Apple gaat ook overstappen op universele telefoonlader

Tien telefoonfabrikanten zijn overeengekomen dat ze vanaf volgend jaar een universele adapter voor de mobiele telefoon gaan gebruiken. Ook Apple staat in het lijstje; dat was eerder niet het geval.

universele opladerDe afgelopen maanden speelde er in Brussel een discussie over universele opladers voor de mobiele telefoon. Er is nu een doorbraak bereikt: de 10 belangrijkste fabrikanten van mobiele telefoons hebben een overeenkomst gesloten. Samen hebben zij 90 procent van de Europese markt in handen. Europees Commissaris voor Industrie Günter Verheugen heeft maandag de overeenkomst bekendgemaakt en het goede nieuws voor ons is: vanaf nu staat ook Apple in het rijtje, samen met Motorola en Nokia.

Het initiatief tot universele adapters ontstond nadat VVD-Europarlementariër Toine Manders er vragen over stelde. Manders merkte dat het weggooien van oude adapters tot ergernis bij gebruikers leidt en het is daarnaast ook schadelijk voor het milieu. Vanaf volgend jaar komt de eerste generatie mobiele telefoons met universele adapter op de markt. De fabrikanten bleken bereid om zelf voor regulering te zorgen; anders had de Europees Commissaris het afgedwongen. Toine Manders heeft al een bedankbrief van zijn collega Verheugen gekregen: dankzij zijn ‘eenmansactie’ is een grote stap vooruit gezet. “Consumenten hoeven vanaf nu niet meer hun oude oplader weg te gooien als ze een nieuwe mobiel kopen,” aldus Verheugen.

Voor de universele standaard is gekozen voor het micro-USB-formaat. Naast de al genoemde fabrikanten doen ook Sony Ericsson, Samsung, LG en RIM mee. In Barcelona werd in februari al een soortgelijke overeenkomst gesloten op het Mobile World Congress.

Via: NU.nl
Tipgever: @bjab

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juni 2009, 16:13
Categorie Accessoires
Onderwerpen adapter, europa, opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.