Apple komt in actie tegen iTunes Gift Card-fraude

Apple blijkt begonnen met het bestraffen van mensen die frauduleuze iTunes Gift Cards gebruiken. Bij sommige mensen is al het iTunes Store-account permanent geblokkeerd omdat ze dergelijke Gift Cards gebruikten.

itunes gift cardEen tijd geleden schreven we over fraude met iTunes Gift Cards. Daarbij kon je voor een paar dollars een iTunes-kadobon van $200 kopen. Klinkt te mooi om waar te zijn en dat bleek ook het geval: er zat een crimineel netwerk van Chinezen achter. Hoe de Chinezen precies te werk gaan is nog steeds niet helemaal bekend: ze beweerden een keygenerator te gebruiken, maar één van onze tipgevers ontdekte ook dat er handel in gestolen creditcards aan te pas kwam.

Het kopen van zo’n Gift Card is verleidelijk, maar ook strafbaar. Recent blijkt Apple te zijn begonnen met een campagne om fraudeurs te bestraffen. Op verschillende forums en blogs melden gebruikers dat hun iTunes-account permanent is geblokkeerd na het gebruik van een Gift Card die ze op eBay hadden gekocht. Daarmee verloren ze ook alle toegang tot aankopen via de iTunes Store.

Eén persoon raakte $5.000 aan iTunes Store-content kwijt nadat hij meerdere $50 iTunes Gift Cards had toegevoegd. Maar ach, waar hebben we het over? Hij zal de content vast voor een appel en een ei hebben gekocht. Macworld nam contact op met Jason Roth, mediacontactpersoon voor iTunes. Die kon alleen wat algemene dingen zeggen: dat Apple hard aan het werk is om fraude tegen te gaan en dat het beleid van Apple hieromtrent duidelijk is uitgelegd in de voorwaarden van Apple. Daar is inderdaad te lezen:

Apple reserves the right to close customer ac counts and request alternative forms of payment if a Gift Certificate, iTunes Card, Content Code or Allowance is fraudulently obtained or used on the iTunes Store.

Als je account wordt afgesloten kun je klagen bij Apple, maar dat zal weinig effect hebben als je daadwerkelijk een valse Gift Card hebt gebruikt. Er zijn ook eerlijke aanbieders van iTunes Gift Cards op eBay, maar als de prijs lager ligt dan de waarde die erop staat moet je op je hoede zijn. Verkopers die buiten de VS wonen en Amerikaanse iTunes Gift Cards verkopen zijn al bij voorbaat verdacht. Ook aanbieders die meerdere Gift Cards voor een veel lagere prijs verkopen zijn daar vast niet op een eerlijke manier aan gekomen.

Via: Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2009, 14:53
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen gift, itunes, wenskaarten

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.