB aan flashopslag. De eerste twee modellen zouden een 2,5GHz-processor krijgen, terwijl de duurste variant een 2,9GHz-processor heeft. Alledrie zouden 8GB aan RAM-geheugen hebben. Zodra Apple heeft bevestigd wat er precies in de nieuwe Retina-MacBooks zit zullen wij dit artikel aanpassen.

Beweringen wezen er al langer op dat Apple een 13-inch Retina MacBook ging aankondigen. Tijdens WWDC kondigde Apple al een 15-inch MacBook Pro met Retina-scherm aan. De iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 en iPad derde generatie hebben ook allemaal een Retina-scherm. Bij een Retina-display zitten de pixels zo dicht op elkaar, dat je ze vanaf een gebruikelijke kijkafstand niet kunt onderscheiden.

Nieuwe iMac

iMacApple liet tijdens de presentatie ook een nieuwe iMac zien. Deze is qua ontwerp deels gelijk aan eerdere iMacs, dunner dan de vorige variant. De randen zijn 80 procent dunner, terwijl het scherm 45 procent dunner is dan in het 2011-model. Apple heeft gebruikgemaakt van ‘friction stir’-lassen om de onderdelen in de nieuwe iMac aan elkaar te lassen. De optische drive is verwijderd uit de iMac. Wil je een dvd of cd lezen, dan kan dit volgens Apple via een optische drive die je aansluit op een usb-poort.

Je kunt de nieuwe iMac krijgen met een 21,5-inch scherm of een 27-inch scherm. Volgens Apple heeft het scherm 75 procent minder last van reflectering. Bovenin de iMac zit een Facetime HD-camera en twee microfoons. Onderin vind je twee speakers. De nieuwe iMac heeft achterop een geluidspoort, sd-kaartpoort, vier usb3-aansluitingen, twee Thunderbolt-aansluitingen en een Gigabit Ethernet-poort.

Apple combineert in de nieuwe iMac een gewone harde schijf en flashgegeheugen met behulp van een ‘fusion drive’. Dit zorgt ervoor dat Apple het geheugen gebruikt dat zich het beste leent voor wat je precies probeert te doen. Hierdoor zou je Mac bijna net zo snel zijn als een Mac met enkel flashgeheugen. De iMac wordt geleverd met 128GB aan flashgeheugen en een harde schijf van 1TB of 3TB.

iMac

Het is ongeveer anderhalf jaar geleden sinds Apple een nieuwe iMac aankondigde. De toen aangekondigde iMac had een Sandy Bridge-processor en een Thunderbolt-aansluiting.

Voor een nieuwe iMac met een 21,5-inch display en een 2,7Ghz quad core processor betaal je $1299 dollar. Een 27-inch variant met een 2,9Ghz quad core-processor kost $1799. Beide iMacs hebben 8 GB aan RAM-geheugen. En 1 TB opslag. Hoeveel een iMac met meer opslagruimte zal kosten, is nog niet duidelijk.

Je betaalt voor de nieuwe iMacs het volgende:

  • 21,5″ iMac – 2,7GHz quad-core i5, 8GB RAM, 1TB HDD: €1379
  • 21,5″ iMac – 2,9GHz quad-core i5, 8GB RAM, 1TB HDD: €1579
  • 27″ iMac – 2,9GHz quad-core i5, 8GB RAM, 1TB HDD: €1899
  • 27″ iMac – 3,2GHz quad-core i5, 8GB RAM, 1TB HDD: €2079

De nieuwe iMac wordt vanaf december verscheept. Je kunt hem dan onder andere bestellen in de online Apple Store.

Nieuwe Mac mini

Mac miniApple brengt ook een nieuwe Mac mini op de markt, die vooral een hogere snelheid hebben dan eerdere Mac mini’s. In de Mac mini zit een Intel Core i5- of i7-processor, tot 16GB aan RAM-geheugen, Bluetooth 4.0 en een Intel HD Graphics 4000-videokaart. Er zijn drie varianten op de Mac mini die worden verkocht:

  • 2,5GHz Mac mini, dual-core i5-processor, 4GB RAM, 500 GB HDD – €649
  • 2,3GHz Mac mini, quad-core processor, 4GB geheugen, 1TB HDD – €849
  • 2,3GHz Mac mini (OS X Server), quad-core i5-processor, 4GB RAM, 2x 1TB HDD – €1049

De nieuwe Mac mini kan vanaf vandaag worden besteld in de online Apple Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2012, 21:52
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerpen mac, macbook air

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.