Reacties voor: ‘Apple moet iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’ [update]

Apple zou meer moeten doen om iPhone-verslaving onder kinderen te voorkomen, omdat het zou leiden tot geestelijke schade en ongelukkige gevoelens. Twee grote aandeelhouders willen daarom dat Apple meer hulpmiddelen voor ouders maakt, om gebruik van iPhones te beperken.

Reacties: 22 reacties

  1. Met Circle houd ik de zaak redelijk goed onder controle. In ieder geval wordt duidelijk hoeveel en waaraan tijd tijd besteed wordt en kunnen we gerichte afspraken maken.

  2. Wat betuttelend allemaal zeg. Waarom zou dit t probleem van Apple zijn. De ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk. En er zijn genoeg Apps om dit soort dingen tegen te gaan

  3. Verbeter het Nintendo® Switch concept ala Apple?
    Just an idea.

  4. Misschien moeten ouders eens zelf beter op de kinderen letten en eisen stellen. Daarbij moet je niet Apple erop aan kijken, als je dat doet ook andere fabrikanten.

  5. Origineel geplaatst door Snucky
    Misschien moeten ouders eens zelf beter op de kinderen letten en eisen stellen. Daarbij moet je niet Apple erop aan kijken, als je dat doet ook andere fabrikanten.

    Als ze aandelen Google hadden gehad, hadden ze dat vast en zeker gedaan. Maar dat zal hier niet het geval zijn. Daarbij denk ik dat het geen slecht idee is om ouders nog meer controle te geven over de apparaten die de kinderen hebben.

    Ik zie liever dat je als ouder de controle hebt dan dat een techbedrijf op basis van ontwikkelde algoritmes dat gaat doen.

    Dus meer controle hoeft niet persé slecht te zijn, zolang het je eigen keuze betreft.

  6. Eigenlijk zeggen de briefschrijvers: Apple moet onze kinderen beter opvoeden. En laat dat nou net de (hoofd?)taak van ouders zijn!

    Tip: leer je kind op tijd de betekenis van ‘nee’. Dan ben je al een heel eind.

  7. Ik als ouder reguleer het gebruik van “schermen”(tv, ipad, spelcomputers enz.), maar blijf het best wel moeilijk vinden om hier consequent in te blijven.
    Dat de gevaren op langere termijn onderzocht mogen worden ben ik het wel mee eens. Wat meer handvatten voor ouders hierin vind ik ook geen overbodige luxe. Dit probleem is nl. best nieuw en kan me voorstellen dat het moeilijk is voor ouders vooral omdat er weinig tot niks op dit gebied geregeld is door overheid en/of scholen. Ik denk toch dat daar nog wel wat te halen valt, zonder te gaan betuttelen.

  8. Elke ouder is verantwoordelijk voor z’n eigen kind.
    Kan je dat niet opdragen en vind je het moeilijk om consequent te zijn? Dan faal je gewoon keihard als ouder. Klaar punt uit.

  9. Origineel geplaatst door ButcherJF
    Eigenlijk zeggen de briefschrijvers: Apple moet onze kinderen beter opvoeden. En laat dat nou net de (hoofd?)taak van ouders zijn!
    Tip: leer je kind op tijd de betekenis van ‘nee’. Dan ben je al een heel eind.

    Dat is niet wat de briefschrijvers zeggen. Opvoeden is en blijft natuurlijk verantwoordelijkheid voor de ouders. Het is m.i. te makkelijk om te denken dat ‘nee’ volstaat.

    Het gaat hier niet alleen om kleine kinderen, daar kun je vaak nog consequent zijn met 1 uur schermtijd per dag (iPhone, iPad of tv). Het gaat hier vooral om de fase erna. Tegen de tijd dat ze 10 jaar zijn willen ze een eigen iPhone net als hun klasgenootjes. Dan kun jij als enige ouder in de klas principieel ‘nee’ zeggen en dan moet je eens kijken hoe vriendjes erop reageren.

    Dan hebben ze dus een smartphone op zak en kunnen ze in principe onbeperkt het www op. Hoe ga je dan om met het schermgebruik? Moet je bijvoorbeeld ‘Find my iPhone’ aanzetten? Moet je hun surfgebruik monitoren en wat ze wel en niet mogen zien? En al spreek je dit af….hoe monitor je dat ze zich aan de afspraken houden? Vooral als papa en mama op ieder moment van de dag op hun iPhone kijken.

    Een tijdslot of gebruikers dashboard zou best kunnen helpen.

  10. Origineel geplaatst door Mark
    Elke ouder is verantwoordelijk voor z’n eigen kind.
    Kan je dat niet opdragen en vind je het moeilijk om consequent te zijn? Dan faal je gewoon keihard als ouder. Klaar punt uit.

    En jij hebt zelf geen kinderen (ouder dan 6) kan ik hieruit afleiden.

  11. Apple kan hierin “helpen” en “ondersteunen” zodat ‘t makkelijker wordt gemaakt voor de ouders.
    Elk hulp voor de ouders dat de “verslaving van het kind” tegen gaat, is mooi meegenomen!

  12. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  13. Hier ook jonge gezinsleden. Het is ook lastig om consequent te blijven. Zeker als ze rond 10 jaar zijn en bijv. ‘hutje bouwen’-fase gepasseerd zijn tijdens een regenachtige vakantiedag.

    Ik vind het absoluut niet verkeerd als Apple wat meer opties inbouwt in bijv. familie-sharing gedeelte bij de instellingen. Ik heb dus Familie-delen aan en div. oudere iOS apparaten zijn daaraan gekoppeld voor de kinderen. Ik zou dus statistiek van gebruiksmomenten willen kunnen inzien en kunnen ingrijpen met tijdslot. Speeltijd verstreken na ±1,5 uur? Dan op zwart tot volgende dag. Ideaal! Waarom kan dat wel op de Mac (Ouderlijk toezicht) en niet op iOS, de tijdslot. Jawel, tijdslot kan wel op iOS, maar dan handmatig per keer.

    Het liefst zie ik iOS veranderen met login-multi-user-screen (zoals bij Netflix app) als je meerdere gebruikers hebt op de iPad. Dat ik kan instellen dat KIDS niet aan bepaalde apps kunnen komen. Dat de kinderen niet aan mijn Berichten/Mail/social media-apps komen. Ik heb gewoon echt liever niet dat hun vriendjes meelezen. Daar is werk te verzetten en dit roep ik al een paar jaar. Nog even en het is niet meer nodig voor mijn eigen kinderen. 😉 Ik kan ook niet met mijn neus overal bovenop zitten.

    Maar opvoeding is verder aan de ouders, absoluut, maar hulpmiddelen via instellingen op de iPad vergemakkelijkt het wel.

  14. Origineel geplaatst door Davey
    Verbeter het Nintendo® Switch concept ala Apple?

    Just an idea.

    Helemaal geen slecht idee!

    Voor de niet switch gebruikers.

    Eens in de zoveel tijd geeft de switch zelf aan om even een pauze te nemen van “het scherm” de nintendo geeft je dan twee opties: doorspelen of pauze nemen.

    Dit ala Apple. Vind ik geen slecht idee. Stel dat je maar drie keer op doorspelen mag klikken zodat je toch dat level kan halen als je de melding aan het eind van het level ontvangt. Klik je een extra keer op doorspelen kreegt de ouder een bericht dat de zoon of dochter niet luistert naar jou limieten xD

    Laatste is gein maar zou zomaar kunnen.

  15. @JustinK: Dit komt me bekend voor van de Nintendo Wii, maar ik ben het nog nooit tegengekomen op de Switch.. Ouderlijk toezicht staat daarentegen wel aan

  16. @JustinK: Dat is niet waar Davey naar verwijst volgens mij. De Switch komt met een mobiele app voor de ouders waarmee ze kunnen zien wat hun kinderen spelen en hoelang. Als ze vinden dat ze te lang spelen kunnen ze een waarschuwing in beeld zetten die de kinderen kunnen opvolgen (of niet). Als je kind deze waarschuwing negeert heb je de mogelijkheid het apparaat uit te zetten vanaf een afstand.

    Ze kunnen ook per dag een speeltijd instellen en restricties leggen op de spellen die gespeeld mogen worden.

  17. Verslaving onder kinderen onderzoeken?? En de volwassenen dan??? Ik ken er die kunnen niet meer zonder.
    Ik leg hem steeds vaker boven. Heerlijk die rust.

  18. Je kan het betutteling noemen, maar als ik rond mij kijk (ik geef al bijna twintig jaar les op een middelbare school) dan zie ik hoe langer hoe meer leerlingen die verslavingsgedrag vertonen. Tot vorig jaar was ik nog tegen een verbod op scholen, maar wat ik de laatste tijd zie, is écht wel verontrustend te noemen.
    Er zijn leerlingen die echt furieus worden als je ze in de les vraagt om hun telefoon af te geven omdat ze het niet kunnen laten om hun telefoon te checken. Ook al krijgen ze ‘m terug op het einde van de les, voor veel jongeren is dat al genoeg om helemaal depri te worden. Als je ermee dreigt dat je die telefoon inneemt tot het einde van de dag, dan komen ze écht op hun blote knieën smeken om ‘m terug te krijgen.
    Of een verbod zoals in Frankrijk gaat werken? We zullen zien.

  19. Apps, dashboards en instellingen om je te helpen op te voeden, lees ik hier. Seriously?

    Heb je ook apps dat ze voldoende buiten spelen, groente eten, nette zinnen maken, niet met hun handen eten?

    Kom op zeg.

  20. @Mondo: En wat denk je dan bij familiebezoekjes zoals feestdagen en verjaardagen de puberende smartphone-addicts op de bank. Niemand die er gelijk wat van zegt… Dat verschilt per familie natuurlijk, sommigen zorgen voor een mandje waarbij iedereen z’n mobieltje inlevert, dieptriest dat het zo ver komt, maar het is wel effectief.

    Ik ben wel voor verbod op scholen tijdens de lessen. Dit kan niet snel genoeg ingevoerd worden. Ze hebben het echt helemaal niet nodig tijdens de lessen. Alleen voor erna als excuus om bereikbaarheid met thuisfront (jaja, vroeger konden we ook zonder dat ding)

  21. Wat ook een oplossing zou kunnen zijn, is dat je voor kinderen bepaalde apps afsluit. Het is nu alles of niks, ook voor degene die erna de iPad of iPhone gebruikt. Het zint bijvoorbeeld niet echt dat onze kinderen al mijn berichten kunnen lezen, maar een eenvoudige switch om dit onmogelijk te maken is er niet. Zelfde geldt voor spelletjes, Youtube, Instagram, etc. als je wel een iPad wil toestaan om informatie op te zoeken voor huiswerk, maar die apps wil blokkeren, is dat niet mogelijk.

  22. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.