Reacties voor: Apple gaat ook overstappen op universele telefoonlader

Tien telefoonfabrikanten zijn overeengekomen dat ze vanaf volgend jaar een universele adapter voor de mobiele telefoon gaan gebruiken. Ook Apple staat in het lijstje; dat was eerder niet het geval.

Reacties: 78 reacties

  1. dus er komt n nieuwe iphone:P

  2. Dat is heel goed nieuws! HTC had al iets vergelijkbaars met hun extended USB, gelukkig maar dat de rest van de fabrikanten nu ook die richting op gaat.

    Ben wel heel verrast dat Apple de iPhone met een (micro)USB-stekker gaat leveren: dat had ik niet verwacht.

  3. @Positivo:
    Ja wss is dit het aller eerste nieuwtje wat de nieuwste iPhone gaat bevatten 😛

  4. Het zal wel een berg van verloop stukjes worden 🙁

  5. Maar met mini USB kan de iPhone toch niet worden opgeladen? Of verzin ik dit?

  6. vet! heel goed. Is natuurlijk ook onzin al die adapters…
    En het is goed voor het milieu, alleen maar voordelen. Ben wel benieuwd hoe ze dat gaan oplossen voor de Dock-connector accessoires. Hoop een soort ‘plugje’ ernaast anders kan je die allemaal weer weg gaan gooien….

  7. Dan krijgt de iPhone dus zo’n lelijk usb ingangetje en kan je al je ipodaccessoires weggooien. Ik vind die dockconnector juist heel fijn en mooi.

  8. @Jelle: het wordt ingebouwd in nieuwe telefoons…

  9. “Consumenten hoeven vanaf nu niet meer hun oude oplader weg te gooien als ze een nieuwe mobiel kopen,”

    uhmmmm, ze moeten toch nog overstappen naar het nieuwe model opladers… XD

  10. Nee! Echt niet! Alsjeblieft niet! 🙁

    De dockconnector is geweldig.

  11. Heeft HTC toch een vooruitziende blik 😛

  12. apple gaat er heus wel een verloop voor leveren, voor de oude randapparatuur ed…

  13. @Koen Visser: True. Wat ik me ook afvraag is hoe dat nou straks met nieuwe toestellen gaat: krijg je daar dan geen adapter meer bij? Anders krijg je alsnog een bureaula met allemaal dezelfde laders.

  14. Erg goed dat apple hieraan meedoet. Erg milieu-bewust.

    Ik denk dat de oude dockconnector gewoon blijft bestaan, maar dat er met nieuwe iphone/ipod modellen alleen een USB->micro-USB kabel wordt meegeleverd. (dus dan heeft het apparaat een dockconnector en een micro-USB ingang)Dus dan kunnen alle nieuwe modellen gewoon de oude docking stations blijven ondersteunen.

  15. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Koen Visser: Wat ik me afvraag is hoe dat nou straks met nieuwe toestellen gaat: krijg je daar dan geen adapter meer bij? Anders krijg je alsnog een bureaula met allemaal dezelfde laders.

    Haha verplaatsen van het probleem ja. Ik denk dat het het zelfde verhaal wordt als met de printers die standaard geen printkabel bevatten. Moet je er dan dus los bijkopen.

  16. Origineel geplaatst door Rian
    Nee! Echt niet! Alsjeblieft niet! De dockconnector is geweldig.

    Wat is daar zo geweldig aan dan? Oftewel, wat kan de dockconnector wel wat micro usb niet kan?

  17. als het maar geen “bud”-plug wordt lol

  18. Hebben die mensen dan niet een verzameling van universele adapters als het is ingevoerd? :’)

  19. Origineel geplaatst door Positivo
    dus er komt n nieuwe iphone:P

    hahaha ja denk t ook 😛
    Ik ga vast sparen 😉

  20. @Positivo Of ze maken een micro usb poort op de huidige connector

  21. Milieu bewust?als ze niet mee doen krijgen ze een boete

    Origineel geplaatst door Tom
    Erg goed dat apple hieraan meedoet. Erg milieu-bewust.Ik denk dat de oude dockconnector gewoon blijft bestaan, maar dat er met nieuwe iphone/ipod modellen alleen een USB->micro-USB kabel wordt meegeleverd. (dus dan heeft het apparaat een dockconnector en een micro-USB ingang)Dus dan kunnen alle nieuwe modellen gewoon de oude docking stations blijven ondersteunen.

  22. EHm… die dockconnector blijft gewoon hoor. Het enige wat veranderd is dat de USB kabel aan het uiteinde vervangen word door miniUSB die in een standaard adapter kan.

  23. Ik hoop dat ze de micro naast de dockcon zetten zodat het blijft wat het is en toch ook een mogelijkheid hebt om het via micro op te laden

  24. Het kan ook gewoon dat Apple hier wel mee akkoord gaat, maar ze kunnen ook gewoon een andere oplader standaard meeleveren zoals nu.

    Dus, dat ze de mini USB niet gaan gebruiken en gewoon een eigen oplader erin doen. Dan hoeft de consument niet apart een oplader te kopen.

  25. Op RTL 7 was er net een stukje over

  26. @Normalis: Het is een overeenkomst, het is geen wet. Er is hier dus sprake van vrijwillig meedoen.

  27. en wat moet ik dan straks met al mijn dock connector kabeltjes? 😕

  28. Iemand een idee vanaf wanneer dat het geval zal zijn?

  29. zeer terecht, maar ze hadden beter voor apple’s 30 pins dock connector kunnen gaan, want dat ziet er gewoon mooi uit en dan hoef ik niet strx al mijn accesoires weg te gooien.. want dat gaat nu gebeuren ipv die adapters…

  30. Ik denk dat apple gewoon de dockconnector blijft gebruiken en misschien wel een dock gaat meeleveren met een micro-usb aansluiting erop.

  31. Nu nog maar ze wilden er een wet van maken als ze er niet uit kwamen

    Origineel geplaatst door Patrick@Normalis: Het is een overeenkomst, het is geen wet. Er is hier dus sprake van vrijwillig meedoen.

  32. Origineel geplaatst door Freek
    Origineel geplaatst door RianNee! Echt niet! Alsjeblieft niet! De dockconnector is geweldig.Wat is daar zo geweldig aan dan? Oftewel, wat kan de dockconnector wel wat micro usb niet kan?

    Het is een mooie brede port, i.p.v. een miezerig klein poortje. En bovendien zit ik dalijk met een walgelijk verloopje op me accessoires!

  33. Goed nieuws, je moet weten, per gsm dat je koopt zit meestal €20 verrekend in de prijs (kost van de lader).

    Ook zullen dan standaard alle gsm’s via micro-usb aan pc data syncen en terwijl opladen, wat een goede stap vooruit is.

    Ook is het goed voor de iPhone, want de huidige dock-connector is niet van de stevigste kwaliteit.

  34. Stelt dus allemaal niets voor. De meeste GSM waren al oplaadbaar via een mini USB en ook werkten ze al op 5V.

    Wat er dus bij gaat komen is dat fabrikanten een lader en een los snoertje gaan meeleveren.

    Ook dat verhaal “oude lader weggooien” slaat nergens op. Meeste mensen verkopen hun oude toesten en dan wil de koper er graag een lader bij. Diegenen die “een la vol laders heeft” moet zich afvragen waar al die GSM’s zijn gebleven en waarom de laders niet dezelfde zijn opgegaan.

    Kortom, veel gezever om de miljeufanboys te plezieren maar weinig tot geen zinvolle daad. (Inderdaad, zoals altijd met de HH politici)

  35. Ik vind het maar een onzin verhaal.. zal je zien dat je een nieuwe telefoon zometeen koopt zonder oplader.. die mag je er dan voor een x bedrag erbij kopen.. en waarom micro usb? je hebt al gewoon en mini usb.. er zijn ook al genoeg verloopstukjes om verschillende telefoons via usb mee op te laden.. maargoed als het beter voor het milieu is waarom niet xD

  36. Ik zie liever dat er één universele lader komt voor verschillende gadgets/apparaten. Hoeveel moet je er nu wel niet meeslepen als je op vakantie gaat? Eén lader zou hiervoor een veel betere oplossing zijn dan één lader voor die telefoontoestellen…

  37. Wat een onzin! Je krijgt toch bij elke telefoon standaard een oplader?
    Wat maakt het dan uit? Of gaan ze dan geen adapters meer grats erbij leveren?

  38. Volgens het nieuws op tv, krijgt een universele netadapter een ” gewone ” USB contactstop zoals de Apple adapter al heeft.

    Geen mini USB dus !!!

  39. Origineel geplaatst door Martijn RusschenIk denk dat apple gewoon de dockconnector blijft gebruiken en misschien wel een dock gaat meeleveren met een micro-usb aansluiting erop.

    Vrij zinloos, dan blijf je het probleem van verschillnde snoeren houden

  40. Met andere woorden Apple is eigenlijk al klaar: usb laden werkt al via computer en adapter-blokje!

  41. Prima dat ze meedoen, het gaat er, behalve het milieu, vooral om dat consumenten niet elke keer bij elke nieuwe telefoon een aparte autolader of bijv. Nieuwe adapter hoeft te kopen, in de toekomst zullen toestellen dan ook vast zonder adapter verkocht gaan worden! Ik weet door ervaring uit de winkel dat dit een grote ergenis is. Hulde voor dit initiatief!

  42. Hoe makkelijk het ook kan zijn, ik vind dat Apple altijd onderschijd maakt in zijn producten, en dan gaan ze iets ”universils” toepassen. Beetje jammer.

  43. Ik begrijp idd niet wat dat voor Apple inhoudt: hoe universeler kun je zijn dan Apple nu is? Er zit toch een keurige standaard 5 volts USB-sluiting op de oplader? Ik laad daar ook de iPod Shuffles van m’n kids mee op…

  44. Word gewoon een Dock naar mini-usb kabel apple gaat echt geen mini usb connector erop doen dat is geen apple stijl

  45. Origineel geplaatst door Positivodus er komt n nieuwe iphone:P

    juist! De iPhone 3GXL.

    Wat zullen die mensen balen die net de 3g small hebben gehaald 🙂

  46. De gene die vragen waarom dit handig is…

    Ik heb in de auto, 2 autoladers liggen, 1 met mini-USB en 1 met apple dock connector…

    Echter apple is zo slim geweest om de 30 pins dockconnector voor de iphone te veranderen, waardoor ik de ipod oplader nu net voor de iphone kan gebruiken…

    Ik heb geprobeerd een usb-dock connecter kabel aan te sluiten op een usb uitgang van een auto-lader.. Werkt ook niet..

    Daarom is het handig als dit straks universeel is, niet voor de laders thuis, maar voor de laders in de auto, op de boot, accu-packs, etc.

  47. Ben benieuwd hoe dit gaat werken. Weet wel dat als het geen fatsoenlijke oplossing wordt alle accesoirefabrikanten moord en brand gaan schreeuwen. Ik denk trouwens dat de effecten hiervan pas over tientallen jaren zichtbaar zijn.

  48. @Freek:
    De Dock-connector doet veel meer dan een usb. geluid en video bijvoorbeeld.
    Alle bestaande accessoires wordt nutteloos als de dock-connector verdwijt. een mini usbpoort vind ik geen goede oplossing. zoals apple het nu heeft met het USB blokje is de perfecte oplossing. Gelijk een kabel voor in je Mac/PC. Vind trouwens de RTL nieuws niet duidelijk wat ze nou precies willen.

  49. Dit wordt gewoon een losse dockpoort met een mini-USB poort ipv een kabel eraan vast…

  50. Ben ik de enige die dit maar niets vind? Als ze het doen zoals ik in gedachten heb lijkt het me wel ok, maar als ze de dockconector naar microUSB veranderen is het maar niks en het komt duurder uit voor Apple om nieuwe producten te gaan ontwikkelen die met deze connector moeten werken. Als ze hun connector behouden en er ipv een vaste kabel aanmaken er een microUSB poortje inbouwen dan lijkt het me wel wat.

  51. De fabrikanten zijn ook verplicht om ervoor te zorgen dat batterijen makkelijk door de gebruiker verwisseld kunnen worden.
    Daar heeft Apple ook een eigen invulling aan gegeven.
    Niet dus.
    Verbeter me als ik het fout heb, maar volgens mij is Apple de enige fabrikant die zich NIET aan deze regel houdt.

  52. Uit milieu oogpunt moeten we niet steeds de laders weg gaan gooien. Waarom wordt er dan niets gezegd over het feit dat de mensen gemiddeld gezien elke 2 jaar een nieuw toestel nemen.
    Laten ze uit milieuvriendelijk oogpunt één universeel telefoontoestel maken wat hufterproof is en zeker 20 jaar meegaat.
    En zo kunnen we natuurlijk wel verder gaan met alle andere apparatuur, multimedia, witgoed etc etc.

    Een universele lader heeft alleen zin als deze niet meer automatisch meegeleverd wordt als je een gsmtoestel koopt. Dat heeft weer tot gevolg dat alles duurder wordt. een gsmtoestel zonder lader wordt echt niet goedkoper als nu mét lader.
    Die lader zul je later dan apart moeten gaan betalen…kassaaaaa.

  53. @Gonny van der Zwaag:

    Nokia is hier al mee begonnen onlangs. Een van de laatste modellen werd verkocht zonder lader.

    Denk dat het sowieso tijd nodig heeft. Nokia laders heeft iedereen wel liggen omdat Nokia al 15 a 20 jaar op de Nederlandse markt te krijgen is en ze de laatste 10, 15 jaar vasthouden aan hetzelfde model plug en lader.

    Dus Apple zal de eerste paar jaar gewoon haar toestellen verkopen MET lader en kabels. Fabrikanten als Samsung, LG, SE en Nokia zullen hier snel al mee stoppen waarschijnlijk omdat deze merken al jaren te verkrijgen zijn.

    Heb je wat aan dit antwoord? Ha!

  54. Denk maar niet dat Apple de dockconnector laat vallen. Dat wordt gewoon een extra verloopplug van Dock naar micro-USB om op te laden. Het dockingstation zal niet wijzigen, want die hangt met de normale USB kabel aan je PC.

  55. Dus het is voor de ‘nieuwe’ merken een kwestie van jaren voordat ze kunnen stoppen met het leveren van laders in dezelfde doos als het toestel.

    De gevestigde merken kunnen hier bij wijze van spreken morgen al mee stoppen.

    En het verhaal universeel kent 2 kanten.
    – Per merk 1 lader.
    – 1 lader voor alles wat er te krijgen is.

  56. Ik verbaas me oprecht over de onnozele opmerkingen hier.

    Hoe moeilijk is het nou helemaal te begrijpen?
    Op dit moment is het zo dat zowat elk merk telefoon z’n eigen unieke poort heeft waar oplader op wordt aangesloten.
    Straks is het de bedoeling dat alle (participerende) merken een micro-USB poort gaat gebruiken op hun toestellen.

    Het voordeel hiervan lijkt me vanzelfsprekend, maar voor degenen waarbij het kwartje niet valt; Nooit meer een lege batterij wanneer je op bezoek bent bij vrienden, hun oplader (van een ander merk) past ook op jouw iPhone.
    Geen twee adapters meer mee op vakantie omdat je vriendin een ander merk telefoon heeft.
    Koop je een nieuwe telefoon, dan leg je je oude oplader voor noodgevallen op ‘t werk neer, want die ouwe oplader past ook gewoon op je nnieuwe telefoon.
    Etcetera.

    Het gaat dus NIET om het USB-uiteinde van je huidige oplaadkabeltje, maar om de dockpoort onder aan je toestel; dit zou -als dit bericht klopt- een micro-USB poort moeten worden. Of extra, want ik kan me niet goed voorstellen dat mensen blij zullen zijn als al hun accessoires met dockconnector ineens waardeloos zijn.

  57. @sredlums: Hèhè eindelijk iemand die het wel begrijpt.

  58. Origineel geplaatst door Positivo
    dus er komt n nieuwe iphone:P

    Als dat zo is dan wordt ik helemaal leip! 😀
    Als er volgend jaar een nieuwe iPhone komt bijv. Dan ben ik zeker van de partij;) Alleen hoe gaan we hem dan noemen?
    iphone 3G 2F2H (2 fast 2 handle) 😉

    On-Topic: Is zeker wel mooi zo’n universele telefoonlader. Vooral als je iemand bent die veel aan wereldreizen doet.

  59. Ik voorspel dat de Iphone 4G is voorzien van deze nieuwe standaard.

    Zo het eerste gerucht is al weer een feit maar we moeten nog wel een jaar wachten op de nieuwe Iphone 😀

  60. Allemaal leuk en aardig, maar ik moet op vakantie. Waar blijft #%$^%#^%#$ die TomTom????

  61. ik zie totaal het nut niet van een universele adapter, krijg ik dan geen adapter meer bij de eerst volgende telefoon die ik koop, moet ik dat ding dan los erbij kopen?, anders heeft het ook geen zin, als ik bij iedere telefoon die ik koop een universele adapter krijg

  62. @seminifeer:
    De regel is niet dat de gebruiker de accu kan verwisselen, maar dat iemand (bijvoorbeeld een recyclingsbedrijf) de accu er uit kan halen. Dat mag dus door in de gebruiksaanwijzing op te nemen hoe dat moet. Philips zet dus in de gebruiksaanwijzing van een elektrische tandenborstel dat je deze 24 uur in de diepvries moet leggen en dan met een tang de kunstof buitenkant moet afbreken. Lijkt me dat de tandenborstel dan niet echt bruikbaar meer is, echter is de accu nu netjes verwijderd om te recyclen en daar ging het de regel om…

  63. Ik voorzie allemaal mini-usb stekkertjes uit de muur van mijn stamkroeg, of wachtkamer, of vliegveld… lijkt mij perfect!

  64. @East:
    De “betere” USB laders kun je wel met de iPhone gebruiken. De USB standaard heeft altijd al gezegd dat laders de 2 USB-datapennen moeten kortsluiten. Apple laders (en een paar andere merken) hebben dat altijd al gedaan. No-name laders niet.

    Er zijn ook gegronde technische redenen waarom nieuwe iPhones eisen dat losse laders die pennen kortsluiten: dan weet de iPhone dat hij maximale stroom mag vragen zonder eerst een data-uitwisseling te doen om te kijken of de USB port niet alleen maar low-power ondersteunt.

    Het goede nieuws: met een soldeerbout en een stukje aluminiumfolie maak je je lader iPhone-compatible.

  65. Op onemorething staat; Het feit dat Apple de overeenkomst onderschrijft betekent niet dat afstand gedaan zal worden van de dock-connector-standaard die Apple ontwikkeld heeft voor de iPhone en iPod. Waarschijnlijk zullen alle in Europa verkochte iPhones in de toekomst geleverd worden met een dock-connector naar micro-USB-snoer en een micro-USB adapter. Deze zal je overigens goed moeten bewaren want in de zelfde overeenkomst staat dat de deelnemende bedrijven binnen een paar jaar geen adapters meer bij hun telefoon zullen verkopen.

  66. Origineel geplaatst door Positivodus er komt n nieuwe iphone:P

    nee hoor wat dacht je van een adaptertje waardoor de huidige en toekomstige iphones en iPods weken met een universele oplader.

    Das makkelijker realiseerbaar plus alle speaker docks en andere dock connector rand aperatuur blijft gewoon werken. Dus die hoeven de deur nie uit.

  67. Jammer dat men kiest voor een USB-vorm die juist niet zo heel gangbaar is. Ik had liever mini USB gezien, wat nu al gangbaar is op praktisch elke camera en op de HTC toestellen. Micro-USB is namelijk nog weer een slag kleiner en ik ken eigenlijk geen apparaten die dat gebruiken.

  68. Origineel geplaatst door Le0probleem

    helemaal gelijk.
    Fok die micro USB.

  69. Even voor de duidelijkheid: het gaat om ‘n universele adapter, dus alles hetzelfde aan het andere einde van je (stopcontact)stekker. Snap niet dat er juist weer ‘n minister met dit stomme idee komt. Als ik ‘n nieuwe telefoon koop, gaat mijn oude telefoon naar iemand anders, inclusief de oplader. Tenzij die stuk is, dan gooi je ‘m weg, en blijf je met accesoires zitten, of dat nu universeel is of niet. Door het te veranderen kun je straks met je nieuwe iPhone geen oude dockstations gebruiken, met boxen bv.

  70. Ha mijn n85 gebruikt het al om op te laden.. Nu wachten op iTouch 4G enz x)

  71. @Maxx:

    Sorry maar een USB poort is toch echt te groot voor een telefoon. Mini-USB zou kunnen, maar kleiner is nou eenmaal fijner voor het ontwerpstadium

    Opletten dus mensen. Het gaat hier niet over Micro-USB aan de andere kant van het snoer, maar aan de kant van de telefoon. Het kan dus zijn dat Apple inderdaad helemaal overgaat, of ze maken een dockconnector-male met een micro-usb aansluiting erop..

  72. @MsG:
    Klagen bij usb.org. Mini-USB is sinds een jaar “deprecated”, en vervangen door micro-USB. Nieuwe apparaten worden geacht micro-USB te gebruiken.

  73. lijkt me wel makkelijk.
    soms ga ik wel eens naar me zus, en dan wordt het laat en kan ik niet meer laatste bus of trein pakken.
    en dan is je iphone ook bijna leeg. en niemand bij haar in de buurt heeft een 30 pins usb.
    zwaar irritant!!
    als ze dan eens een nieuwe iphone maken met een qwerty toetsenbordje:$:$
    want dat was een voordeel van mijn sidekick.

    maar, gaat apple dan een nieuwe iphone’s maken. of gaan ze vanaf nu de (de bestaande modellen) iphone’s maken met usb aansluiting?

  74. Apple heeft in principe al een oplossing. Aan de ene kant de Apple-Universele dock conector die met bijna elke iPod, iPhone en accessoires met zo een connector werkt. En ten tweede is het idee van het USB kabeltje afkoppelbaar van het adapterblok geniaal: Dezelfde kabel voor synchronisatie met je mac. Scheelt ook weer een kabel. De twee kabels van me oudere iPods gebruik ik ook nog op verschillende plekken in huis. Ze moeten net zoals Apple een USB kabel meeleveren die je in zo een universele adapter stopt.

  75. Origineel geplaatst door Politici? Ik lust ze rauw!
    Diegenen die “een la vol laders heeft” moet zich afvragen waar al die GSM’s zijn gebleven en waarom de laders niet dezelfde zijn opgegaan.

    Die gsm’s liggen gewoon allemaal netjes bij de laders hoor 🙂 .

    Ben het er wel mee eens dat politici teveel vingers in de pap willen hebben.

  76. Dus de nieuwe iphone met een micro usb aansluiting kan ik niet meer gebruiken met mijn accessoires. Moet ik al mijn accessoires dan weggooien.

    Ook was ik van plan om de carcit van tomtom te kopen, maar met een nieuwe iphone zal dat volgend jaar niet meer te gebruiken zijn.

    Ook moet ik mijn 30 pins kabels weggooien, omdat er een universele komt voor de milieu??

    Beetje raar allemaal.

  77. voorlopig roept dit meer vragen op dan dat er univrsele duidelijkheid van komt, ik ga er nog maar eens diep over badenken onder het genot van een sprinkhaan ipv snackballetjes in sate saus.
    Als dit nou ookk eens ging gelden voor externe schijven zou ik het beter begrijpen over die kabels loopt tenslotte alleen maar stroom en geen data 😉

  78. Simpel. Wat je gaat krijgen is een doc systeem waar je de universele stekker in doet. Je kunt dus je iphone alleen opladen met een oud snoertje of met je doc systeem die standaard bij je iphone zal gaan zitten. (Net als ze al tijden doen in Amerika)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.