Apple introduceert iOS 7 met nieuw design

Apple heeft iOS 7 officieel aangekondigd. iOS 7 krijgt een totaal ander uiterlijk met talloze nieuwe functies, zoals Control Center, AirDrop, fotofilters en multitasking voor alle apps.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios 7 plaatjeApple heeft iOS 7 onthuld, de nieuwste versie van iOS. “iOS 7 is de grootste verandering van iOS sinds de introductie van de iPhone”, vertelde CEO Tim Cook. Het zit vol met nieuwe functies en is voorzien van een “indrukwekkende nieuwe interface”. iOS 7 heeft een nieuw ontgrendelscherm en een glas-achtige interface voor pop-ups. Alle icoontjes hebben een nieuw kleurpalet gekregen en er is hevig gebruik gemaakt van transparantie. iOS 7 kan worden geïnstalleerd vanaf de iPhone 4 en komt officieel dit najaar beschikbaar.

Wanneer komt iOS 7 beschikbaar en is het ook geschikt voor jouw iOS-apparaat? Lees ons artikel: ‘iOS 7: wanneer te downloaden en voor wie?

iOS 7 heeft een soort 3D-interface gekregen: als je je telefoon draait, verandert het perspectief. Er is daarbij een soort parallax-effect bij het bekijken van de wallpaper. De weerapp is voortaan geanimeerd, met bijvoorbeeld sneeuwvlokken en bliksemflitsen. De kaarten bij het multitasken zien er anders uit en dat geldt ook voor oude vertrouwde apps zoals Aandelen en Kompas, die er al jaren hetzelfde uitzien.

ios7 agenda

ios 7 design

In de Mail-app zitten gestures die wel lijken op die van Mailbox:

ios 7 mail

ios 7 weerbericht

ios 7 lockscreen

Het Berichtencentrum is nu bereikbaar vanaf het ontgrendelscherm en bevat veel meer informatie. Dit is een wens van veel pro-gebruikers.

ios7 berichtencentrum

Nog een aantal andere verbeteringen:

  • Multitasking voor alle apps.
  • Intelligent scheduling voor apps: de meestgebruikte apps krijgen prioriteit op andere.
  • Safari krijgt ondersteuning voor de eerder vandaag aangekondigde iCloud Keychain, een schermvullende interface, slimme zoekfunctie en meer.
  • Safari heeft een nieuwe interface met tabbladen (niet meer beperkt tot 8 stuks) en is compleet nieuw ontworpen, net als alle andere apps.
  • Control Center (zie hieronder) geeft toegang tot functies als muziekfuncties, schermhelderheid en AirPlay

ios 7 control center

iOS 7 ondersteunt AirDrop, zoals eerder al was uitgelekt. Je kunt op die manier foto’s en andere content versturen naar iemand anders. Hierbij wordt gebruik gemaakt van peer-to-peer Wi-Fi.

airdrop ios 7

Uiteraard is de Camera-app compleet vernieuwd in iOS 7. Om te voorkomen dat je een eindeloze ongeordende reeks foto’s krijgt voegt Apple je foto’s toe aan collecties.

ios7 fotos

Siri heeft in iOS 7 een nieuwe stem gekregen. Je kunt kiezen uit een mannelijke of vrouwelijke stem in het Engels. Er zijn diverse nieuwe commando’s toegevoegd. Bovendien kondigde Apple Siri in the Car aan, met nog meer functies voor in de auto.

ios 7 siri

Het handmatig updaten van apps is niet meer nodig. Apple doet het automatisch, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Dit gebeurt op de achtergrond.

In de Muziek-app zie je voortaan alle gekochte muziek vanuit iCloud in je muziekbibliotheek. In de Video-app zie je op soortgelijke wijze je tv-shows en films. Apple kondigde ook een nieuwe functie iTunes Radio aan (eerder uitgelekt onder de naam iRadio). In een apart artikel bespreken we de mogelijkheden van iTunes Radio.

Om diefstal van iOS-apparaten tegen te gaan heeft Apple een nieuwe maatregel ingevoerd: als een dief je iPhone vindt en wist, kan hij er niets mee zonder de inloggegevens van de originele eigenaar.

Wat vooraf ging…

Voorafgaand aan WWDC leken al veel details te zijn uitgelekt. Zo werd gesproken over een dunner lettertype (Helvetica Neue Ultra Light), nieuwe icoontjes voor de standaardapps en minder nadruk op realistische elementen, zoals leerstiksels en houtstructuren. Die voorspellingen zijn uitgekomen. Ook bleek dat de op het laatste moment gelekte details van 9to5mac opvallend goed kloppen. De nieuwe app-icoontjes komen overeen met het design dat uitlekte.

Tim Cook liet aan het begin van de iOS 7-aankondiging weten dat er tot nu toe 600 miljoen iOS-apparaten zijn verkocht. Tijdens WWDC 2012 lag dat aantal op 365 miljoen iOS-apparaten, wat een enorme groei aangeeft. Ook benadrukte Cook dat iOS-gebruikers hun apparaten veel intensiever gebruiken dan mensen met een andere smartphone, met name Android: ze installeren meer apps, doen meer aankopen op mobiel en maken meer gebruik van de mobiele browser. Dat blijkt telkens opnieuw uit onderzoeken.

Eén nieuwe functie kwam al tijdens het bespreken van OS X 10.9 Mavericks naar voren: je kunt straks in de Maps-applicatie op de Mac routebeschrijvingen opvragen en die rechtstreeks naar je iPhone sturen. Op de Mac komen ook apps zoals iBooks (voorheen alleen op iOS) en meer iOS-achtige notificaties beschikbaar.

Apple heeft inmiddels ook een online video van iOS 7 vrijgegeven. In bijna acht minuten worden allerlei innovaties van het nieuwe besturingssysteem getoond.

iphone ios 7

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 13:27
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, wwdc 2013

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.